Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυτό είναι το νέο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων-Θα ισχύσει από Οκτώβριο-Ποιοι θα επιβραβεύονται και ποιοι θα "τιμωρούνται"

Αυτό είναι το νέο σύστημα αποζημίωσης τω...

Θα συνταχθεί εκ νέου η θετική λίστα

Από τον Οκτώβριο θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που θα «επιβραβεύει» όσους επιλέγουν γενόσημα, ενώ θα «τιμωρεί» εκείνους που προτιμούν τα πρωτότυπα φάρμακα.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα συνταχθεί εκ νέου η θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο Οργανισμός ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία -μέσω της ΗΔΙΚΑ-  της διαμόρφωσης του νέου ηλεκτρονικού συνταγολογίου (e-syntagografisi) μέσω του οποίου οι γιατροί θα χορηγούν τα γενόσημα φάρμακα με τη μειωμένη συμμετοχή στους ασφαλισμένους.


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που καταρτίζεται και αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν γενόσημα φάρμακα με τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική τιμή θα πληρώνουν μειωμένη κατά 50% τη συμμετοχή τους. Εκτός από το οικονομικό κίνητρο που θα δίνει το υπουργείο Υγείας στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τη συμμετοχή τους εάν προμηθεύονται γενόσημο και άρα φθηνότερο φάρμακο, άλλη διάταξη ορίζει οι πολίτες θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου που συνταγογραφεί ο γιατρός και όχι το 50% όπως ισχύει σήμερα.
Οι νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο κρίνονται επιβεβλημένες από στελέχη του υπουργείου προκειμένου να επιτευχθεί η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε 2,3 δισ ευρώ το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, από τις 16 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν οι νέες τιμές των φαρμάκων στα φαρμακεία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Τα περισσότερα φάρμακα δεν έχουν υποστεί καμία μεταβολή στην τιμή τους. Περίπου 600 φάρμακα παρουσιάζουν μείωση τιμής έως και 50% και άλλα 500 σκευάσματα παρουσιάζουν μείωση τιμής έως και 10%.
Δελτίο τιμών με 100 νέα φάρμακα

Το νέο δελτίο ημών περιλαμβάνει 100 καινοτόμα σκευάσματα  που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και αποτελούσαν πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας. Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης και μηδενικής συμμετοχής των ασθενών. Επίσης, το δελτίο έχει «εμπλουτιστεί» με 1.600 νέα γενόσημα φάρμακα, σε μια έμπρακτη απόδειξη του υπουργείου Υγείας ότι επιδιώκει την αύξηση της διείσδυσης τους στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Το ποσοστό χορήγησης κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων εκτός νοσοκομείων στην χώρα μας δεν ξεπερνά το 20%, φέρνοντάς την στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Ωστόσο, η συνταγογράφηση γενοσήμων σε αυτή τη φάση θεωρείται ο μοναδικός μοχλός συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης που εκτός από το προφανές όφελος –εκείνο της συρρίκνωσης των ποσών που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του- θα επιτρέψει και την κυκλοφορία νέων, καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας για διάφορες ασθένειες, δίνοντας ταυτόχρονα βαθιά οικονομική ανάσα και στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς.

Η υπουργική απόφαση δίνει κίνητρα και στους φαρμακοποιούς ορίζοντας ότι  αυτοί θα απαλλάσσονται από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate) στην περίπτωση που οι πωλήσεις τους σε γενόσημα ξεπερνούν κάποιο ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου τζίρου τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις