Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σχολή παππούδων και γιαγιάδων ίδρυσε ο Δήμος Πάτρας

Σχολή παππούδων και γιαγιάδων ίδρυσε ο Δ...

Συνεχίζει για δεύτερη χρονιά με επιτυχία

Παππούδες και γιαγιάδες σε… δράση. Πώς τα πηγαίνουν με τα εγγόνια, με τους γιους και τις κόρες, με τους γαμπρούς και τις νύφες τους; Βοηθούν τα παιδιά τους ή τα δυσκολεύουν; Πόσο δεσμευτικές είναι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας; Ερωτήματα καθημερινά που απασχολούν τους συμπολίτες μας και συζητούνται στη Σχολή Παππούδων και Γιαγιάδων, η οποία λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στα ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων. Η Σχολή Παππούδων και Γιαγιάδων, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Άμπετ Χασμάν σε συνεργασία με τους προέδρους του ΚΑΠΗ Νίκο Ζωγράφο και του ΔΟΥΠ Αντώνη Χαροκόπο, και βρήκε αμέσως ανταπόκριση. Συντονίστρια των ομάδων που πραγματοποιούνται είναι η ψυχολόγος Όλγα Δημητροπούλου. Στις συναντήσεις συζητείται ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στη σύγχρονη οικογένεια και οι τρόποι προσέγγισης των παιδιών και των εγγονιών τους.

Από την πρώτη στιγμή, η Σχολή γνώρισε τον ενθουσιασμό  των μελών, τα οποία έχουν ιδιαίτερη διάθεση για συζήτηση, ανάγκη για επικοινωνία και ανθρώπινη επαφή.

Σε κάθε συνάντηση  της ομάδας αποδεικνύεται ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της σύγχρονης οικογένειας, με την καθημερινή συμμετοχή και προσφορά τους.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται το ρόλο αυτό και ο τρόπος επικοινωνίας με τη νέα γενιά χρειάζεται εκπαίδευση και προσαρμογή στις ανάγκες κάθε οικογένειας.

«Πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει η διάθεση για μάθηση που δείχνουν οι γιαγιάδες και  οι παππούδες, αλλά και η αναγνώριση από μέρους τους των λαθών που  έχουν διαπράξει με τα παιδιά τους. Αυτά τα λάθη δεν θα ήθελαν να επαναληφθούν στα εγγόνια τους», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Άμπετ Χασμάν.

Δεδομένου ότι εργάζονται οι δύο γονείς, σήμερα οι γιαγιάδες  μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, ωστόσο πολλές φορές τα καθήκοντά τους αυτά τις «βαραίνουν», γιατί παραμένουν δραστήριες, συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες με πολλή όρεξη για ζωή. Όπως σημειώνουν στις ομάδες επιθυμούν να προσφέρουν αλλά και να βάζουν όρια στις απαιτήσεις παιδιών και εγγονιών. Ένα άλλο θέμα συζήτησης της Σχολής είναι και τα όρια στις απαιτήσεις των εγγονιών. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους κάνουν τα χατίρια και τα «χαλάνε», προκαλώντας αρκετές προστριβές με τους γονείς των παιδιών. Δεν λείπουν και οι παρεξηγήσεις των πεθερών με τις νύφες τους, επιβεβαιώνοντας το… «μύθο» για τις περίφημες κόντρες τους.

Οι ομάδες της Σχολής Παππούδων και Γιαγιάδων προσεγγίζουν και άλλα θέματα, με κυριότερο την ψυχική υγεία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Τα πιο διαδεδομένα προβλήματα είναι το άγχος και το στρες των παππούδων να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και οι δυσκολίες διαχείρισης της καθημερινότητάς τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις