Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Μπάσκετ: Πάντα υπάρχει ένας Τέρνερ!

Μπάσκετ: Πάντα υπάρχει ένας Τέρνερ!

O Βασίλης Σκουντής θυμάται τάπες που έχουν γράψει ιστορία

Στην ένατη αγωνιστική της Basket League OΠΑΠ ο Λάρι Τέρνερ κατέβασε τον... γενικό στο Νίκο Παπανικολάου και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται Ùάπες που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο Περιστέρι το σκορ ήταν 69-68 υπέρ του φιλοξενούμενου Απόλλωνα Πατρών, ο (τύποις, μέχρι να μετακομίσει στο σπίτι του) γηπεδούχος Πανελευσινιακός είχε την τελευταία επίθεση και ο Νίκος Παπανικολάου όρμησε προς το καλάθι για το buzzer beater της νίκης. Αμ δε; Του Κώου φόργουορντ δεν ήταν γραφτό του να αναδειχθεί σε ήρωα της αναμέτρησης, διότι αυτό τον ρόλο το κισμέτ τον είχε τάξει στον Λάρι Τέρνερ...

Τάπα και (όπως εκτυλίχθηκε κιόλας η εικόνα) φύγαμε για τα αποδυτήρια!

Η ιστορία μιας τάπας, λοιπόν. Ένα χρονικό που επαναλαμβάνεται ή για την ακρίβεια συνεχίσθηκε, διότι προτού αναχαιτίσει τον επίδοξο σκόρερ, ο τριαντάχρονος Αμερικανός σέντερ είχε ρίξει άλλα τέσσερα “φιστίκια”, όπως αποκαλούνται οι τάπες στην μπασκετική αργκό. Αυτό ίσως έπρεπε να το είχε λάβει υπ' όψιν του ο Παπανικολάου, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια...

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ένας αγώνας του ελληνικού πρωταθλήματος κρίνεται από μία τάπα, ίσα-ίσα τέτοιες φάσεις όχι μονάχα έχουν συμβεί, αλλά έκριναν κιόλας αγώνες που παίζονταν στον πόντο και αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης. Ιδού, λοιπόν, μερικές από τις πιο σημαδιακές τάπες στα χρονικά του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και της Α1:

Νέα Σμύρνη, 17 Οκτωβρίου 1993, Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 66-65: Στη long play τελευταία επίθεση των “πρασίνων” ο Χένρι Τέρνερ ταπώνει τον Νίκο Γκάλη , η μπάλα καταλήγει στα χέρια του Τιιτ Σοκ, που δοκιμάζει δεύτερο σουτ, αλλά κόβεται κι αυτός από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Στα τέσσερα δευτερόλεπτα που απομένουν σουτάρει ξανά ο Γκάλης, αλλά επεμβαίνει και πάλι ως από μηχανής θεός ο Τέρνερ! Ακολούθησαν τρεις χαμένες ελεύθερες βολές (με τον τότε ισχύοντα κανονισμό της 1+1) και το ματς αυτό έμεινε στην ιστορία, διότι μέσα σε 25 δευτερόλεπτα “χώρεσαν” τόσες πολλές φάσεις, χωρίς μάλιστα να αλλάξει το σκορ!

Δράμα, 18 Νοεμβρίου 2012, ΚΑΟΔ-Παναθηναϊκός 60-63: Τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Ντέργουιν Κίτσεν κάνει τάπα στο τρίποντο του Θοδωρή Ζάρα και σφραγίζει τη νίκη των “πρασίνων”.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 3 Μαρτίου 2009, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-75: Ο Γιάννης Μπουρούσης έβαλε “stop” στον Δημήτρη Διαμαντίδη που επιχείρησε διείσδυση και αυτή η τάπα σε συνδυασμό με το λέι απ του Παναγιώτη Βασιλόπουλου έλυσε τον γόρδιο δεσμό του θρίλερ των αιωνίων.

ΟΑΚΑ, 13 Ιουνίου 2007, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 86-85: Δέκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του τρίτου τελικού, που εντέλει κρίθηκε στην παράταση, ο Αλεξ Ακερ κλέβει την μπάλα από τον Ραμούνας Σισκάουσκας και φεύγει στον αιφνιδιασμό, αλλά λογαριάζει χωρίς (όχι τον ξενοδόχο, αλλά0 τον... ηλεκτρολόγο, όπως χαρακτήρισε τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο Πίνι Γκέρσον! Με το σκορ στο 77-76 ο γκαρντ του Παναθηναϊκού τάπωσε τον Αμερικανό, στη συνέχεια ο Σάνι Μπετσίροβιτς έκανε το 78-76,  ο Σκούνι Πεν ισοφάρισε σε 78-78 και στην εκπνοή αστόχησε ο Σλοβένος γκαρντ.

Κυψέλη, 28 Μαρτίου 2007, Πανελλήνιος-Μαρούσι 79-78: ο Μιχάλης Πελεκάνος ταπώνει τον Χριστόφορο Στεφανίδη και “κλειδώνει”την επικράτηση των γηπεδούχων.

Αιγάλεω, 11 Φεβρουαρίου 2007, Αιγάλεω-Πανελλήνιος 83-85: Ενα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη ο Κίκι Κλαρκ αστοχεί επίτηδες στην τρίτη ελεύθερη βολή, ο Μάικιτς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και έκανε το σουτ, αλλά κόπηκε από τον Εντζάι.

ΟΑΚΑ, 29 Οκτωβρίου 2006, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 73-74: Ο Μάικ Μπατίστ πέτυχε (μετά το κλέψιμο του Δημήτρη Διαμαντίδη από τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς) το νικητήριο καλάυθι, αλλά παράλληλα τάπωσε πάνω σε μπάσιμο τον Σκούνι Πεν.

Νεάπολη, 3 Δεκεμβρίου 2005, Ολύμπια Λάρισας-ΠΑΟΚ 73-74: Ο Βλάντιμιρ Ζούγιοβιτς προλαβαίνει να κάνει τάπες στην τελευταία επίθεση και να κόψει τη φόρα των γηπεδούχων.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 14 Μαΐου 2005, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 74-75: Δέκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Φραγκίσκος Αλβέρτης σταματά με τα δυο χέρια το σουτ του Μαρκί Πέρι.

Πυλαία, 12 Νοεμβρίου 2005, ΠΑΟΚ-Αρης 76-79: Δέκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Γιώργος Σιγάλας, προκαλεί τον Γιάννη Γγκαγκαλούδη φωνάζοντας “έλα αγόρι μου, έλα”, ο γκαρντ του ΠΑΟΚ πέφτει στην παγίδα και ο Ράιν Στακ έρχεται στη βοήθεια και του απαγορεύει να σκοράρει.

Ιβανώφειο, 13 Δεκεμβρίου 2003, Ηρακλής-Μαρούσι 70-68: Με το σκορ ισόπαλο στο 65-65, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ταπώνει τον Μάκη Νικολαίδη στον αιφνιδιασμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις της νίκης των γηπεδούχων.

Περιστέρι, 17 Οκτωβρίου 2003, Περιστέρι-Ολυμπιακός 59-57: Εννέα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Λάρι Στιούαρτ σταματά τον Παναγιώτη Λιαδέλη, ενώ στη συνέχεια έχασαν την μπάλα και δεν πρόλαβαν να σουτάρουν ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς και ο Μπόρις Γκόρενς.

Πυλαία, 18 Μαΐου 2003, ΠΑΟΚ-Ηρακλής 72-71: Στην εκπνοή ο Μπρεντ Σκοτ “τελειώνει” το ματς με μια τάπα στον Σωτήρη Νικολαϊδη.
Κοζάνη, 21 Μαΐου 2003, Μακεδονικός-ΠΑΟΚ 73-75: Ο  Μπρεντ Σκοτ “σκοτώνει “ και πάλι τον Μακεδονικό με μια εντυπωσιακή τάπα στη λήξη, επί του Ντούσαν Νέντιτς.

Ανω Λιόσια, 25 Ιουνίου 2003, ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 80-81: Οι πράσινοι νικούν στον επεισοδιακό τέταρτο τελικό και ανακτούν τα σκήπτρα από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, με τον Αντώνη Φώτση να ρίχνει τάπα στην εκπνοή της παράτασης στο λέι απ του Τζόε Κρίσπιν.

Καισαριανή, 30 Δεκεμβρίου 2000, Νήαρ Ηστ-Δάφνη 80-76: Με το σκορ στο 77-76, ενώ απέμεναν 20 δευτερόλεπτα ο Χρήστος Ταπούτος ταπώνει τον Πάνο Παναγιωταράκο και εξασφαλίζει τη νίκη στην ομάδα του.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 18 Μαρτίου 2001: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 92-94: Στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του αγώνα (που κρίθηκε στην παράταση) και με το σκορ στο 69-69 ο Νίκος Χατζής κόβει τον Ντούσαν Βούκσεβιτς.

Πυλαία, 30 Μαρτίου 2001, ΠΑΟΚ-Μακεδονικός 87-86: Τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Γιάννης Γιαννούλης ταπώνει τον Αλβιν Σιμς και κλειδώνει τη νίκη των γηπεδούχων.

Νέα Σμύρνη, 1η Δεκεμβρίου 2001, Πανιώνιος-Μαρούσι 86-80: Με το σκορ στο 84-80 και πριν από τις βολές του Λοράν Σκιαρά, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ταπώνει διαδοχικά τον Αγγελο Κορωνιό και τον Ντίκεϊ Σίμπκινς.

Περιστέρι, 19 Δεκεμβρίου 2000, Περιστέρι-ΑΕΚ 79-81: Η “Ένωση” μένει όρθια χάρη στην τάπα του Μάρτιν Μιούρσεπ επί του Γιάννη Κρητικού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports