Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μαρίνος Σκανδάμης: Ευνοϊκοί όροι αποφυλάκισης κρατουμένων που πάσχουν από βαριές ασθένειες

Μαρίνος Σκανδάμης: Ευνοϊκοί όροι αποφυλά...

Τι απαντά ο Πατρινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι αντιδράσεις νοσηλευόμενων, κρατούμενων και κοινωνικοπολιτικών φορέων, για το θέμα του υπερπληθυσμού στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχετική τροπολογία η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δόθηκε τόση έμφαση. Προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους κρατουμένους, με μεγαλύτερες ποινές, να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ο Πατρινός γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, με τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων της φυλακής Κορυδαλλού. «Στις 28 Ιανουαρίου πήγαμε στη μόνιμη Επιτροπή της Βουλής και εξαγγείλαμε ότι θα φέρουμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αποσυμφόρηση, σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους κρατούμενους με συγκεκριμένες παθήσεις και ποινές. Όταν κατατέθηκε η τροπολογία αμέσως μετά άρχισαν αυτές οι διαμαρτυρίες», προσθέτει.

Σχετικά με τον υπερπληθυσμό των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο, ο γγ του υπουργείου αναφέρει ότι «μόνο οι οροθετικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν σε μια τριετία από 45 σε 139». Συμφωνεί δε ότι πρόκειται περί μιας άσχημης πραγματικότητας και ότι «δεν είναι αξιοπρεπές να συνωστίζονται οι νοσηλευόμενοι με αυτό τον τρόπο». «Οπωσδήποτε αυτό επηρεάζει και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δυσχεραίνει και το έργο των γιατρών», σημειώνει.

Για τους λόγους αυτούς, αναφέρει ο κ. Σκανδάμης, το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δρομολόγησε διαδικασίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Με πρωτοβουλία του, κατέθεσε τροπολογία για την απόλυση κρατουμένων με ποινές έως 10 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής και πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, δηλαδή ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, αν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού, μυελού των οστών, αν είναι φορείς του AIDS, καθώς και όσοι πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα.

Επίσης, η ευεργετική διάταξη ισχύει και για τις περίπου 20 μητέρες, κρατούμενες στο κατάστημα κράτησης στον Ελαιώνα Θηβών, οι οποίες έχουν μαζί τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών και λόγω της μητρότητας οφείλει η Πολιτεία να τις προστατεύει, αρκεί να έχουν ποινές έως 10 ετών και έχουν εκτίσει τα 2/5, για να μπορέσουν να αποφυλακιστούν. Βεβαίως, προσθέτει, υπάρχουν και εξαιρέσεις για εγκλήματα με μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Σκανδάμης, ο υπουργός έχει κάνει τις ενέργειες του προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών με αίτημα, για το 2014, την πρόσληψη 39 μονίμων ιατρών για τα νοσοκομεία των σωφρονιστικών καταστημάτων που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του υπουργείου, με τη χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης θα μπορέσουν να αποφυλακιστούν μερικές δεκάδες κρατούμενοι, περίπου 100, η απουσία των οποίων όμως θα συμβάλει ελάχιστα στον γενικότερο «απερίγραπτο συνωστισμό», όπως λέει χαρακτηριστικά ο γγ του υπουργείου, που επικρατεί στις φυλακές, με 12.800 κρατουμένους να διαβιούν στις προβλεπόμενες 9.800 θέσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις