Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα 60 τρισ. υπολογίζεται το κόστος από την τήξη των πάγων της Αρκτικής

Στα 60 τρισ. υπολογίζεται το κόστος από ...

Με έκλυση μεθανίου

Η έκλυση μεθανίου στην Αρκτική θα μπορούσε να επιταχύνει την τήξη των πάγων στοιχίζοντας στην παγκόσμια οικονομία έως και 60 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιούν επιστήμονες.

Οι ερευνητές από το Κέμπριτζ και το Εράσμειο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας χρησιμοποίησαν οικονομικά μοντέλα για να υπολογίσουν τις συνέπειες από την απελευθέρωση των 50 γιγατόνων μεθανίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται αποθηκευμένοι στο μόνιμο πάγο της θάλασσας της ανατολικής Σιβηρίας.

Κατέληξαν στο ποσό των 60 τρισεκατομμυρίων, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας πέρυσι. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature, οι οικονομικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κυβερνήσεις και όμιλοι διαφόρων κλάδων περίμεναν ότι οι συνέπειες της ανόδου των θερμοκρασιών για την Αρκτική θα έχουν οικονομικά οφέλη, επιτρέποντας την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και επισπεύδοντας τα ταξίδια των πλοίων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες, που για πρώτη φορά ποσοτικοποίησαν τις επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, μιλούν  για μια «οικονομική ωρολογιακή βόμβα».

Υποστηρίζουν ότι ακόμη και η σταδιακή – π.χ. σε διάστημα μιας δεκαετίας - απελευθέρωση ενός μικρού ποσοστού του μεθανίου που βρίσκεται «κλειδωμένο» στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής και στα θαλάσσια ύδατα, υπό τη μορφή ένυδρου αερίου, θα επαρκούσε για να πυροδοτήσει καταστροφική κλιματική αλλαγή και μεγάλες οικονομικές απώλειες.

«Θα πρέπει όλοι να δίνουν βάση στις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στην Αρκτική και να μην αφήνουν το θέμα στους ώμους των χωρών της Αρκτικής και κάποιων τρελο-επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτό το πανέμορφο λευκό τοπίο», είπε στο CNN η Γκέιλ Γουάιτμαν από το Εράσμειο πανεπιστήμιο. «Πρέπει όλοι να παρακολουθούμε τι συμβαίνει γιατί η Αρκτική λειτουργεί ως προειδοποίηση.»

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής που λιώνει και ξανασχηματίζεται κάθε χρόνο, συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς. Πέρυσι το Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε στο 40% της έκτασης που είχε τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, καθώς γίνεται παράλληλα λεπτότερος, ορισμένοι επιστήμονες περιμένουν ότι η Αρκτική θα μείνει «γυμνή» από πάγο κατά τους θερινούς μήνες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα μοντέλα της επιστημονικής ομάδας έδειξαν ότι η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ενδέχεται να ξεπεράσει έως το 2035 – δηλαδή 15 χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις - τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ακόμη όμως και σε ένα σενάριο μείωσης των εκπομπών, οι ερευνητές περιμένουν ότι το «όριο» των 2 βαθμών θα ξεπεραστεί σε λιγότερο από 30 χρόνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις