Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χωρίς τους Κυπρίους ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup - Βαρύ κλίμα

Χωρίς τους Κυπρίους ξεκίνησε η συνεδρίασ...

Στο μάτι του κυκλώνα και η Τράπεζα Κύπρου

Ξεκίνησε το Eurogroup, με σχεδόν τέσσερις ώρες καθυστέρηση, ωστόσο οι Κύπριοι δεν βρίσκονται στη συνεδρίαση αλλά διαπραγματεύονται με την Τρόικα.

Σύμφωνα με Κυπριακές διπλωματικές πηγές, η διαφωνία μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής. Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA.

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Λαϊκή. Νωρίτερα το απόγευμα, πηγές της Ευρωζώνης διεμήνυαν ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν ξεχωριστές οντότητες η Λαϊκή και η Κύπρου. Ωστόσο, το γεγονός ότι ξεκινάει η Ολομέλεια του Eurogroup δημιουργεί ελπίδες ότι υπάρχει τουλάχιστον μία γραπτή συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι.

Λίγο πριν, πραγματοποιήθηκε μία νέα συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθώς και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δραματικές, το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην αποπληρωμή των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Κύπρος στον ELA και η οποία επιδιώκεται από το ΔΝΤ να περάσει μέσα από την Τράπεζα Κύπρου, το υγιές κομμάτι της οποίας θα απορροφήσει, σύμφωνα πάντα με τα όσα θέλει η Τρόικα, και το υγιές κομμάτι της Λαϊκής.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, η τρόικα έριξε στο τραπέζει πρόταση για κούρεμα της τάξης του 60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου!

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει κούρεμα στις καταθέσεις που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου 25% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Το σενάριο του κουρέματος 4% για τις άλλες τράπεζες παραμένει σε ισχύ.

Οι επαφές μεταξύ του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.ήταν συνεχείς. Προηγήθηκε γεύμα εργασίας του κύπριου ηγέτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο», διεμήνυσε πριν από λίγη ώρα μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις