Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παπαδήμος: Η νέα κυβέρνηση έχει ανάγκη τη στήριξη όλων - Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες

Παπαδήμος: Η νέα κυβέρνηση έχει ανάγκη τ...

"Έχω απόλυτη συνείδηση της ευθύνης μου"

Με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.  Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι έχει απόλυτη συνείδηση για την ευθύνη και ευχαρίστησε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.

Οι σημαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες, είπε ο κ. Παπαδήμος, και αυτό θα επιτευχθεί υπό δύο προϋποθέσεις: Να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε, καθώς και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης των εταίρων προς εμάς, αλλά και «να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».

Η δημοσιονομική κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί, σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά και, όπως υπογράμμισε, σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει.


Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει επιφέρει ύφεση «πέραν του προβλεπόμενου», εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τις περαιτέρω δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε.

Όλα αυτά, έχουν απομακρύνει χρονικά τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού», τόνισε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οι δύο επιλογές, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τους ευρωπαίους, όπως σημείωσε. Οι αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου θέτουν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί.

Σχετικά με το έλλειμμα δήλωσε ότι θα "κάτσει" κοντά στο 9% στο τέλος του 2011 και σημείωσε πως ωστόσο το χρέος αυξάνεται γιατί δεν υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, σημείωσε πως τα μέτρα, οι νέοι φόροι και η μείωση της κρατικής δαπάνης έχουν προκαλέσει μεγάλη ύφεση και αναταράξεις στην κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου προσδιορίζουν τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους. Για το έργο της κυβέρνησης είπε ότι είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και όλες οι πολιτικές που συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις.

Όπως τόνισε οι αποφάσεις αυτές αφορούν την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψος 130 δισ. ευρώ και το λεγόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους ύψους 50%, που όπως είπε θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Εφόσον οι αποφάσεις ολοκληρωθούν, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, αλλά ξεκαθάρισε πως το έργο της συγκεκριμένης ενέργειας είναι δυσανάλογο με τη χρονική διάρκεια αυτής της κυβέρνησης.

Πρώτη προτεραιότητα όπως είπε είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η συζήτηση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης.
Η συνέχεια των  δηλώσεων θα δοθεί την Τρίτη με δύο συνεδριάσεις καθώς και την Τετάρτη το πρωί, όταν και αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον αναμένονται και οι ομιλίες  τόσο του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και του Αντ. Σαμαρά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις