Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ξανά στο ΣτΕ ο νόμος για τα αυθαίρετα

Ξανά στο ΣτΕ ο νόμος για τα αυθαίρετα

Στις 9 Μαίου εκτός απροόπτου

Σε νέα δοκιμασία θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας την κυβερνητική γραμμή για την νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων, προσδιορίζοντας για την προσεχή Παρασκευή 9 Μαίου την ημερομηνία εκδίκασης για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της συνταγματικότητας του νόμου Καλαφάτη.


Λίγους μήνες μετά την ακύρωση του νόμου Παπακωνσταντίνου που ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει το 4014 που κρίθηκε αντισυνταγματικός οι προσφυγές ιδιωτών που «ξήλωσαν» το παλιό νόμο, θα κρίνουν και τις αντοχές του καινούριου, βάζοντας ενδεχομένως σε νέες περιπέτειες περισσότερους από 350.000  ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο πολεοδομικής τακτοποίησης αλλά και όσους έχουν μετακομίσει σε αυτό από τον παλαιότερο νόμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της ερχόμενης Παρασκευής που δεν αποκλείεται να πάρει αναβολή λόγο των μεγάλων πολιτικών αλλά και οικονομικών προεκτάσεων της υπόθεσης, θα εκδικαστεί κατόπιν προσφυγής του κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου νομικού  από το Μαρούσι. Ο ίδιος είχε στραφεί και κατά του προηγούμενου νόμου μαζί με τουλάχιστον άλλους τρεις ιδιώτες (από την Ηγουμενίτσα, τη Λαμία και το Δερβένη Κορινθίας), οι υποθέσεις των οποίων είχαν συνεκδικαστεί στις αρχές του χρόνου από την Ολομέλεια του ΣτΕ τινάζοντας στον αέρα όλο το οικοδόμημα του 4014.

Όλες τους αφορούσαν προσφυγές που ζητούσαν την ακύρωση αποφάσεων τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων. Η κυβέρνηση μετά την τελευταία κρίση του ΣτΕ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί αντικαθιστώντας τον παλιό νόμο με το 4178, τον οποίο επίσης προσέβαλαν πριν λίγους μήνες οι ίδιοι ιδιώτες. Πρόκειται όπως προαναφέραμε για τον κ. Θεοδωρόπουλο αλλά και την οικογένεια  Θεοδωρίδη από την Ηγουμενίτσα (η υπόθεση της οποίας λόγω της συνάφειας του θέματος συνεκδικάζεται την προσεχή Παρασκευή) που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει στραφεί κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία έμπαινε σε εφαρμογή ο νέος νόμος. 

Το σκεπτικό της προσφυγής είναι ότι ο 4178 θα επιτρέψει νομιμοποίηση σε γειτονικό κτίσμα που είχε κρίνει ως παράνομη η απόφαση της Ολομέλειας και αφορούσε οικοδομική άδεια που είχε ανακληθεί. Παράλληλα η οικογένεια Θεοδωρίδη είχε καταθέσει αίτηση και στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να μπλοκάρει, την εφαρμογή του νέου νόμου, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής αλλά η τύχη της παραμένει άγνωστη.

Έγκυροι νομικοί υποστηρίζουν ότι η νομολογία του ΣτΕ σχετικά με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά τον νόμο Τρίτση είναι ξεκάθαρη και σημειώνουν ότι το πιθανότερο είναι αν τελικά η υπόθεση εκδικαστεί να κηρύξει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το νέο νόμο αντισυνταγματικό. Προβληματικές πάντως είναι οι διατάξεις που αφορούν αυθαίρετα μετά την κόκκινη γραμμή που θέτει το ΣτΕ και κυρίως όσα προβλέπονται από το νόμο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις δίνοντας εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 έτη. Από την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ισχύει ο κανόνας της κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών.

Οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση επιτρέπεται, κατά τρόπο συνταγματικώς ανεκτό, μέχρι την 31.1.1983, ημερομηνία που ορίστηκε από τον οικιστικό νόμο Τρίτση. Όσα κτίσματα αναγέρθηκαν μεταγενέστερα δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση. Το ερώτημα είναι εάν καταπέσει και ο νέος νόμος τί θα γίνει με τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι δηλώσεις είχαν ξεπεράσει τις 340.000 με την πλειοψηφία να είναι μεταφερόμενες από το 4014 και μόλις 126.778 νέες δηλώσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η πολιτεία όπως και στο 4014 θα βρει τρόπο να ξεπεράσει το νομικό σκόπελο και να μην χαθούν χρήματα από τους πολίτες. Ωστόσο δεύτερη απόφαση κήρυξης αντισυνταγματικότητας του νόμου, θέτει σε μεγάλη δοκιμασία την εισπρακτική πολιτική αλλά και την αξιοπιστία της ίδιας της  κυβέρνησης. Εάν μάλιστα εκδικαστεί η υπόθεση την προσεχή εβδομάδα τότε η απόφαση της Διάσκεψης θα εκδοθεί σε έξι περίπου μήνες, συμπίπτοντας χρονικά και με την εκπνοή του νέου νόμου που είναι ο Φεβρουάριος του 2015.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις