Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Νέοι και διαδίκτυο: Οφέλη και κίνδυνοι

Νέοι και διαδίκτυο: Οφέλη και κίνδυνοι

Της Κατερίνας Σπετσέρη

Σήμερα, όπου η κοινωνία μας μαστίζεται από την έλλειψη ηθικής και ανθρωπιστικών αξιών, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του ανθρώπου έχουν ταχθεί στην κατεύθυνση της κατάκτησης του υλιστικού ευδαιμονισμού, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως πλήθος αρχών, καθώς και οποιαδήποτε έννοια πλήρους ασφάλειας του διαδικτύου για τους χρήστες του, και δη για τους νέους.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα υπέρογκο φάσμα παροχής πληροφοριών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι από την μία παρέχει απίστευτα οφέλη, αλλά από την άλλη εγκυμονεί και αμέτρητους κινδύνους για τους νέους.

Αρχικά, όσον αφορά τα οφέλη, το διαδίκτυο συμβάλλει, τόσο στην ψυχαγωγία, όσο και στην εκπαίδευση και την μάθηση των νέων, αφού, αφενός μέσω των ποιοτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα το σκάκι, παρέχεται η δυνατότητα για ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τα ταλέντων τους, και αφετέρου, με τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά ηλεκτρονικά προγράμματα, οι νεαροί άνθρωποι μπορούν να λάβουν επιπλέον γνώσεις, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντές τους.

Επίσης, μέσω του διαδικτύου αναπτύσσονται και πιο πρακτικοί τομείς, οι οποίοι θα καταστήσουν ευκολότερη την καθημερινότητά τους, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων αρχειοθέτησης και ταξινόμησης εγγράφων, αλλά και επεξεργασίας κειμένων.

Επίσης, οι νέοι χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το διαδίκτυο μπορούν να εξοικειωθούν με αυτό, και παράλληλα, να εγκλιματιστούν στο πνεύμα της εποχής. Εκτός όμως από αυτό, θα βοηθηθούν, ώστε στο μέλλον να έχουν καλύτερες δυνατότητες και περισσότερα προσόντα, χαρακτηριστικά που θα τους καταστήσουν καταλληλότερους για την ανάληψη καίριων θέσεων εργασίας.

Ακόμη ένα στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, είναι πως με το διαδίκτυο παρέχονται ίσες ευκαιρίες στον τομέα της κατάκτησης της γνώσης προς όλους τους νέους, αφού σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών διαθέτει τα μέσα για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη πως το χρηματικό αντίτιμο για αυτήν την πρόσβαση είναι πλέον ελάχιστο.

Μία ακόμη δυνατότητα που προσφέρεται είναι η ευκαιρία πραγματοποίησης εξ αποστάσεως μαθημάτων, όπου μέσω μίας διαδικτυακής σύνδεσης ανάμεσα στα σχολεία και στους μαθητές ή στους φοιτητές, μπορούν ακόμα και οι νέοι, οι οποίοι κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές να φοιτήσουν σε εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα κεντρικών πόλεων.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αγνοούνται και οι σοβαρότατοι κίνδυνοι, οι οποίοι εγκυμονούνται από την χρήση του διαδικτύου. Έτσι, είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως έχουν παρατηρηθεί σωματικά, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα από την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, καθώς, τόσο τα μάτια, όσο και η σπονδυλική στήλη, επιπονούνται αφόρητα.

Παράλληλα, η άμετρη χρήση του εργαλείου αυτού μπορεί να οδηγήσει, τόσο στην αποξένωση και την απομάκρυνση των ανθρώπων, στην χαλάρωση των ανθρώπινων σχέσεων και την αποπροσωποποίηση της ανθρώπινης επαφής, όσο και στην έγκλειση στην εικονική πραγματικότητα και στην ανάπτυξη μίας στάσης παθητικότητας, αδιαφορίας, αλλά και αδράνειας απέναντι στην πραγματική ζωή και τα προβλήματά της.

Επιπροσθέτως, οι νέοι μέσω του διαδικτύου κινδυνεύουν να χάσουν στοιχεία της προσωπικής τους ταυτότητας και φυσιογνωμίας, αφού δεν καλλιεργείται ο γραφικός τους χαρακτήρας και δεν αναπτύσσεται η φαντασία τους. Εκτός αυτών, οι νέοι εξοικειώνονται με έναν εύκολο τρόπο πρόσληψης της γνώσης και των διάφορων πληροφοριών, κάτι που οδηγεί στην καλλιέργεια ενός αισθήματος αποστροφής προς κάθε μορφή πνευματικού μόχθου.

Τέλος, κίνδυνοι του διαδικτύου είναι επίσης, αφενός η δυνατότητα πρόσβασής τους σε ιστοσελίδες χαμηλού ποιοτικού περιεχομένου και υποκουλτούρας, όπως για παράδειγμα πορνογραφικών προγραμμάτων, αλλά και μύησης στα τυχερά παιχνίδια, και αφετέρου η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται από διάφορες πολιτικές ή/και θρησκευτικές οργανώσεις, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση αρνητικών προτύπων, τόσο συμπεριφοράς και δράσης, όσο και ιδεολογίας.

Είναι, επομένως, σημαντικό να κατανοηθούν όλα τα παραπάνω, αφού η ανάγκη εύρεσης τρόπων αντιμετώπισης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του κινδύνου των  νέων από το διαδίκτυο, δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι επιτακτική, καθώς "οι καιροί ου μενετοί".!

Πρέπει, λοιπόν, να αποφευχθούν οι υπερβολές, τόσο στον χρόνο, όσο και στον τρόπο χρήσης του διαδικτύου, να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος στην ποιότητα των διακινούμενων προγραμμάτων και να γίνει προσπάθεια, ώστε τα ηλεκτρονικά προγράμματα που θα απευθύνονται στους νέους να καλλιεργούν την κριτική σκέψη, την φαντασία και την αυτοβουλία τους, και να ενθαρρύνουν την επαφή τους με το βιβλίο.

Γιατί είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό πως όπως κάθε τεχνολογικό μέσο, έτσι και το διαδίκτυο, μπορεί, είτε να απογειώσει, είτε να καταρρακώσει τους ανθρώπους και τον πολιτισμό.

Η κατάληξη, όμως, είναι μόνο στο χέρι μας!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις