Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περίοδος διακοπών: χρήσιμες συμβουλές για ένα ανέμελο καλοκαίρι

Περίοδος διακοπών: χρήσιμες συμβουλές γι...

Από την Europe Direct Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Αρχίζει ήδη η περίοδος των διακοπών και εκατομμύρια Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν όμως ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές που κάθε ευρωπαίος πρέπει να γνωρίζει.

Οι συμβουλές αυτές είτε αφορούν την ασφάλιση ασθένειας, είτε την επίλυση διαφορών με ταξιδιωτικό πράκτορα είτε τα ταξίδια με ζώα συντροφιάς, είναι χρήσιμες γιατί δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ βοηθά και συνδράμει τους ταξιδιώτες.

  • Ποιος μπορεί να με βοηθήσει αν αντιμετωπίσω μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης ιατρικής φύσης;

Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στη ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Νορβηγία ή την Ελβετία; Αν ναι, μην ξεχάσετε την ευρωπαϊκή κάρτα σας ασφάλισης ασθένειας (EΚΑΑ). Η κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο, να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες και να εξοικονομήσετε χρήματα, αν αρρωστήσετε η τραυματιστείτε στο εξωτερικό. Η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τους εθνικούς φορείς παροχής υγειονομικής ασφάλισης. Εγγυάται την πρόσβαση σε επείγουσα θεραπευτική αγωγή υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα στην οποία ταξιδεύετε.

  • Σε ποιον θα πρέπει να τηλεφωνήσω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

 

Το 112 είναι ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο μπορείτε να καλείτε σε ολόκληρη την ΕΕ, από σταθερά και κινητά τηλέφωνα χωρίς χρέωση. Το 112 συνδέει τον καλούντα με τις κατάλληλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική ή πρώτες βοήθειες) και η υπηρεσία αυτή διατίθεται 24 ώρες το 24ωρο.Το 112 λειτουργεί πλέον σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παράλληλα με τους υπάρχοντες εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία αποφάσισαν το 112 να είναι ο αποκλειστικός ή ο κύριος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

  • Στις διακοπές μου αντιμετώπισα προβλήματα με την αεροπορική εταιρεία, την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα. Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;

 

Αν ματαιωθούν ή καθυστερήσουν δρομολόγια αεροπλάνων

Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα με προγραμματισμένη ή ναυλωμένη πτήση αεροπορικής εταιρείας (όπως ματαιώσεις ή καθυστερήσεις της πτήσης σας), έχετε συγκεκριμένα δικαιώματα βάσει κανονισμού της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Τηλεφορτώστε την εφαρμογή! Τα δικαιώματά σας είναι πάντα μαζί σας.

Εάν είστε χρήστης έξυπνου τηλεφώνου, μπορείτε να τηλεφορτώσετε μια νέα εφαρμογή για τα δικαιώματα των επιβατών και να έχετε όλες τις πληροφορίες μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

  • Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί τηλεφώνου ανατρέπουν τον προϋπολογισμό των διακοπών μου. Με ποιο τρόπο μπορώ να τους μειώσω όταν ταξιδεύω;

Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή των κινητών τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2012. Η βασική είδηση είναι τα ανώτατα όρια στις τιμές για την περιαγωγή του κινητού ίντερνετ. Είναι η περιαγωγή που αφορά τη γενιά των έξυπνων τηλεφώνων. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τις σχετικές προσφορές. Για παράδειγμα, η συμφωνία να καταβάλουν 2 ή 3 ευρώ την ημέρα για απεριόριστη περιαγωγή δεδομένων είναι πολύ καλή, αλλά οι πελάτες θα πληρώνουν είτε χρησιμοποιούν τα δεδομένα είτε όχι. Συνεπώς, για όσους τηλεφορτώνουν μικρότερες ποσότητες δεδομένων, τα ανώτατα όρια τιμών είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Οι τιμές για φωνητικές κλήσεις και σύντομα γραπτά μηνύματα μειώθηκαν επίσης – σε χαμηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο εγχώριο κόστος. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι χρεώσεις έχουν ως εξής:

  • 29 λεπτά το λεπτό για εξερχόμενη φωνητική κλήση, συν ΦΠΑ,
  • 8 λεπτά το λεπτό για εισερχόμενη φωνητική κλήση, συν ΦΠΑ,
  • 9 λεπτά για αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων, συν ΦΠΑ
  • 70 λεπτά ανά Megabyte (MB) για την τηλεφόρτωση δεδομένων ή για την περιήγηση στο διαδίκτυο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό (η χρέωση γίνεται ανά Kilobyte που χρησιμοποιείται), συν ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις