Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τα ογκώδη αντικείμενα που πετάγονται στα σκουπίδια μπορούν να προκαλέσουν φωτιές και τροχαία ατυχήματα!

Πάτρα: Τα ογκώδη αντικείμενα που πετάγον...

Τι λέει ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός

Φαίνεται ότι «έπιασαν τόπο» οι απειλές του Δήμου Πατρέων για δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ρυπαίνουν το περιβάλλον, πετώντας απορρίμματα, μεγάλα αντικείμενα και μπάζα σε δρόμους της πόλης. Αμέσως μετά την παρέμβαση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Γιώργου Σιγαλού, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση των μεγάλων αντικειμένων που πετιούνται ανεξέλεγκτα στην πόλη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην Καθημερινή και στον Ηλία Κάνιστρα ο Γιώργος Σιγαλός, οι υπηρεσίες του δήμου θα βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για τον εντοπισμό όσων ρυπαίνουν, ενώ, όπως σημειώνει, είναι πάντα σε ισχύ η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών που θα εντοπιστούν να παρανομούν.

«Ημουν απελπισμένος, δεν είχα άλλη λύση, από το να αποφασίσω να δίνω ονόματα στη δημοσιότητα», ανέφερε στην «Καθημερινή» ο Γ. Σιγαλός, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν έχουν συνετίσει ορισμένους». Επανειλημμένα στη δημοτική ενότητα Παραλίας πετάγονταν από αγνώστους στον δρόμο κλαδιά, στρώματα, καναπέδες, μπάζα, φοίνικες, ξύλα, ντουλάπια, ακόμη και μπάζα. «Κάθε ημέρα γεμίζαμε τρία φορτηγά με πεταμένα αντικείμενα και μπάζα από την Παραλία», ανέφερε ο Γ. Σιγαλός, ενώ εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή, το φαινόμενο της απόρριψης μεγάλων αντικειμένων έχει καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Πάτρας, στο Ρίο, στον Καστελόκαμπο, στο Καστρίτσι, στα Βραχνέικα.

«Ενα “νεκροταφείο” με προφυλακτήρες αυτοκινήτων έχει καθαριστεί πέντε φορές μέχρι σήμερα από τα δημοτικά συνεργεία, αλλά κάποιοι επέμεναν να το κρατούν ζωντανό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Οπως σημειώνει ο ίδιος, δεν τίθεται μόνο θέμα ρύπανσης, αλλά και πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αφού οδηγοί κυρίως δικύκλων μπορεί να βρουν ξαφνικά στον δρόμο τους ογκώδη αντικείμενα. Παράλληλα, τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα από τους όγκους κομμένων κλαδιών που πετιούνται στους δρόμους.

Ο κ. Σιγαλός επαναλαμβάνει ότι θα τηρήσει την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων ρυπαίνουν: «Θα το κάνω. Κι ας με κατηγορήσουν ότι δεν προστάτευσα αυτόν που πέταξε τα σκουπίδια στον δρόμο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας διερχόμενος δικυκλιστής ή να καεί η περιουσία ενός συμπολίτη».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο δήμος διαθέτει υπηρεσία στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για την αποκομιδή των μεγάλων αντικειμένων. Επίσης έχει υπογράψει σύμβαση με εταιρεία για τη συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και πάλι κάποιοι άφηναν σε δρόμους άχρηστες συσκευές.

Η παρέμβαση του αντιδημάρχου σχετίζεται και με τη δυνατότητα που έχουν οι υπηρεσίες του δήμου να διαθέτουν προσωπικό κάθε μέρα για να απομακρύνουν από τους δρόμους μεγάλα αντικείμενα και μπάζα. «Εργαζόμενοι είναι, δεν είναι υπηρέτες», υπογραμμίζει ο Γ. Σιγαλός και ζητάει από τους δημότες να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό.

Πάντως, η απόφασή του φαίνεται ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον και άλλων δήμων, εκτός Αχαΐας, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, επικοινώνησαν μαζί του αντιδήμαρχοι από το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο, την Ελευσίνα κ.ά., προκειμένου να τους ενημερώσει.

Υποχρεώσεις πολιτών

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αχιλλέας Γεωργακόπουλος τόνισε ότι αν και έχει την ευθύνη μόνο για τον πρώην καποδιστριακό δήμο και όχι για τις νέες δημοτικές ενότητες, δεν διαφωνεί με την πρόταση του Γ. Σιγαλού, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του ανήγγειλε ότι ο δήμος σκοπεύει να δημιουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή χαρτοκιβωτίων που σήμερα αφήνονται από επαγγελματίες σε κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα θα γίνει ενημέρωση των επιχειρηματιών, πόρτα πόρτα, ενώ θα ενημερωθούν και οι δημότες για την ανακύκλωση, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των ανακυκλούμενων απορριμμάτων. Αλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος, θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των 300 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στην Πάτρα, εν όψει της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις