Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

"Στο ποδόσφαιρο φταίει για όλα ένας Γκαγκάτσης"!

"Στο ποδόσφαιρο φταίει για όλα ένας...

Αποκλειστική συνέντευξη στον Αντώνη Κατσαρό

Είναι ένα από τα λίγα, τα σπάνια κεντρικά πρόσωπα της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Με φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Με αμέτρητες, ωραίες αλλά και, αμφιλεγόμενες ιστορίες να τον συνοδεύουν. Με τον θρίαμβο του 2004 να βασιλεύει στη λίστα με τα επιτεύγματά του, αλλά και με αρκετούς από τους αντιπάλους του να του καταλογίζουν τα μύρια όσα. Ο ίδιος λέει δεν διστάζει άλλωστε να πει με δηκτικότητα : «Για ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρό μας φταίει ένας Γκαγκάτσης»!

Όταν συζητάς πάντως με τον Βασίλη Γκαγκάτση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν σου μένει (εάν κακώς την είχες...) η παραμικρή αμφιβολία ότι μιλάς με κάποιον που γνωρίζει εκατό τοις εκατό το «αντικείμενο». Στην αποκλειστική και απολαυστική συνέντευξη που έδωσε στο pamesports.gr τοποθετήθηκε με αυθόρμητες και ειλικρινείς ατάκες.

Κι όπως με σιγουριά μας δήλωσε: «Ο Γκαγκάτσης δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το ποδόσφαιρο. Θα είναι πάντα σε αυτό! Επειδή του είναι μικρόβιο; Μάλλον, δεν ξέρω. Σίγουρα είναι το πάθος μου».

Με μία γρήγορη και έξυπνη (από τις πολλές) κουβέντα του, ξεκίνησε άλλωστε αυτό το «πινγκ πονγκ».

«Πρόεδρε είσαι έτοιμος για αυτή τη συνέντευξη;», τον ρωτήσαμε, για να στείλει χαμογελώντας την...πληρωμένη απάντηση : «Είσαι σίγουρος ότι την θέλεις;»!

Με αφορμή την τωρινή σχέση του με τον Πανηλειακό, την έδωσε λοιπόν και μίλησε ανοικτά, προδίδοντας την καθημερινή του εξάρτηση με τη μπάλα. Αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει βγάλει ποτέ από το μυαλό τη «γεμάτη» θητεία του στην ΕΠΟ. Με τις προτάσεις του να είναι ακόμα επίκαιρες, για τη διαιτησία, τους οπαδούς, το στοίχημα και πολλά ακόμα...

«Δύο πράγματα θα άλλαζα, εάν ήμουν τώρα στη διοίκηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι πληγές που κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο και εξακολουθούν να το κρατάνε αναξιόπιστο. Ακούμε τις φωνές παραγόντων και φιλάθλων κάθε αγωνιστική κι όποιος πει ότι δεν είναι έτσι κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Καθοριστικά σημεία είναι αυτά, τα οποία θα είχαν αλλάξει την τύχη του ποδοσφαίρου, όμως τα παραμέλησα. Το ποδόσφαιρο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης» λέει, αποκαλύπτοντας πως μετανιώνει επειδή δεν φρόντισε να τα διορθώσει. «Ήταν το μεγάλο λάθος μου»!

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης παραδέχεται, μετά την τελευταία του προσπάθεια στις εκλογές, ότι το ζήτημα της ενδεχόμενης επιστροφής του στην ΕΠΟ δεν είναι έξω από τη σκέψη του, ωστόσο προσπαθεί να μην το σκέφτεται. «Είναι πολύ νωρίς να πω κάτι τέτοιο. Έδωσα αγώνα καθαρό και έντιμο, απέναντι σε μία κατάσταση στην οποία δεν ήταν αντίπαλη μόνο η διοίκηση που διοικεί τώρα. Έφτασα να χάσω επειδή δεν είχα με το μέρος μου μόνο 7 ενώσεις. Έθεσα υποψηφιότητα επειδή αναγνώρισα ότι έκανα πάρα πολλά λάθη στην θητεία μου κι αυτό ήταν το βασικό μου στοίχημα. Όταν ήμουν πρόεδρος έδωσα πολύ μεγάλη σημασία στην οργάνωση της ομοσπονδίας, σε άλλα επίπεδα. Όταν την πήρα δεν είχε ούτε ένα χορηγό.

Επικοινωνούσαμε με άλλες ομοσπονδίες που είχαν δίπλα στο όνομά τους χορηγούς και εγώ ντρεπόμουν. Έπρεπε λοιπόν να οργανωθούμε, ώστε να μας εμπιστευτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Γιατί δεν μου αρέσει να ζητάω από το κράτος, υπό μορφή ελεημοσύνης. Δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό που λέγεται οργάνωση της εθνικής. Και παραμελήσαμε ένα κομμάτι που δυστυχώς ακόμα χρειάζεται διόρθωση. Της αξιοπιστίας του κόσμου». Βάζει πάντως τα πράγματα στη θέση τους, απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν εμπλοκή σε περίεργες καταστάσεις : «Είπαν πολλά, αλλά ο Γκαγκάτσης δεν θα βρεθεί σε καμία κασέτα γιατί ποτέ δεν μίλησε σε διαιτητή. Ποτέ δεν είπε μία κουβέντα. Θα μπορούσα να το κάνω πολύ εύκολα γιατί τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν ήταν άπειρα. Κάποιοι προσπάθησαν να με εμπλέξουν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα.

Στην Ελλάδα ό,τι κακό γίνεται ένας Γκαγκάτσης φταίει! Πήραμε το Γιούρο και δεν έκανα μία δήλωση. Σεβάστηκα τους πρωταγωνιστές,. Σε νίκες δεν πήγαινα στα αποδυτήρια, μόνο στις ήττες δίπλα στα παιδιά» λέει και δεν δέχεται κουβέντα για τις προθέσεις του: «Εάν με πείσει κάποιος ότι η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη από εκείνη που υπήρχε πριν πέντε, δέκα χρόνια θα το δεχτώ. Αλλά να με πείσει» λέει και δεν αποφεύγει τη συζήτηση για τη συνεργασία με τη Super League:

«Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου... τι να πω; Πήγα κάποτε, πριν χρόνια, στην ολομέλεια της Λίγκας για να ακούσω τα αιτήματα τους. Τους είπα ότι είμαι έτοιμος να σας παραδώσω τον έλεγχο της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας, επειδή φωνάζετε όλοι για τους διαιτητές. Κάποιος μου απάντησε : Τι λες πρόεδρε θα πάρουμε εμείς την καυτή πατάτα ; Το ερώτημα που έθεσα ήταν να μου πουν με το χέρι στην καρδιά ποιοι δεν αδικήθηκαν. Και οι 16 είπαν αδικηθήκαμε. Κοιταχτείτε τότε στον καθρέφτη τους απάντησα γιατί παίζετε μεταξύ σας. Δεν παίζετε με άλλους 16!».

Ο άνθρωπος που θεωρεί πως οι αγωνιστικοί θρίαμβοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την διοικητική υγεία μίας ομάδας, την ίδια στιγμή αρνείται να διαπραγματευτεί την άποψή του για την κακή ποιότητα (όπως τη χαρακτηρίζει) των Ελλήνων παραγόντων. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να επιτρέπει το παραμικρό σχόλιο για τη θητεία του στη μπάλα : «Υπήρξε ποτέ επί δικής μου προεδρίας οποιαδήποτε συζήτηση για στημένα παιχνίδια;» λέει και θυμάται πως δεν δίσταζε, ακόμα κι όταν ελεγχόταν από την ΟΥΕΦΑ, να περνάει το δικό του. «Ήρθαν από την ΟΥΕΦΑ να μου πουν να μην δημοσιεύω στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας τη βαθμολογία των διαιτητών και τις τιμωρίες τους. Αυτά στην Ελβετία, τους απάντησα. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ιδιαιτερότητες είπα και το πέρασα. Είχα τον Πηλαδάκη δίπλα μου και άκουγε με προσοχή» λέει χαμογελώντας για τον τότε πρόεδρο της Superleague.

Πώς βρέθηκε λοιπόν ο Βασίλης Γκαγκάτσης τώρα στον Πανηλειακό ;

«Καταρχήν δεν έχω συμφωνήσει ακόμη τελεσίδικα ότι θα συνεργαστώ. Περιμένω κάποιες λεπτομέρειες, αλλά εάν θα ασχοληθώ θα είναι πρόκληση για μένα. Δικό μου στοίχημα να δημιουργήσω μία ΠΑΕ υγιή, που τώρα δεν είναι. Έχει απαξιωθεί από την τοπική κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους διοικούντες» λέει, συμπληρώνοντας : «Στη ζωή πρέπει να βάζεις στόχους αλλιώς δεν φτάνεις πουθενά. Όταν ανέλαβα την ΕΠΟ η εθνική ήταν στην 82η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κι ο στόχος ήταν να τη φτάσουμε στην 25αδα, ανεξάρτητα τελικά που φτάσαμε».

Ώρες ατελείωτες μπορεί κανείς να μιλάει μαζί του και να μαθαίνει τις προτάσεις του : «Γιατί δεν δοκιμάζουμε να αφήσουμε ελεύθερα τα γήπεδα ; Τι θα γίνει; Ο Έλληνας λέει, άμα σε βρω θα σε κανονίσω. Μα μπροστά σου είμαι έλα τώρα! Στην Ελλάδα αυτό ισχύει. Γιατί δεν το δοκιμάζουμε; Ήμουν στα ΠΑΟΚ – Άρης, παίζανε δύο σφαλιάρες, τους φωνάζαμε να σταματήσουν για να δούμε το παιχνίδι και τελείωνε εκεί. Εάν βάλεις τους οπαδούς να κάτσουν όλοι μαζί που θα πετάξουν τις μολότοφ; Στους εαυτούς τους ; Από την ημέρα που διαχωρίστηκαν οι κερκίδες έχουμε τα φαινόμενα αυτά».

Ο Γκαγκάτσης λοιπόν ξανά στην ΕΠΟ… κάποια στιγμή ; «Στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ, όμως αφού το ποδόσφαιρο δεν με θέλει δεν το θέλω και εγώ! Εάν με θελήσει θα το σκεφτώ... Α, και θέλω να πάει η εθνική στη Βραζιλία. Έκλαψα πραγματικά όταν το πήρε το 1970 και το 1994. Θα θελα να δω αυτή τη χώρα που η μπάλα λατρεύεται ως θεά». Τίποτα άλλο...

Το pamesports.gr πετάει στον Γκαγκάτση και τις δικές του «γλυκές και καυτές πατάτες».

1. Θητεία στον Ολυμπιακό : «Είμαι δικηγόρος και μου ανέθεσαν την υπόθεση της διένεξης με τον Γκαλέτι. Ουδεμία άλλη σχέση είχα. Σύμβουλος της διοίκησης, αυτά είναι λόγια ωραία. Οι πρόεδροι των ομάδων δεν συμβουλεύονται κανέναν. Καλώς ή κακώς τα ξέρουν όλα»! 
2. Θητεία στον ΠΑΟΚ : «Ο ΠΑΟΚ είναι αγάπη. Πολλά αλλάζουν η ομάδα όχι. Έβλεπα στον Πύργο το παιχνίδι του Γιουρόπα και πανηγύριζα μόνος σ΄ ένα καφέ. Κάποιοι λησμονούν ότι ήμουν νομικός σύμβουλος, επί μία εξαετία, 1991-96. Ο συγχωρεμένος ο Βουλινός με έβαλε στα διοικητικά του ποδοσφαίρου. Έγιναν τα μύρια όσα στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Είμαι περήφανος γι αυτή την θητεία. Είχε παραιτηθεί κάποτε ο Βουλινός, πριν έρθει ο Μπατατούδης και έτρεχα έξι μήνες μόνος τον ΠΑΟΚ». 3. ΠΑΟΚ πρωταθλητής : «Δεν είναι έτοιμος για τίτλο φέτος. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός εξελίχθηκε λάθος».
4. Πρωτάθλημα χωρίς ΑΕΚ : «Τραγωδία! Χωρίς τον Άρη δεν υπάρχει ΠΑΟΚ και χωρίς ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν υπάρχει ποδόσφαιρο».
5. Οικογενειακή σχέση με τους δικέφαλους! «Ναι, τα τρία μεγάλα παιδιά μου είναι ΠΑΟΚ, οι δυο γιοί μου στην Αθήνα είναι ΑΕΚτζήδες.Εγώ είμαι ΠΑΟΚ, γι αυτό δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο εκτός από δικέφαλο»! Euro 2004 : «Η παρέα εκείνη ευλογημένη από το Θεό».

6. Στοίχημα: «Έχω κάνει σχετική εισήγηση στην ΟΥΕΦΑ. Ο ΟΠΑΠ, εισηγμένος στον χρηματιστήριο, είχε ίδιο όφελος και το ποδόσφαιρο δεν κέρδιζε τίποτα. Όταν λες από το 70' και μετά πόσα γκολ και κόρνερ, με ποιανού χρήματα γίνονται αυτά ; Οι πρόεδροι αγοράζουν και ένας τρίτος κερδίζει. Στην Τουρκία έβαλαν πριν 8 χρόνια το στοίχημα και η ομοσπονδία παίρνει το 9.5 % και το διανέμει στο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Σε 28 χώρες της Ευρώπης τα ίδια».

Προτάσεις για διαιτησία και αθλητική δικαιοσύνη

Ο Γκαγκάτσης θωρεί ότι ο κόσμος δικαιολογείται να μην εμπιστεύεται τους διαιτητές και την αθλητική δικαιοσύνη. «Είναι οι δύο λόγοι που τον δηλητηριάζουν» λέει και συμπληρώνει : «Η ΚΕΔ δεν πρέπει να ορίζεται από την ΕΠΟ, αλλά να εκλέγεται από τους ίδιους τους διαιτητές. Μόνο τότε ο διαιτητής δεν θα νιώθει ότι... χρωστάει! Επειδή ο κόσμος έχει την καχυποψία με τους ορισμούς, το δεύτερο που μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που πηγαίνουν τέσσερις διαιτητές σε κάθε γήπεδο, θα μπορούσαν να πηγαίνουν πέντε. Οι τρεις εξ αυτών να είναι διαιτητές. Ο πρώτος ο τέταρτος κι ένας ακόμα και παρουσία των δύο ομάδων να γίνεται εκεί η κλήρωση. Έχουμε πληθώρα άλλωστε, τους κάναμε 30. Μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου» λέει και αποκαλύπτει το σκεπτικό του : «Θα ανακοίνωνα Δευτέρα ότι Σάββατο θα γίνονταν εκλογές στην ΚΕΔ, με το εκλογικό σώμα να είναι οι διαιτητές των τριών κατηγοριών. Πόσες ζυμώσεις θα προλάβαιναν να γίνουν σε έξι ημέρες;».

Δεν κρύβει πάντως ότι : «Οι διαιτητές μας είναι καλοί. Τους λείπει η εμπιστοσύνη. Το να ξιφουλκούν κάθε εβδομάδα όλοι στα ΜΜΕ, μόνο κακό προκαλούν. Πρέπει να κάνουμε ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Να μην ξέρουμε τον πρωταθλητή από τον Νοέμβριο. Να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες ομάδες προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Πρέπει να διαφοροποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα για όλους».

Σε ό,τι αφορά στη δικαιοσύνη : «Πρέπει να σταματήσουν οι επιτροπές με μη ενεργεία δικαστές και δικηγόρους. Πρέπει να γίνουν μονομελή όργανα, με εν ενεργεία δικαστές. Η απάντηση μου στο ότι δεν ξέρουν ποδόσφαιρο είναι ότι θα μάθουν. Κατά τεκμήριο ο εν ενεργεία έχει το τεκμήριο της δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνει και αυτό για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου».

Υπάρχει στη θητεία Γκαγκάτση και το παράδειγμα που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για όσους θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις.

«Παίξαμε φιλικό με την Βουλγαρία και μας σφύριξε ο Τρενταλάντζε στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Ήξερα πως είναι εξαρτημένος από την θρησκεία και έστειλα άνθρωπο να του φέρει μία σπάνια εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος! Στο τέλος του αγώνα στα αποδυτήρια του την έδωσα και έμεινε άφωνος. Την πήρε με λυγμούς. Έκτοτε ποτέ δεν σφύριξε Ιταλός διαιτητής εναντίον της Ελλάδας! Σε συνέδριο της Ιταλικής διαιτησίας ο Κολίνα έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας : Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει αλλά είμαστε με τους Έλληνες»!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports