Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανασφάλιστοι οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι - Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις της Αχαΐας - "Πεθαίνει" το ΙΚΑ

Ανασφάλιστοι οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι...

Γνωστή η κατάσταση αλλά...

Η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού στο ΙΚΑ για την ανασφάλιστη εργασία, αφήνει εκτός του χάρτη ελέγχου επιχειρήσεις στην Αχαΐα, την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή.

Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μάρκος Τούντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ, μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο κ. Τούντας ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.

«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος, περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον  Αχαιό πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

Αλλά και οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει εντυπωσιακά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν: από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν σε 18.086 το 2012.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.

Επιπλέον, προ μερικών εβδομάδων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος ανέφερε ότι χρήματα δεν υπάρχουν στα ταμεία του ΙΚΑ και θα έρθουν και νέες περικοπές συντάξεων, ενώ προσθεσε ότι δε γίνεται καμία προσπάθεια ν΄αλλάξει η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, 150.000 επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τις μηνιαίες εισφορές για το προσωπικό, έχει εισπραχθεί μόλις το 14% των βεβαιωμένων οφειλών, οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν παγώσει, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και κατακόρυφη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, αλλά και αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τη μη είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών. Πέρυσι ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης είχε ανακοινώσει ότι 17.835 Αχαιοί οφείλουν 134 εκ. ευρώ και από αυτά ένα χρόνο μετά, ελάχιστα έχουν εισπραχτεί.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις