Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δείτε κι άλλες Φωτό από την τελετή Ανακομιδής των οστών του αοιδίμου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου στα Συχαινά Πατρών

Δείτε κι άλλες Φωτό από την τελετή Ανακο...

Ο Μητροπολίτης Πατρών θα πρέπει να αποστείλει τώρα έγγραφη πρόταση αγιοποίησης του Γερβασίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή τελετή αυτή που έγινε την περασμένη Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 το απόγευμα, στις κατασκηνώσεις στα Κάτω Συχαινά Πατρών, για τα       50 χρόνια από την κοίμησή του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιερού συγκλονισμού, όπως γράφτηκε στο σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, έγινε η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αρχιμανδρίτη Γερβασίου Παρασκευόπουλου, αδελφού της Ιεράς Μονής Γηροκομείου και ιδρυτή των κατηχητικών σχολείων της Μητροπόλεως Πατρών όπως έγραφε η ταφόπλακα του μνημείου.

Όλοι είχαν να πουν για τον ξεχωριστό αυτό ιερωμένο, τον διδάσκαλο και πνευματικό, τον λαμπρό και ενάρετο κληρικό με το αδαμάντινο ήθος, τον ακάματο και ασυμβίβαστο ιεροκήρυκα, τον αποκαλούμενο και παπά της φτωχολογιάς και προστάτη των προσφύγων.

Μετά την εκταφή των οστών και την δέηση και ομιλία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, όλοι και ήσαν εκατοντάδες αυτοί που πλημμύρισαν την περασμένη Κυριακή τις καταπράσινες γεμάτες πεύκα, ελιές και άλλα δέντρα κατασκηνώσεις της Αναπλαστικής σχολής Πατρών που είχε ιδρύσει ο π. Γερβάσιος, φώναξαν επανειλημμένα την λέξη «Άγιος», για τον π. Γερβάσιο, τα οστά του οποίου αφού πλύθηκαν από τους ιερείς, τοποθετήθηκαν σε ειδική λειψανοθήκη για να τα προσκυνήσει ο κόσμος και να λάβει ευλογία.

Πενήντα χρόνια μετά την εκδημία του π. Γερβασίου που ήταν Γορτύνιος στην καταγωγή και στην ζωή του ταλαιπωρήθηκε από την φτώχεια και την στέρηση και βίωσε διάφορες διώξεις όπως από την δύστροπη μητριά του, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε κρατώντας την Τιμία κάρα του αγίου Γέροντος τον Λαό της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών, παρουσία και των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, Κηθύρων κ.κ. Σεραφείμ, και Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίου, οι οποίοι συμμετείχαν στις συγκινητικές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στο κοινό ήταν και πλήθος κληρικών και μοναχών ενώ συγκλονιστικό ήταν το κήρυγμα του κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος σκιαγράφησε με λόγους μοναδικούς την προσωπικότητα του ιεραποστολικώς εργασθέντος και οσιακώς τελειωθέντος π. Γερβασίου, ο οποίος έφυγε μικρό παιδί, πάμπτωχο και πονεμένο, από την Αρκαδία για να δώσει τα πλούτη και τα βάθη του πνεύματος στον Πατραϊκό Λαό και να φύγει πάλι πάμπτωχος για την ουράνια πατρίδα.

Ο εσπερινός και δέηση έγιναν στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής των Κατασκηνώσεων στα Συχαινά Πατρών.

*Στο μεταξύ, μετά την ανακομιδή των λειψάνων του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου, αναμένεται από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο να ακολουθήσει η κατάθεση επίσημης πρότασης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την αγιοποίηση του αοιδίμου και σεβάσμιου αρχιμανδρίτη.

"Η επιβεβαίωση ως αγίου του π. Γερβασίου είναι η συνείδηση λαού, κάτι που ήταν ολοφάνερο την Κυριακή στις κατασκηνώσεις κατά την εκταφή", ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος προσθέτοντας πως θα χρειαστεί χρόνος και σημεία από τον Θεό έως και την τυπική ανακήρυξη που γίνεται με απόφαση του Πατριαρχείου. Ο τελευταίος Άγιος που αγιοκατατάχθηκε ήταν πρόσφατα ο Άγιος Πορφύριος ο Καψοκαλυβίτης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις