Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Αθανασίου για τη ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών

Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Αθανασί...

Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ.Αθανασίου για «τα όρια του άρθρου 60» του Συντάγματος, που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών. Με αφορμή τις διαγραφές βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος στην ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο το άρθρο 60 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 29 για τα οργανωμένα κόμματα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κεφάλαια προς αναθεώρηση.

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα όρια του άρθρου 60 του Συντάγματος (ορίζει ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση»). Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι εκτός από το άρθρο 60 του Συντάγματος υπάρχει και το άρθρο 29 για τα οργανωμένα κόμματα.

«Πρέπει να δούμε μέχρι πού μπορεί να πάνε, με βάση το Σύνταγμα, αυτά τα όρια της ελευθερίας», είπε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε ότι «δεν επιτρέπεται να ανατρέπονται αποφάσεις αντίθετες με αυτές που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό των κομμάτων που οδηγούν και σε παραβίαση του καταστατικού τους, διότι έτσι αλλοιώνονται και οι πλειοψηφίες με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα κόμματα» επισήμανε.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Αθανασίου επανήλθε αργότερα, για να εξηγήσει την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι ο βουλευτής που ψηφίζει αντίθετα από την επίσημη απόφαση που έχει λάβει το κόμμα του, ουσιαστικά αίρει την ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα του.

Η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τόνισε ότι μετά την απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Βουλής τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει και την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών.

Η πρόθεση κατάργησης του άρθρου 60 για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών δείχνει την πολιτική στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επισήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάργησης της ιδιότητας του βουλευτή.

Απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου τόνισε: «Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στην ανεξαρτησία και την υπόσταση του βουλευτή. Σε λίγο θα μας πείτε ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει την ψήφο μας»

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ατόπημα και ζήτησε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις