Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ετοιμοι να βαδίσουν στα χνάρια της ιστορίας οι 333 αθλητές στο «Σπάρταθλο»

Ετοιμοι να βαδίσουν στα χνάρια της ιστορ...

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους δρομείς

Ηλιοβασίλεμα στους πρόποδες της πανέμορφης Ακρόπολης, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το πρωί της Παρασκευής οι 333 αθλητές και αθλήτριες που θα συμμετάσχουν στον 31ο διεθνή αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον». Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά στο Ηρώδειο, ενώ μια μέρα αργότερα, το Σάββατο το πρωί αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτοι δρομείς στην Σπάρτη, έχοντας καλύψει μια απόσταση 246 χιλιομέτρων!

Μια διαδρομή που κάποιος μπορεί να κουραστεί ακόμα και αν την κάνει οδηγώντας, κάποιοι θα την κάνουν τρέχοντας αδιάκοπα για κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο.

Βλέπετε είναι η μοναδικότητα της διαδρομής που ουσιαστικά φέρνει στην επικαιρότητα κάθε χρόνο το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, τον οποίο ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια της, ώστε να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στη μάχη στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Το όραμα του Βρετανού Τζών Φόντεν να δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο και να τρέξει πειραματικά στην διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, έγινε πραγματικότητα το 1982 και ουσιαστικά ήταν το σπίρτο που άναψε τη φλόγα στο μυαλό του Βρετανού ο οποίος άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.

Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του 1ου διεθνούς αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον» το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, είναι στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους τους αθλητές ότι το «Σπάρταθλον» δεν προσφέρει καμία υλική ανταμοιβή.

Γεννήθηκε στο λίκνο του Ολυμπιακού πνεύματος και παραμένει βαθιά προσηλωμένο σ' αυτό, αποστρεφόμενο την σύγχρονη τάση για εμπορευματοποίηση του αθλητικού ιδεώδους.

Γι' αυτό το «Σπάρταθλον» είναι μοναδικό στον κόσμο και οι νικητές απλά ανταμείβονται με ένα κλαδί ελιά και με λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα και φυσικά με την αξέχαστη εμπειρία της συμμετοχής σε έναν τέτοιο αγώνα που είναι συγκλονιστικός για όλους και ενώνει τον άνθρωπο με ένα μύθο που ξεπηδάει από τα βάθη της ιστορίας μας.

Μεταξύ των 333 αθλητών και αθλητριών (όπου θα έχουμε και 45 ελληνικές συμμετοχές) θα βρεθούν και κάποια από τα μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), από την Ιταλία, ο Ιάπωνας Γιούζι Σακάι και ο Ολλανδός Γιαν Άλμπερτ Λάντνικ, που έχουν καταλάβει αμφότεροι την δεύτερη θέση σε παλαιότερες διοργανώσεις. Ακόμα, συμμετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μίκαελ Μόρτον, με εξαιρετικές επιδόσεις στις 24 ώρες, έχοντας καλύψει σε μια μέρα απόσταση 277,543 χλμ. Στην κατηγορία των γυναικών θα αγωνιστεί η νικήτρια του 2011, η Ουγγαρέζα Σίλβια Λιούμπικς.

Ο αγώνας πραγματοποιείται από την αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» χάρις στην οποία θα γίνει και πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους δρομείς καθώς την Παρασκευή, θα έχει καλό καιρό για την εποχή, με σχετική υγρασία και θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, ενώ ίδιος καιρός αναμένεται να επικρατήσει και το Σάββατο.

Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν 75 σταθμοί βοήθειας και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα.

Είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.

Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports