Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι λίστες μαρτύρων που προτείνουν τα κόμματα στην προανακριτική

Οι λίστες μαρτύρων που προτείνουν τα κόμ...

Ολοι πλην ΠαΣοΚ καλούν Βενιζέλο

Την «τοποθέτηση – μαρτυρία» (όπως με υπόμνημα) του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «εφ’ όσον κριθεί αυτό αναγκαίο», όπως διευκρινίστηκε, από την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης. Επίσης, η συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η «Χρυσή Αυγή» καλούν ως μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή τους πρώην πρωθυπουργούς κκ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, ενώ όλα τα κόμματα πλην του ΠαΣοΚ, καλούν τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, «Χρυσή Αυγή» και ΚΚΕ). Πάντως από την Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και καμία ενόχληση στο να κληθεί να καταθέσει ο κ. Βενιζέλος. Επιπλέον, ΝΔ και ΠαΣοΚ θα καλέσουν τον κ. Ν. Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ η ΝΔ θα ζητήσει να κληθεί ως μάρτυρας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης.

Προς το παρόν η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη με τις καταθέσεις των κκ. Εμ. Σφακιανάκη (του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα και του πρώην πρέσβη στο Παρίσι κ. Κ. Χαλαστάνη. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ονόματα μαρτύρων που προτείνουν τα κόμματα, η επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει στην πορεία.

Η ΝΔ προτείνει ως μάρτυρες τους εξής: Ευ. Βενιζέλο, Αν. Μπάνο (πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών), Ηλ. Πλασκοβίτη (πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών), Κ. Μπίκα, Ι. Καπελέρη, Ι. Διώτη, Στ. Στασινόπουλο (νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ), τις ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους Σ. Σικιαρίδη και Αν. Ροσσώνη, τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών Χρ. Αθανασίου, Αν. Σιαμάνη και Σμαράγδα Πιτένη, τους Θ. Φλωράτο, Ν. Λέκκα, Ευ. Καραμάνο, Ν. Παναγιωτόπουλο από το ΣΔΟΕ, τους συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή, Λεμονιά Παπαδάκου, Γ. Αγγελόπουλο, Αλ. Ζάβρα, Σοφία Ρίτσου, τον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών Ν. Χρηστίδη, τους πρώην πρέσβεις Κ. Χαλαστάνη και Ηλ. Κλη, τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη, τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά και Π. Σκουρλέτη και τον Εμ. Σφακιανάκη της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Ι. Διώτη, Ευ. Βενιζέλο, Δ. Κανελλόπουλο «προσωπάρχη» του Μεγάρου Μαξίμου, Στ. Στασινόπουλο, «εάν χρειαστεί» τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τους πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, τον Ηλ. Πλασκοβίτη, Αν. Μπάνο, Δ. Γεωργακόπουλο (πρώην γενικός γραμματέας φορολογίας), Κ. Μπίκα, Κ. Χαλαστάνη, Ηλ. Κλη, τον Ι. Καπελέρη, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ι. Ραγκούση, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, τους πρώην υφυπουργούς Δ. Κουσελά και Π. Οικονόμου, όπως και τον νυν υπουργό Ι. Στουρνάρα.

Επίσης τους πρώην και νυν, αντιστοίχως, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη και Χ. Θεοχάρη, τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην λίστα Λαγκάρντ, τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβαν το δεύτερο αντίγραφο της λίστας από τους γάλλους, τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ Ευ. Καραμάνο, Ν. Λέκκα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Αικατερίνη Φραντζεσκάκη και Χρ. Αθανασίου, επίσης τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα Κρις Πιγκάλ, τους δημοσιογράφους Αλ. Παπαχελά, Μ. Κουρή, Χ. Μπότσαρη, Ι. Ντάσκα και Κ. Βαξεβάνη.

Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του στον κατάλογο μαρτύρων περιλαμβάνει τους διπλωμάτες Κ. Χαλαστάνη και Ηλ. Κλη, τους Δ. Γεωργακόπουλο, Ν. Παππά, Κ. Βαξεβάνη, Λεμονιά Παπαδάκου, Χρύσα Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Ν. Χρηστίδη, Αλ. Ζάβρα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Ευ. Καραμάνο, Ν. Λέκκα, Στ. Στασινόπουλο, Ηλ. Πλασκοβίτη, Χρ. Αθανασίου, Αν. Σιαμάνη, Αν. Μπάνο, Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Σ. Συκιαρίδη, Αν. Ροσσώνη, Ι. Καπελέρη, Ι. Διώτη και φυσικά τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν τους Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Ι. Διώτη, Ι. Καπελέρη, Λεμονιά Παπαδάκου, Αν. Μπάνο, Χρυσή Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Σοφία Ρίτσου, Σ. Συκιαρίδη, Αν. Ροσσώνη, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Ευ. Καραμάνο, Στ. Στασινόπουλο, Ν. Λέκκα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Χρ. Αθανασίου, Ηλ. Πλασκοβίτη, Κ. Βαξεβάνη, Ι. Ντάσκα, καθώς και τον βουλευτή του Ελβετικού Κοινοβουλίου Ι. Ζησιάδη, ο οποίος είχε μιλήσει για καταθέσεις ελλήνων πολιτικών σε ελβετικές τράπεζες.

Η «Χρυσή Αυγή» καλεί τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Ι. Στουρνάρα, Φ. Σαχινίδη, Μ. Χρυσοχοίδη, Ι. Καπελέρη, Ι. Διώτη, Χρ. Αθανασίου, τον Κρις Πιγκάλ του ΔΝΤ, όπως και τους Ηλ. Πλασκοβίτη, Χρυσή Χατζή, Λεμονιά Παπαδάκου, Αν. Μπάνο, Ν. Χρηστίδη, Αλ. Ζάβρα, Θ. Φλωράτο, Σοφία Ρίτσου, Δ. Γεωργακόπουλο, την νομική σύμβουλο του εισαγγελέα Διώτη, Γαλάτεια Μανέ και τους Κ. Μπίκα, Δ. Παπαγγελόπουλο (τέως διοικητή της ΕΥΠ), Ηλ. Κλη, Κ. Χαλαστάνη και Εμ. Σφακιανάκη.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει να κληθούν για κατάθεση οι Ι. Διώτης, Ι. Καπελέρης, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Σαχινίδης, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος, Ι. Στουρνάρας, Κ. Βαξεβάνης, Θ. Φλωράτος, Σμαράγδα Πιτένη, Εμ. Σκαρμέας, Χρ. Αθανασίου, Ηλ. Κλης, Κ. Χαλαστάνης, Γαλάτεια Μανέ, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Σ. Συκιαρίδης, Αν. Ροσσώνης, Λεμονιά Παπαδάκου, Σοφία Ρίτσου, Χρυσή Χατζή, Γ. Αγγελόπουλος, Ηλ. Πλασκοβίτης, Δ. Γεωργακόπουλος, Στ. Στασινόπουλος, Κ. Μπίκας, Αν. Μπάνος, Ν. Λέκκας και Φωκ. Γεωργακόπουλος.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τους συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Ν. Χρηστίδη και Αλ. Ζάβρα, και τους Ι. Καπελέρη, Ηλ. Πλασκοβίτη, Αν. Μπάνο, Χρ. Αθανασίου, Σοφία Ρίτσου, Ι. Διώτη, Στ. Στασινόπουλο, τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, τους υπαλλήλους που παρέλαβαν την τελευταία λίστα από τις γαλλικές αρχές, την συνεργάτιδα του εισαγγελέα Διώτη, Γαλάτεια Μανέ και τους Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Εν τω μεταξύ, πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με αφορμή …τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ τα οποία αναφέρονταν στις αξιώσεις της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου να βιντεοσκοπούνται οι μάρτυρες όταν καταθέτουν και να ελέγχονται οι πρακτικογράφοι.

Σε ανακοίνωση, η οποία εμφανίστηκε ως δήλωση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, υπό τον τίτλο «Τα κυβερνητικά χαλκεία προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση με πλαστά ρεπορτάζ», γινόταν λόγος για «ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης με τη μέθοδο του non paper που περιείχε φανταστικούς διαλόγους».

Οι συντάκτες της δήλωσης, ωστόσο, αγνοούσαν πλήρως την πραγματικότητα η οποία ήταν πως ουδέποτε δόθηκε κάποιο non paper στους δημοσιογράφους, οι οποίοι και επικοινώνησαν με μέλη της επιτροπής ώστε να έχουν μια στοιχειώδη ενημέρωση για το τι διημείφθη στην προανακριτική, κάτι που αρνήθηκε να πράξει η κυρία Κωνσταντοπούλου προς όσους απευθύνθηκαν σε αυτήν.

Στην επίμαχη ανακοίνωση, μάλιστα, αναφερόταν ότι το ανύπαρκτο non paper «απαπαρήχθη ΄΄αμάσητο΄΄ από περισσότερα του ενός μέσα ενημέρωσης με το γνωστό MEGA να πρωτοστατεί στην παραπληροφόρηση και άλλους να ακολουθούν», ενώ διαψεύδονταν κατηγορηματικά όλα τα ρεπορτάζ συλλήβδην. Αργότερα, σε νεώτερη εκδοχή της ίδιας ανακοίνωσης είχε αφαιρεθεί η αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους άλλους που δήθεν τον ακολούθησαν.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. της ΝΔ με τίτλο «Έτσι είναι η Ζωή και πώς να την αλλάξεις…» (!) σημειώνεται πως «την πρώτη κιόλας μέρα συνεδρίασης της επιτροπής και μάλιστα για διαδικαστικά θέματα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβαν και φαντάστηκαν non paper, κυβερνητικά χαλκεία, χειραγώγηση, αποπροσανατολισμό, παραπληροφόρηση, συσκότιση, συγκάλυψη, κουτόχορτο, πλαστογράφους…».

Και κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση για «ισοπέδωςη της αλήθειας», «συκοφάντηση των πάντων» και για «αισχρά και γελοία ψεύδη».

Θα δοθούν οι λίστες

Κατά τα λοιπά, η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία (7-6) με την ψήφο της ΔΗΜΑΡ να δοθούν αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ στα μέλη της (και το usb που παρέδωσε ο κ. Βενιζέλος στον Μέγαρο Μαξίμου και το cd που παρέλαβε εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών από τις γαλλικές αρχές).

Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης με επιστολή που θα στείλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, θα ζητεί να τηρείται από όλα τα μέλη ο Κανονισμός της Βουλής. Σε αντίθετη περίπτωση να ζητείται από τα κόμματα που εκπροσωπούν η αντικατάστασή τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις