Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναυλίες από την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων για μαθητές της Αχαΐας

Συναυλίες από την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχ...

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την κλασσική μουσική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών οι δύο εκπαιδευτικές συναυλίες- μία για τα Π/θμια και μία για τα Δ/θμια σχολεία- από την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) με τίτλο «Η Μεγάλη, Πλήρης Συμφωνική Ορχήστρα».Την όλη διοργάνωση είχε η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας – Τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Περίπου 1700 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης εξοικειώθηκαν με την ιστορία, τη φύση και τη λειτουργία της Μεγάλης Συμφωνικής Ορχήστρας -σύνολο εκατό (100) νέων μουσικών ηλικίας από 18 έως 24 ετών- μέσω της παρουσίασης των μουσικών οργάνων που την αποτελούν και γνώρισαν τον κόσμο της Συμφωνικής Μουσικής υπό την μπαγκέτα του ιδρυτικού μέλους και Διευθυντή Ορχήστρας κου Παύλου Σεργίου. Περισσότερο, όμως, απόλαυσαν εξαιρετική κλασική μουσική Ρώσων συνθετών,  σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη»

Ο Προϊστάμενος  Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης, κ. Θεόδωρος Μπαρής, προλογίζοντας την πρώτη συναυλία μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης και τόνισε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ανταπόκριση των σχολείων και εμφανής η χαρά των μικρών μαθητών για τη συμμετοχή τους σήμερα. Είναι αναμφισβήτητη η  παιδαγωγική αξία τέτοιων ενεργειών, που φέρνουν σε επαφή τους μικρούς μαθητές με τους μεγάλους δημιουργούς και είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνονται συχνά δραστηριότητες που αγγίζουν την ψυχή των παιδιών.

Με την συγκεκριμένη συναυλία θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα τα οποία απαρτίζουν την  Συμφωνική Ορχήστρα και να μυηθούν στην κλασική μουσική, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε όλοι μας σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.

Η ανάγκη του ανθρώπου να συνοδεύει τις δραστηριότητές του με μελωδίες καταγράφεται από την ανάπτυξη των πρώτων πολιτισμών. Από τότε η μουσική βρίσκεται σε όλες τις δράσεις.

Υπάρχουν δημιουργίες από μεγάλους συνθέτες, όπως αυτοί που αίρουν την καταγωγή τους από μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Ρωσία, που έχουν σημαδέψει με τα έργα τους το μουσικό στερέωμα. Τέτοιες δημιουργίες είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Τους ευχαριστούμε που βρέθηκαν στην πόλη μας, σε αυτόν τον όμορφο χώρο που μας παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Πατρών και ευελπιστούμε ότι και μελλοντικά θα έχουμε τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε και σε άλλες εκδηλώσεις».

Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης, κα Σοφία Χριστοπούλου, παρουσιάζοντας τη δεύτερη συναυλία, μίλησε για την αξία της μουσικής:

«Ώρες-ώρες σκέφτομαι πως η μουσική είναι κάτι σαν έμβιο ον. Εξελίσσεται, αναπαράγεται και μας κρατάει συντροφιά σαν ένα καλό βιβλίο ή σαν ένα κατοικίδιο. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας δίχως μουσική;

Θα ήταν μια ζωή μουντή και θα πνιγόσασταν ακόμη περισσότερο στη γκρίζα καθημερινότητα. Η  μουσική είναι η επιστήμη και η τέχνη της προβολής συναισθημάτων, ιδεών και διαθέσεων απέναντι σε όλα τα ζητήματα ζωής.

Πώς, όμως, ήρθε ο άνθρωπος σε επαφή με τη μουσική και τι ρόλο αυτή έπαιξε στη ζωή του;

Είναι δεδομένο πως από την εποχή των πρώτων του ήχων, όταν αυτοί περιορίζονταν σε άναρθρες κραυγές, σε συνδυασμό με αυτούς της φύσης, ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει μελωδία για να συνοδέψει τις όποιες δραστηριότητες του. Κάποτε, κατάφερε να ξεχωρίζει τον απλό θόρυβο από εκείνους τους ήχους που χάιδευαν το αυτί του, προκαλώντας του ευχαρίστηση. Όσο λοιπόν, εξελισσόταν ο άνθρωπος και άρχιζε να διαμορφώνει τον πολιτισμό του, ενέτασσε στις δραστηριότητες του και τη μουσική.

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, οι εκδηλώσεις της ζωής ήταν συνυφασμένες με τη μουσική. Γάμοι, πανηγύρια, γλέντια, χαρές και λύπες. Γιατί αυτό είναι το μυστήριο της μουσικής...

Μπορείτε να σκεφτείτε γάμο χωρίς μουσική.... ένα πανηγύρι χωρίς κλαρίνα, άρα και χωρίς χορό; Η μουσική είναι ένα μέσο εξωτερίκευσης. Φτάνει το κουμπί "PLAY"... για να γεμίσει ο χώρος με τις θεραπευτικές ιδιότητες της…

Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς την ύπαρξη μιας μελωδίας που να μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, να μας τονώνει ηθικά και να μας τονίζει το ενδιαφέρον για κίνηση.  Να μας σπρώχνει να τραγουδήσουμε και εμείς ή έστω να ψιθυρίσουμε…..

Εσείς μπορείτε;

Όχι, βέβαια. Γιατί πρώτοι εσείς έχετε διαμορφώσει τις δικές σας προτιμήσεις και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνετε την προσωπικότητα σας, με έναν ξεχωριστό τρόπο που επηρεάζει και τις απόψεις των άλλων.

Η μουσική είναι το συναίσθημα της καθημερινής μας ζωής, των στόχων μας, των ονείρων μας…

Είναι το κάθε τι που μας απασχολεί κατά τη διάρκεια της ύπαρξής μας σε αυτόν κόσμο…

Γιατί η μουσική πάνω απ’ όλα είναι Αρμονία, βασίζεται πάνω στην ακοή και συμβολίζει την τιθάσευση των χαοτικών, απεριόριστων και ανεξάντλητων ήχων που κατακλύζουν τον άνθρωπο, από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνει. Πολύ πριν ο πολιτισμός δαμάσει την Ύλη, πρώτα κατάφερε να ελέγξει τον Ήχο και αυτό είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια για οικειοποίηση και κατανόηση του έξω κόσμου…»

Για τη σημασία της ακουστικής και της σωστής χρήσης των συσκευών που ακούμε μουσική μίλησε ο κ. Μουρτζόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος του Συνεδριακού Κέντρου.

Σημαντική, επίσης, υπήρξε η συμβολή του Δήμου Πατρέων, μέσω του Αντιδημάρχου Παιδείας, κου Φίλια Ανδρέα, στην κάλυψη των σιτιστικών αναγκών των μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις