Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θάνος Καρπής: Καλούμαστε να λειτουργήσουμε με το 20% των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με το 2009

Θάνος Καρπής: Καλούμαστε να λειτουργήσου...

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ερυμάνθου

Ψηφίστηκε από το Δ.Σ του Δήμου Ερυμάνθου, σε ειδική συνεδρίαση και κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Δήμου, καθώς και το σχέδιο της μηνιαίας Στοχοθεσίας του έτους 2014, με συνολική πρόβλεψη εσόδων-εξόδων  11.118.289,19€.

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό τα τακτικά έσοδα του Δήμου προβλέπονται στο ύψος των 2.816.77,58 € (Κ.Α.Π, ΣΑΤΑ, Σχολικές Επιχορηγήσεις, Ανταποδοτικά Τέλη), ενώ τα έκτακτα στο ποσό των 8.251.518,61€ (Ε.Σ.Π.Α Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Αγροτικής  Ανάπτυξης, Απαιτήσεις Π.Ο.Ε κ.α.).

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και ειδικότερα στη δραστική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) προς τους Δήμους, οι οποίοι για το 2014 προβλέπεται να φτάσουν στο 72% σε σχέση με το 2009 και τη ΣΑΤΑ που προορίζεται για επενδυτικές δραστηριότητες, μειωμένη κατά 53% σε σύγκριση με το τρέχον έτος.

Επί πλέον και σε ότι αφορά το Δήμο Ερυμάνθου προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ κατά 5,5% περίπου, λόγω της εμφανιζόμενης μείωσης του πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή και επιπρόσθετη μείωση 7% εξαιτίας των παρακρατήσεων για την αποπληρωμή της Επιχορήγησης που διατέθηκε στο Δήμο προκειμένου να εξοφληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων οικονομικών ετών, δίχως εδώ να συναθροίζονται οι ετήσιες δόσεις που υποχρεούται να καταβάλει ο Δήμος για την εξυπηρέτηση των δανείων που συνήφθησαν τα παλαιότερα έτη, από τους πρώην Ο.Τ.Α, με διάφορα πιστωτικά Ιδρύματα (Ταμείο Παρακαταθηκών, Αγροτική, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα).

Στην ουσία καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις παλαιές και στις πρόσθετες αρμοδιότητες που μας «φόρτωσε» ο Καλλικράτης, με το 20% των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με εκείνες του 2009.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος υπενθύμισε στο Δ.Σ τα οικονομικά στοιχεία της Απογραφής – Ισολογισμού έναρξης της 1/1/2011, που είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τα οποία προέκυπταν οι Μακροχρόνιες και Βραχυπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις (χρέη)  των πρώην Δήμων & Κοινοτήτων ύψους 9.168.658,26 € (Δάνεια: 1.669.201,10€ - Λοιπές Υποχρεώσεις: (Έργα, Προμήθειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Δικαστικές αποφάσεις, κλπ.): 7.499.457,16€.

Από τις παραπάνω βραχυπρόθεσμες οφειλές εξοφλήθηκε στη τριετία που μεσολάβησε, σχεδόν το 90% των υποχρεώσεων, τόσο από Δημοτικούς Πόρους, όσο και από την επιχορήγηση και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, ενώ τα παλαιά Δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.

«Ξεχρεώσαμε το Δήμο» είπε ο Θάνος Καρπής, ενώ αναφέρθηκε στη πλειάδα έργων που έχουν ενταχθεί σε διάφορα Προγράμματα (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.) και εκτελούνται σήμερα, σημειώνοντας ότι κατά  την ανάληψη των καθηκόντων του, «την 1/1/2011, δεν είχε ενταχθεί ούτε ένα έργο στα σχετικά Ευρωπαϊκά Εθνικά Προγράμματα. Με τις ενέργειες αυτές διασφαλίσαμε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του Δήμου περιορίζοντας τον κίνδυνο κατάργησής του στην ενδεχόμενη περίπτωση ενός νέου «Καλλικράτη».

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Θάνος Καρπής, χαρακτήρισε τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2014 πραγματικό και λειτουργικό, ο οποίος εμπεριέχει σημαντικά αναπτυξιακά στοιχεία, καθώς και προοπτικές διεκδίκησης έργων και δράσεων από τις Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (Σ.Ε.Σ - Νέο ΕΣΠΑ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις