Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Ο Γερμανός… Αγαμέμνων από… το Κάστρο!

Ηλεία: Ο Γερμανός… Αγαμέμνων από… το Κάστρο!

Μια μπαλάντα για την Ελλάδα

«Δυτικά της Ευρώπης υπάρχει μια θαυμάσια χώρα

που την ονομάζουμε Ελλάδα

με τη θάλασσα του Ιονίου και του Αιγαίου να τη βρέχουν

με τις θαυμάσεις παραλίες, τους κολπίσκους τα θαυμάσια νερά.

Αχ Ελλάδα, τι ωραία που είσαι;»

Με αυτούς τους στίχους από το νέο του ποίημα «Μπαλάντα για την Ελλάδα» μας υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι ο Γερμανός φιλέλληνας Guenther Ackermann, ο οποίος φέτος συμπληρώνει… σαράντα χρόνια τακτικότατης παρουσίας στο Κάστρο! Σαράντα χρόνια φιλίας με την περιοχή και τους ανθρώπους της, που του «χάρισαν» το όνομα AckiΑγαμέμνων. Όνομα που χρησιμοποιεί ως υπογραφή στα βιβλία, τα άρθρα του, τα ποιήματα, τα τραγούδια του που εξυμνούν και διαφημίζουν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Βόρειας Ηλείας, σε ολόκληρη τη Γερμανία και όχι μόνο!

Ποιος είναι ο… Αγαμέμνων

Ο συγγραφέας και ποιητής Guenther Ackermann γεννήθηκε το 1946 στο Lahr/Schwarzwald της Γερμανίας. Το 1973 ήρθε στο Κάστο και ήταν ένας από τους πρώτους dj’s στην Ελλάδα. Μέχρι το 1974, επί χούντας, έπαιζε, εκτός των άλλων και απαγορευμένα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μελίνας Μερκούρη, Νανάς Μούσκουρης και Ντέμη Ρούσσου. Οι Έλληνες φίλοι του, του απένειμαν το όνομα Acki Agamemnonτο οποίο χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα σαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Από το 1975 – 1979 σπούδασε αρχιτεκτονική και αρχαιολογία στο TEU Βερολίνου. Μετά δούλεψε 35 χρόνια σας ελεύθερος αρχιτέκτονας στην πόλη που γεννήθηκε. Ταξίδευε κάθε χρόνο στην Ελλάδα επισκεπτόμενος την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Το 2004 έγινε ταξιδιωτικός συγγραφέας και μέχρι το 2008 ζούσε συνεχόμενα στο Κάστρο. Έγραψε άρθρα για ταξίδια στην εφημερίδα Griechenlandzeitung και σε γερμανικά ταξιδιωτικά περιοδικά παρουσιάζοντας την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Κόρινθο, τα Καλάβρυτα, τον Μυστρά, την Μάνη, την Ύδρα, την Σαντορίνη, την Πάρο, την Νάξο και τις Μυκήνες.

Η «Μπαλάντα της Ελλάδας»

Το 2006 ο Αγαμέμνων εξέδωσε το πρώτο του ταξιδιωτικό βιβλίο, στα γερμανικά, με τον τίτλο «Δυτική Πελοπόννησος – Ανακαλύπτω και βιώνω» ενώ το 2008 ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ιόνια Νησιά – Πάνω στα ίχνη του Οδυσσέα». Το τραγούδι του «Schwaezwald Hymne», ο «Ύμνος του Μέλανα Δρυμού», της ιδιαίτερης πατρίδα του, έχει τραγουδηθεί στην Αμερική από τον Steven Bailey και στη Γερμανία από την Tina Jackle.

Αυτή τη στιγμή ο Acki Agamemnon ολοκληρώνει την «Μπαλάντα για την Ελλάδα», αναζητώντας κάποιον ερμηνευτή, η συγκρότημα να την μελοποιήσει και να την ερμηνεύσει. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή στο e-mail: [email protected].

«Ένας μεγάλος φιλέλληνας»

Στη συνάντηση που είχε χθες η εφ. «Πατρίς» με τον Αγαμέμνων συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ περήφανοι που υποδεχόμαστε έναν μεγάλο φιλέλληνα. Έναν άνθρωπο που έρχεται 40 χρόνια στην περιοχή μας και έχει γίνει ένα με την τοπική κοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στο περσινό, πρώτο, Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού του δήμου και στην μεγάλη επισκεψιμότητα των Γερμανών τουριστών, ενώ ανακοίνωσε πως φέτος, στο 2ο Φεστιβάλ, θα συμμετέχουν 4 συμφωνικές ορχήστρες από τη βόρεια Γερμανία, ενώ η «πρεμιέρα» θα γίνει με τους μελοποιημένους στίχους από τα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε μουσική του  καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γεωργίου Βούκανου».

Τέλος, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο εδώ και 40 χρόνια φίλος και «νονός» του Γερμανού φιλέλληνα, ο κ.Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, είπε: «Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, πολύ χαρακτηριστικός, που δεν μοιάζει καθόλου με Γερμανός αλλά πιο πολύ με… Ρωμιός! Είναι μεγάλο γεγονός να γνωρίζουμε έναν τέτοιο μεγάλο φιλέλληνα».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις