Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αεροσκάφη Ιαπωνίας και Ν. Κορέας παραβίασαν τη νέα ζώνη αεράμυνας της Κίνας

Αεροσκάφη Ιαπωνίας και Ν. Κορέας παραβία...

Η νέα, εκτεταμένη ζώνη αεράμυνας της Κίνας περιλαμβάνει διαφιλονικούμενες υδάτινες ζώνες στην Ανατολική Σινική Θάλασσα

Σκηνικό έντασης δημιουργείται στην ανατολική Ασία, αφότου την Πέμπτη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως στρατιωτικά αεροσκάφη τους κινήθηκαν μέσα στη νέα ζώνη αεράμυνας την οποία πρόσφατα κήρυξε η Κίνα, δίχως να δώσουν τα στοιχεία τους στις κινεζικές Αρχές.

Η νέα, εκτεταμένη ζώνη αεράμυνας της Κίνας περιλαμβάνει διαφιλονικούμενες υδάτινες ζώνες στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, περιοχές που αποτελούν αντικείμενο έντονης διπλωματικής διαμάχης μεταξύ του Πεκίνου, του Τόκιο και της Σεούλ.

Η εν λόγω διαφιλονικούμενες ζώνες περιλαμβάνουν και το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου (Ντιαόγιου στα κινεζικά), μέρος του οποίου αγοράστηκε το 2012 από την ιαπωνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Κίνα το θεωρεί δική της κτήση. Έκτοτε, σκάφη του κινεζικού Λιμενικού κινούνται συχνά στα νερά γύρω από τα νησιά.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι αεροσκάφη που κινούνται μέσω της νέας ζώνης αεράμυνας πρέπει να υποβάλουν πρώτα σχέδια πτήσης.

Πολλές περιοχές της Ανατολικής αλλά και της Νότιας Σινικής Θάλασσας θεωρούνται πλούσιες σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πληθυσμούς ψαριών, με την Κίνα να βρίσκεται μπλεγμένη σε διπλωματικές-εδαφικές διενέξεις με πολλές γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει διαμηνύσει πως δεν είναι διατεθειμένο να άρει τη ζώνη αεράμυνας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε πολιτικά αεροσκάφη να διέρχονται μέσω της ζώνης χωρίς να υποβάλουν σχέδια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις