Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έγκλημα διαρκείας στη Ζάκυνθο

Έγκλημα διαρκείας στη Ζάκυνθο

"Καμπανάκι" της Κομισιόν για τον ΧΥΤΑ στο θαλάσσιο πάρκο του νησιού

Περιβαλλοντικό σκάνδαλο διαρκείας συντελείται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το οποίο έχει μετατραπεί σε δεξαμενή αποβλήτων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση της σπάνιας χελώνας caretta caretta.

Στο επίκεντρο τίθεται ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), ο οποίος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του θαλάσσιου πάρκου. Το παράδοξο και επικίνδυνο είναι ότι, ενώ έχει «κορεστεί» από το 2006, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, μολύνοντας την περιοχή.

Μάλιστα, ο όγκος σκουπιδιών που αποτίθενται στο σημείο είναι τόσο μεγάλος, που δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί αντιστηρίγματα, προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση των σκουπιδιών. Παράλληλα, μεγάλο οικολογικό πρόβλημα δημιουργούν και ζουμιά λυμάτων, τα οποία καταλήγουν στον κόλπο του Λαγανά.

Απόφαση… αδιαφορίας

Το οικολογικό έγκλημα, το οποίο έχει επισημανθεί πάμπολλες φορές τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από κατοίκους της περιοχής, προκάλεσε την αντίδραση του Δήμου Ζακύνθου, ο οποίος άρχισε να αναζητεί λύσεις, προκειμένου να θέσει τέλος στην επικρατούσα κατάσταση.

Έπειτα από μελέτες, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου κατέληξαν στην απόφαση ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα έπρεπε ο Χ.Υ.Τ.Α. να σταματήσει να λειτουργεί και να δημιουργηθεί ένας νέος στη θέση Λίβα.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όταν ο δήμος ζήτησε -ως όφειλε- την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζακύνθου, εκείνο γνωμοδότησε αρνητικά και απέρριψε την πρόταση, βασιζόμενο στο γεγονός ότι ένα μικρό μέρος του νέου Χώρου Ταφής Υγειονομικών Απορριμμάτων βρίσκεται εντός των ορίων Καταφυγίου Άγριας Ζωής. 

Όπως καταγγέλλεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, στη συζήτηση που έγινε, το περιφερειακό συμβούλιο δεν έκανε κανένα βήμα ως προς την τροποποίηση ή νέα χωροθέτηση, αλλά η μόνη πρόταση που ακούστηκε ήταν η επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. που βρίσκεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Δηλαδή, το μοναδικό ενδεχόμενο που εξετάστηκε ήταν η διαχείριση απορριμμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, η οποία θα συνέχιζε να δημιουργεί μείζον οικολογικό πρόβλημα.

Στα «κάγκελα» οι Μ.Κ.Ο.

Άμεση ήταν η αντίδραση 12 οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζακύνθου προκαλεί ερωτήματα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο το θαλάσσιο πάρκο. 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Mom και WWF Ελλάς, τονίζουν ότι η απομάκρυνση του χώρου ταφής από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τίθεται ως απόλυτη και αυτονόητη άμεση προτεραιότητα. 

«Η ολοκληρωμένη και περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών, καθώς τα σκουπίδια είναι προϊόν του δικού μας πολιτισμού. Εξάλλου, υφιστάμενες προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν καταρτίσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη Ζάκυνθο, διασφαλίζοντας την προστασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων αποτελεί υποχρέωση κοινωνική, πολιτική, νομική και ηθική, αλλά κυρίως απόδειξη πολιτισμού» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τη συντονίστρια πολιτικής της WWF Ελλάς, κυρία Θεοδότα Νάντσου, και τον διδάκτορα περιβάλλοντος και πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κ. Φίλιππο Κιρκίτσο, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα χρόνιο οικολογικό έγκλημα, το οποίο πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Κώδωνας κινδύνου από την Κομισιόν

Η προστασία της χελώνας caretta caretta είχε απασχολήσει στο παρελθόν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε κρίνει τα μέτρα προστασίας ελλιπή και είχε καταδικάσει τη χώρα μας.

Τώρα, με αφορμή τον Χ.Υ.Τ.Α., η υπόθεση ξανάνοιξε, με την Κομισιόν να στέλνει μια επιστολή στην Ελλάδα, ζητώντας «εξηγήσεις» για την αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που η χώρα μας καταδικαστεί εκ νέου για το ίδιο θέμα, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις