Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τρεις νέοι δίνουν ζωή στην τοπική κοινωνία της Αροανίας Καλαβρύτων

Τρεις νέοι δίνουν ζωή στην τοπική κοινων...

Γύρισαν την πλάτη στην πόλη κι επέστρεψαν στο χωριό

Ποιος είπε ότι η επιστροφή στο χωριό σημαίνει ενασχόληση μόνο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία; Τρία νέα παιδιά στην Αροανία Καλαβρύτων μας δείχνουν πως η επιστροφή στην επαρχία μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Ο Βασίλης Φωτόπουλος και η αρραβωνιαστικιά του Μαρία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και ένα μέρος φιλόξενο για να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια, εδώ και λίγους μήνες πήραν τη μεγάλη απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ένα όμορφο χωριό κοντά στα Καλάβρυτα.

Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της εστίασης, αλλά επηρεασμένοι κι αυτοί από την οικονομική κρίση, ήταν έτοιμοι να φύγουν για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Αγγλία. Όμως, όταν έμαθαν ότι το καφενείο στο διπλανό χωριό από αυτό του Βασίλη έμεινε χωρίς ιδιοκτήτες, λίγο ο φόβος για το άγνωστο και λίγο η αβεβαιότητα για τα δεδομένα του εξωτερικού, αποφάσισαν να αναλάβουν τα ηνία του παραδοσιακού καφεστιατορίου «Σοποτό» και να δώσουν ζωή στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, αλλά και χρώμα σε αυτόν τον γραφικό οικισμό.

«Οι κάτοικοι εδώ μας καλοδέχτηκαν κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε διάθεση να τους κακομάθουμε», λέει στο newpost η Μαρία. «Πήραμε την απόφαση με τον Βασίλη να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο μαγαζί και να κάνουμε εδώ οικογένεια», συνεχίζει.

Πώς είναι όμως δύο νέοι να εγκαταλείπουν τις ανέσεις της πόλης και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και να  αποφασίσουν να ζήσουν σε ένα μικρό χωριό; Όπως τονίζουν, η αποκέντρωση μέχρι στιγμής δεν τους έχει απασχολήσει, αφού όλη μέρα ασχολούνται με το καινούριο τους μαγαζί, το οποίο προσπαθούν να ανανεώσουν, να διακοσμήσουν με το δικό τους στυλ και να εφοδιάσουν με κάθε λογής  προϊόντα.

Με όρεξη και πολύ μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν «ζεστό» χώρο, όπου οι ντόπιοι και οι περαστικοί μπορούν να απολαύσουν όλες τις ημέρες του χρόνου από καφέ και ποτό, μέχρι μεζεδάκια και καλό μαγειρευτό φαγητό.

Αυτό που θέλησαν όμως, και κατάφεραν, ήταν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου, αλλά ταυτόχρονα να του προσδώσουν μια πιο νεανική διάθεση. Αυτό φαίνεται και στο μενού τους. Εδώ θα βρει κανείς τα κλασικά πιάτα της ώρας, μαγειρευτά φαγητά (από βραστό κρέας μέχρι και πατσά), νόστιμα μεζεδάκια, αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, όπως για παράδειγμα μπριζόλα με δενδρολίβανο και μέλι ή χειροποίητα και πρωτότυπα (για το χωριό) γλυκά. Όλα αυτά φυσικά συνοδευόμενα από καλό τοπικό κρασί ή τσίπουρο.

Μάλιστα, ο Βασίλης και η Μαρία στην προσπάθειά τους να μαζέψουν κόσμο και να κάνουν γνωστό το καφενείο και στα γύρω χωριά διοργανώνουν τα σαββατοκύριακα και μουσικές βραδιές, ενώ τα σχέδια τους για το καλοκαίρι κρύβουν αρκετές εκπλήξεις για τον υπαίθριο χώρο του μαγαζιού.

Αλλά το νεαρό αυτό ζευγάρι, δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους εδώ. Τα τελευταία χρόνια, ο Σπύρος Κουρής αφήνοντας τη ζωή του στην Πάτρα, επέλεξε την Αροανία Καλαβρύτων για να ζήσει και να βάλει κι αυτός το δικό του λιθαράκι στο να φέρει αέρα ανανέωσης στον τόπο.

Ο Σπύρος λειτουργεί τον παραδοσιακό ξενώνα του χωριού σε ένα γραφικό οίκημα και φιλοξενεί τους επισκέπτες που έρχονται εδώ για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις. Ο ξενώνας είναι ανοιχτός όλες τις εποχές του χρόνου και διαθέτει πέντε πλήρως επιπλωμένα δωμάτια, αίθουσα πρωινού/καφετέρια  και έναν όμορφο περιβάλλοντα χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6977904159 & 6951136450, με e-mail στο [email protected] ή να επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.xenonas-sopoto.gr.

Λίγα λόγια για το χωριό

Το χωριό Αροανία ή Σοποτό είναι ένας προορισμός απόδρασης για όλο τον χρόνο και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, χτισμένο σε υψόμετρο 930 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Τάρταρης. Η προς το Σοποτό πλαγιά του Τάρταρη είναι κατάφυτη από δένδρα γαύρου, σφενδαμιού, μελιού, πουρναριού και καστανιάς, τα οποία αποτελούν ένα δάσος με σπάνια ομορφιά που φαντάζει σαν ζωγραφικός πίνακας πάνω από το χωριό. Το χωριό είναι καταπράσινο, με τρεχούμενα νερά, πηγές, βρύσες. Έχει παλιά πέτρινα σπίτια και πολλές εκκλησίες.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η αγορά, η μεγάλη πλατεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1703). Η ακριβής χρονολογία δημιουργίας του χωριού δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Σοποτό ιδρύθηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα από μέτοικους, που ήρθαν από το γειτονικό χωριό Κλείτορα.

Την ίδια εποχή κατέφυγαν στην ευρύτερη περιοχή κάτοικοι των παραλίων της Πελοποννήσου, που φοβούμενοι τις ληστρικές επιδρομές, έβρισκαν καταφύγιο στα δυσπρόσιτα γειτονικά βουνά. Γύρω στο 750 μ.Χ. ο πληθυσμός της περιοχής εμπλουτίζεται με σλαβικά φύλα, κυρίως γεωργών και κτηνοτρόφων, που γρήγορα αφομοιώθηκαν και ενσωματώθηκαν στις μικρές κοινότητες που προϋπήρχαν.

Ωστόσο, η επίδραση τους είναι ακόμα και σήμερα φανερή από τα σλαβικά τοπωνύμια που διατηρούνται στην περιοχή. Το 1928 το χωριό είχε ονομαστεί Άγιος Παύλος προς τιμήν του νεομάρτυρος Αγίου που κατάγεται από το χωριό και το 1930 Αροανία, επειδή ήταν πρωτεύουσα του άλλοτε δήμου Αροανίας.

Ο επισκέπτης εδώ θα δει πολλές παλιές εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά, τα ερείπια ενός παλιού Ενετικού Κάστρου και όμορφα γεφύρια, ενώ μπορεί να πάει και στα Καλάβρυτα ή τα γύρω χωριά και να περιηγηθεί στα ιστορικά αξιοθέατα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις