Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

5η η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης με τα καταλληλότερα ύδατα

5η η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπ...

Πρώτη ήρθε η Κύπρος

Την 5η θέση κατέλαβε η χώρα μας ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ποιότητα των υδάτων της για το 2012, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος.

Στην 1η θέση ισοβαθμούν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο ενώ ακολουθούν η Μάλτα και η Κροατία.

Η έκθεση, όπως γράφει το σάιτ της εφημερίδας «Έθνος», αξιολογεί την καταλληλότητα των υδάτων των παραλιών, των λιμνών και των ποταμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνώντας αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμώνται ως θετικά καθώς το 94% των παραλιών, των λιμνών και των ποταμών της Ένωσης πληροί τις προϋποθέσεις. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 92%.

Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τα νερά της αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά», το ίδιο και εκείνα των υδροφόρων οριζόντων του κρατιδίου του Λουξεμβούργου. Ακολουθούν το νησί των ιπποτών, η Μάλτα (97%), η Ελλάδα με 93%, η Γερμανία (88%), η Πορτογαλία (87%), η Ιταλία (85%), η Φινλανδία (83%) και η Ισπανία (83%).

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου, διαθέτει επίσης εξαιρετική ποιότητα νερών με ποσοστό 95%, γεγονός που την καθιστά πλέον κατάλληλη για κολύμπι. Το ότι μάλιστα πέρασε την Ελλάδα με τα χιλιόμεταρ ακτογραμμών, είναι σίγουρα μεγάλο επίτευγμα.

Αντίθετα, το Βέλγιο, η Βρετανία και η Ολλανδία δεν κατάφεραν να περάσουν τον πήχη ποιότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012, εν μέρει επειδή οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις χώρες αυτές φέρνουν τα λύματα μέσα στα ποτάμια και τις λίμνες.

«Χρειάζεται κι άλλη περισσότερη δουλειά» δήλωσε ο επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik. «Το νερό είναι μια πολύτιμη πηγή και πρέπει να εφαρμόσουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την πλήρη προστασία του».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις