Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν τη νέα κλιματική στρατηγική των ΗΠΑ

Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν τη νέα κλιματικ...

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τους 1600 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα υποβληθούν σε όρια

Ικανοποίηση επικρατεί στους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Obama για μειώσεις 30% στις εκπομπές των μονάδων παραγωγής ενέργειας έως το 2030, λέγοντας ότι συνιστά ένα κρίσιμο βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα ενόψει της συνόδου για το κλίμα του χρόνου στο Παρίσι.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τους 1600 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα υποβληθούν σε όρια, παρόλο που οι 600 από αυτούς λειτουργούν με άνθρακα και περίπου το ήμισυ αυτών μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία να ανταποκριθεί στο νέο πρότυπο.
Στις Βρυξέλλες, το νέο Πρότυπο Απόδοσης Εκπομπών, επαινέθηκε για το όραμά του, αν και ακόμη θεωρείται ανεπαρκές για την κλίμακα του προβλήματος.

«Αυτή η προτεινόμενη ρύθμιση είναι η ισχυρότερη δράση που έχει ληφθεί ποτέ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε η
Connie Hedegaard, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα. «Αν υλοποιηθεί όπως προβλέπεται, το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει το στόχο εκπομπών του 2020», συνέχισε.

Ο
Obama έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 17% στα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2020, πολύ κάτω από τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά μια σημαντική αλλαγή από τον προκάτοχό του George W. Bush, ο οποίος έβγαλε τις ΗΠΑ από την εν λόγω συνθήκη.

Οι νέες περικοπές του άνθρακα θα μετρηθούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2012, που ήταν σημαντικά χαμηλότερα, μετά την ύφεση η οποία μείωσε τις αμερικανικές και παγκόσμιες εκπομπές.

Η
Hedegaard είδε την ελπίδα στην ανακοίνωση του Obama για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, η οποία έχει ως στόχο να ολοκληρώσει μια συμφωνία «διάδοχο» του Κιότο που έληξε το 2012.

«Αλλά προκειμένου να προσφέρει το Παρίσι ό, τι χρειάζεται για να παραμείνει η θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από μια αύξηση κατά 2 °
C, όλες τις χώρες , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα από ό, τι δείχνει αυτή η τροχιά μείωσης », είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών
CO2, το νέο Πρότυπο Απόδοσης Εκπομπών (EPS) προβλέπει ετήσια αύξηση 1,5% της ενεργειακής απόδοσης και μείωση της ρύπανσης στο διοξείδιο του θείου και του αζώτου περισσότερο από 25%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναμένει επίσης η νέα ρύθμιση να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% καθώς και να προληφθούν 6.600 πρόωροι θάνατοι, 150.000 κρίσεις άσθματος στα παιδιά, και έως και 490.000 χαμένες μέρες εργασίας ή σχολείου, εξοικονομώντας περίπου 93δις δολάρια στη διαδικασία.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε μια θύελλα κριτικής στις ΗΠΑ από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, τους προμηθευτές τους, και τους πολιτικούς σε πολιτείες με βιομηχανία άνθρακα που μπορεί να υποστούν πλήγμα από την πτώση της εγχώριας ζήτησης.

Πολλές ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις ενεργοποιήθηκαν από την κίνηση του
Obama, με 11 οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, WWF και Birdlife Europe σε ανακοίνωσή τους να ζητούν αμοιβαία δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη εδώ και καιρό λέει ότι πρωταγωνιστεί στη δράση για το κλίμα, αλλά έχει δει αύξηση των εκπομπών της από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, λόγω της χαμηλής τιμής του
CO2 και τις φθηνότερες εισαγωγές άνθρακα», τονίζει η ανακοίνωση.
«Αυτή είναι μια απειλή τόσο για την εγχώρια απεξάρτησή της από τον άνθρακα όσο και για τη διεθνή επιρροή της».

Οι εκπομπές στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει εν μέρει την ιδέα
EPS ήδη, αναφέρει το κείμενο, βάσει της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να μην χρηματοδοτήσει νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπέμπουν περισσότερο από 550 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα (gCO2/kWh).

Η Επιτροπή συνέστησε ένα επίπεδο 450
gCO2/kWh - που νομοθέτησε το Ηνωμένο Βασίλειο το Δεκέμβριο το 2013 - και οι Βρυξέλλες θα επανεξετάσουν το επίπεδο EPS της Τράπεζας το 2015.
Αλλά ο πυρήνας της στρατηγικής μείωσης των εκπομπών της ΕΕ παραμένει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (
ETS), ένα σύστημα που βάζει τιμή στον άνθρακα και δίνει κίνητρα για τη μείωση εκπομπών CO2 από τις περίπου 10.000 εγκαταστάσεις.

Με τις τιμές, όμως, κολλημένες περίπου στα 5 € ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις. Η πράσινη συμμαχία υποστηρίζει ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα στην Ευρώπη θα μπορούσε να συμπληρωθεί και να αυξηθεί από πρόσθετα πρότυπα
EPS.

Οι κανόνες αυτοί θα «παρέχουν μια εγγύηση που θα ενθαρρύνει τις επενδυτικές ροές μόνο στους ενεργειακούς πόρους που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ», συμπεραίνει η δήλωση.

Ιστορικό

Η ΕΕ έχει θέσει από μόνη της νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2020 για μείωση των εκπομπών
CO2 κατά 20%, καθώς και να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τελικό ενεργειακό μίγμα σε ίδιο ποσοστό, και τα δύο μετρημένα βάσει των επιπέδων του 1990.

Έχει επίσης οριστεί στόχος της αύξησης κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

Ο οδικός χάρτης της ΕΕ για τη μείωση του άνθρακα για το 2050 πάει ακόμη παραπέρα, θέτοντας νομικά δεσμευτικό στόχο μειώσεων των
CO2 κατά 80-95% μέχρι εκείνο το έτος, έναντι των επιπέδων του 1990.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις