Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δύσκολη Κυριακή... - Σε επιφυλακή η Αστυνομία για να προλάβει τυχόν νέα επεισόδια

Πάτρα: Δύσκολη Κυριακή... - Σε επιφυλακή...

Τεταμένο κλίμα στην πόλη από την νύχτα της Παρασκευής

1.23: Δύσκολη Κυριακή... Η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην οδό Γερμανού, στις 8 το απόγευμα, με ομιλητές τους Χρήστο Παππά και Μιχάλη Αρβανίτη προβληματίζει τις αρχές καθώς αναμένεται αντίδραση από ομάδες αντιεξουσιαστών. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στο κέντρο της πόλης.

23.24: Περίπου 150 νεαρά άτομα είναι συγκεντρωμένα αυτή την ώρα στην οδό Βαλτετσίου, ανάμεσα στην Κορίνθου και την Μαιζώνος (κοντά στο Αρσάκειο). Επικρατεί ηρεμία. Να σημειωθεί ότι από νωρίς απόψε είναι σε επιφυλακή η τοπική Αστυνομία.

21:00 Σε επιφυλακή βρίσκεται η τοπική Αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας ανάλογα με τα χθεσινά. Και αυτό καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρξει απόψε νέα συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Ταυτόχρονα η κατάσταση επιφυλακής της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Κυριακής λόγω της πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Χρυσή Αυγή στα γραφεία της, στην οδό Γερμανού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, για αύριο το απόγευμα ομάδες αντιεξουσιαστών και Αριστερών οργανώσεων ετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου.

12.55  Στην ανακοίνωσή της για τα χθεσινά επεισόδια η αστυνομία αναφέρει ότι στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και αντιμετώπισης της ηχορρύπανσης δέχτηκε επίθεση από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ανακοινώνεται ότι χθες (17-5-2013) και από 23:00 ώρα πραγματοποιήθηκαν αστυνομικοί έλεγχοι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα, με ειδικότερο αντικείμενο την πρόληψη περιστατικών διακίνησης ναρκωτικών και την καταπολέμηση της ηχορύπανσης.

Βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ πραγματοποιήθηκε και έλεγχος σε υπαίθρια μουσική εκδήλωση, που είχαν διοργανώσει 40 περίπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με χρήση μεγαφωνικής εγκατάστασης στο χώρο της Πλατείας.

Οι διοργανωτές συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις των αστυνομικών, διέκοψαν την μουσική, ενώ παράλληλα υποβλήθηκε μήνυση στον χειριστή των ηχητικών μηχανημάτων, καθότι η εκδήλωση πραγματοποιείτο χωρίς σχετική έγκριση του Δήμου Πατρέων.

Μετά την πάροδο περίπου μισής ώρας στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως συγκεντρώθηκαν περίπου (200) άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συνέχισαν την υπαίθρια μουσική εκδήλωση, διαταράσσοντας εκ νέου την κοινή ησυχία των πολιτών.

Κατά την άφιξη των αστυνομικών δυνάμεων και πριν την είσοδο τους στην Πλατεία, τα συγκεντρωμένα άτομα επιτέθηκαν απρόκλητα και με σφοδρότητα, κατά των αστυνομικών, εκσφενδονίζοντας πέτρες, βόμβες μολότοφ, κροτίδες, φωτοβολίδες, κ.λ.π αντικείμενα. Τα άτομα απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Συνολικά προσήχθησαν δεκαοκτώ άτομα από τα οποία συνελήφθησαν δυο για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της αντίστασης, του εμπρησμού, της παράνομης βίας, των διακεκριμένων φθορών και της διατάραξης κοινής ειρήνης. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μια Τράπεζα, ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων, οκτώ σταθμευμένα αυτοκίνητα και εννέα κάδους απορριμμάτων.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

10.05 Φθορές σε οχτώ οχήματα προκλήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Πάτρα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία όπως επισημαίνει έκανε ελέγχους για διατάραξη ησυχίας και σε καταστήματα κοντά στην πλατεία Όλγας, βεβαιώνοντας 8 παραβάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν έγινε χρήση χημικών,λόγω της πυκνής παρουσίας κατοίκων στην πλατεία Όλγας, αλλά καπνογόνων και κροτίδων κρότου - λάμψης. Σύμφωνα με την αστυνομία , στο πλαίσιο των ελέγχων για ηχορρύπανση έγιναν συστάσεις στους νεαρούς που έκαναν πάρτι στην πλατεία, αρχικά συμμορφώθηκαν και όταν οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο σημείο μετά απο ελέγχους σε άλλα σημεία, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ.

08.40 Σε δεκαοχτώ προσαγωγές και δύο συλλήψεις νεαρών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ έως  και τα ξημερώματα στο κέντρο της Πάτρας, μεταξλύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ. Επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε αυτοκίνητα, μία τράπεζα, ένα κατάστημα ρούχων, ενώ μπήκε φωτιά σε περίπου 10 κάδους.

3.52: Ηρεμία αυτή την ώρα στην πλατεία Όλγας. Στο κάτω μέρος παραμένουν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Και αρκετός κόσμος. Κινητικότητα και έξω από την Άλφα Μπανκ στην Καρόλου. Οι τζαμαρίες της Τράπεζας είναι διαλυμένες.

3.40: Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας κινήθηκαν με μάλλον ακραίο τρόπο την στιγμή που, νωρίτερα, ζητούσαν να μην γίνει το πάρτι που είχε προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση και έτσι να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

3.31: Περίοικοι αναφέρουν στο thebest.gr ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι νεαροί πέταγαν πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι "απαντούσαν" με χημικά. Για πολλή ώρα στην περιοχή επικρατούσε πανδαιμόνιο...

3.25: Μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας περιπολούν όλη την περιοχή από την Καρόλου έως την Έλληνος Στρατιώτου ενώ περιπολικά βρίσκονται έξω από τραπεζικά καταστήματα στην οδό Κορίνθου.

3.22: Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Όλγας. Συνεργεία του Δήμου στην οδό Ρήγα Φεραίου καθαρίζουν τον δρόμο από τις πέτρες και τους καμμένους κάδους.

3.00: Μολότοφ έπεσε στην διασταύρωση Αράτου και Μαιζώνος. Ανδρες των ΜΑΤ καταδιώκουν ομάδα αντιεξουσιαστών. Έχουν προκληθεί ζημιές σε Ι.Χ. και σε δίκυκλα. Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

2.55: Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η οδός Ρήγα Φεραίου, από την πλατεία Όλγας έως την οδό Καρόλου. Καμμένοι κάδοι απορριμμάτων, σπασμένα πεζοδρόμια, πέτρες παντού και σοβαρές ζημιές στην Άλφα Μπανκ που βρίσκεται στην Καρόλου και Ρήγα Φεραίου (έπεσαν μολότοφ).

Σε επιφυλακή δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Αρκετός κόσμος είναι συγκεντρωμένος αυτή την ώρα στο κάτω μέρος της πλατείας Όλγας. Έχει γίνει μια προσαγωγή στην Ασφάλεια.

1.15: Μπαρούτι μυρίζει η νύχτα στην πόλη της Πάτρας καθώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επικράτησε ένταση μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών με αφορμή πάρτι που διοργανώνουν κάθε Παρασκευή οι αντιεξουσιαστές στην πλατεία Όλγας. Οι Αρχές, μετά από παράπονα κατοίκων, ζήτησαν από τους νεαρούς να το αναβάλουν, εκείνοι φαίνεται ν' αντέδρασαν κι έτσι άρχισε το «γαϊτανάκι» της έντασης.

Η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Από την πλευρά τους οι νεαροί πέταξαν μολότοφ, σύμφωνα με πληροφορίες μια από αυτές προκάλεσε φωτιά σε υποκατάστημα τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Ρήγα Φεραίου και Καρόλου. Επίσης οι αντιεξουσιαστές άναψαν φωτιές σε κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης ενώ υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές και σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα οι νεαροί πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ λίγο αργότερα η κατάσταση φαίνεται πως άρχισε να εκτονώνεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις