Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νεαρές εθελόντριες από Αχαΐα στο Birmingham της Αγγλίας - ΦΩΤΟ

Νεαρές εθελόντριες από Αχαΐα στο Birming...

Στην 3η Διακρατική Συνάντηση

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (μη Κυβερνητικός Οργανισμός) από την Πάτρα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grundtvig, εκπαιδευτικές συμπράξεις, «Δραστηριοποιούμε τους πολίτες +50 με τους νέους στην κοινωνία μας», “Reactivating Senior Citizens and Youngsters in Society”, “ReAge” (www.reage.eu).

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επίσης Ευρωαπικοί φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων  και οργανισμοί: Αγγλία (OAKE Associates), Ρουμανία (ASOCIAŢIA REPERE – FILIALA B ACAU), Ολλανδία (Landelijk Expertise – en Informatiecentrum Duaal Onderwijs), Σλοβενία (LJUDSKA UNIVERZA TRŽIČ) και Πολωνία (Centrum Wspierania Edukacji i Przedsiębiorczości).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή μεσήλικων πολιτών (+50), με νέους, ώστε και οι δύο γενιές να αλληλεπιδρούν,  ανταλλάσοντας εμπειρίες και προωθώντας την διαγενεακή μάθηση. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία νέων ευκαιριών μάθησης και εκπαίδευσης ανάμεσα σε  νέους και μεσήλικες πολίτες,  προωθώντας έτσι την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών προσφέροντας τους ευκαιρίες συνεχούς ανανέωσης των βασικών ικανοτήτων τους.

Η διαγενεακή μάθηση με την εμπλοκή διαφορετικών γενεών προσφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις γενιές.
Οι στόχοι  αυτής της συνεργασίας είναι η εμψύχωση για συμμετοχή των μεσήλικων πολιτών σε δημιουργικές δραστηριότητες ως ενεργοί πρωταγωνιστές. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες (τέχνη: κουτιά αναμνήσεων, λέσχη βιβλίου, εκμάθηση Αγγλικής γλωσσάς για  τους ενήλικες, εκμάθηση παραδοσιακών χορών & παραδοσιακών εδεσμάτων), η συνεργασία αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει τα κίνητρα των μεσηλίκων να μάθουν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, νέα προσόντα, ικανότητες και γνώση. Οι νέοι θα ανταμείψουν τους μεγαλύτερους βοηθώντας τους να αποκτήσουν ικανότητες επικοινωνίας στην χρήση των Νέων Τεχνολογιών, (χρήση διαδικτύου, Facebook & skype).

Ανάμεσα στις σημαντικότερες δραστηριότητες  ξεχωρίζουμε  την δημιουργία   των κουτιών αναμνήσεων που θα αποτελέσουν μια κινητή έκθεση ταξιδεύοντας στις χώρες - εταίρους, οι μεγαλύτεροι θα παρουσιάσει στους νεότερους της ιστορίες ζωής του και θα τους ενθαρρύνουν να μοιραστούν και να απολαύσουν τις εμπειρίες τους.

Αντίκτυπος: Αμοιβαία ενεργοποίηση που θα οδηγήσει στο γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στις δύο γενιές. Αποτελέσματα - προϊόντα: ιστοσελίδα, φυλλάδιο, κινούμενη έκθεση με κουτιά αναμνήσεων καθώς και δημιουργία σελίδας στο facebook.

Στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος η Ελληνική αποστολή από την Πάτρα αποτελούμενη από οκτώ νέους συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν το Birmingham της Αγγλίας για την 3η Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος από τις 25 Σεπτεμβρίου 2013 έως 28 Σεπτεμβρίου 2013.

Στη συνάντηση οι αντιπροσωπείες Αγγλίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας και Σλοβενίας αντάλλαξαν απόψεις για την έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της 1ης χρονιάς και αναφέρθηκαν στις μελλοντικές ενέργειες και δράσεις που θα περιλαμβάνει η 2η χρονιά του προγράμματος.

Τα μέλη κάθε αντιπροσωπείας παρουσίασαν τα κουτιά αναμνήσεών τους (memory boxes). Επισκέφθηκαν τη Νέα Βιβλιοθήκη του Birmingham, που εγκαινιάστηκε πριν σχεδόν ένα μήνα και εντυπωσιάζει με την κλασική, αλλά και μοντέρνα αρχιτεκτονική της και την ποικιλία βιβλίων και δραστηριοτήτων που στεγάζει. Τέλος, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες στην 3η διακρατική συνάντηση επισκέφθηκαν τα κανάλια του Dudley και το μουσείο Black Country, όπου τα παλαιά ορυχεία για την εξόρυξη ασβεστόλιθου μετατράπηκαν σε κανάλια επισκέψιμα από τους τουρίστες για να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, αλλά και τις σκληρές εργασιακές συνθήκες περίπου τρεις αιώνες πριν.

Ο δήμαρχος της περιοχής συνομίλησε με τις αποστολές όλων των χωρών.  Η συνάντηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και οι συμμετέχοντες προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει στη Ρουμανία την άνοιξη του 2014. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Κυριακή Βαμβακά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου.

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Τηλ. & fax 2610 321687, E-mail: [email protected], Website: http://users.sch.gr/vamvaka, Blog: http://achaiainstitute.wordpress.com/, Facebook: https://www.facebook.com/groups/128175310614668/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις