Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το γύρο του κόσμου κάνει η πώληση του Σκορπιού και της Οξυάς στο Ιόνιο

Το γύρο του κόσμου κάνει η πώληση του Σκ...

Τι γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τα ελληνικά νησιά και η μεταστροφή της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της πώλησής τους σε ξένους, για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, ο Εμίρης του Κατάρ και η νήσος Οξυά στο Ιόνιο, αλλά και η απουσία κτηματολογίου, η γραφειοκρατία, το νησί Σκορπιός της οικογένειας Ωνάση, απασχόλησαν τον διεθνή τύπο, σε δημοσιεύματα της Δευτέρας.

Η εφημερίδα Los Angeles Times αναφέρει πως "ο έλληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται να ενισχύσει τις επενδύσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική παράλυση και τη διαφθορά, και καταγράφει τη «θετική μεταστροφή» της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης ιδιωτικών νησιών σε ξένους.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφ αλ Θάνι, ο οποίος αντιμετώπισε μια 18μηνη «οδύσσεια ελληνικής γραφειοκρατίας», προκειμένου να αγοράσει το νησί Οξυά στο Ιόνιο.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως μετά την αγορά της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ, αρκετοί πλούσιοι Ρώσοι και Άραβες εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ορισμένα από τα περίπου 300 ιδιωτικά νησιά που προσφέρονται σε «πρωτοφανείς χαμηλές τιμές», λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων ιδιοκτητών τους να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη φορολογία.

Με το πρόβλημα κατάρτισης εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα ασχολήθηκε την Δευτέρα η εφημερίδα New York Times, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό συνιστά μείζον θέμα που παρακωλύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη στη χώρα. Όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου απομακρύνει πιθανούς επενδυτές και καθιστά δυσχερέστερο το ελληνικό κράτος να ιδιωτικοποιήσει την περιουσία του, ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατη και τη συλλογή φόρων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα έλαβε άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση εθνικού κτηματολογίου, ωστόσο μετά την ελάχιστη δράση του ελληνικού κράτους για την αντιμετώπιση του προβλήματος (σύμφωνα με αξιωματούχους έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς λιγότερο από το 7% της χώρας), η ΕΕ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων της.

Για την πώληση νησιών στην Ελλάδα κάνει αναφορά το πρακτορείο Bloomberg και συγκεκριμένα για τον Σκορπιό. Kαταγράφεται η παραπομπή της αγοροπωλησίας του Σκορπιού στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους από το Υπουργείο Οικονομικών για τη διερεύνηση της νομιμότητάς της, όπως τονίζεται, μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν να παραμείνει το νησί στους κληρονόμους του για όσο διάστημα θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησής του, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας θα πρέπει να μεταβιβασθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις