Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μοριακό έλεγχο του αίματος ζητούν 5.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Μοριακό έλεγχο του αίματος ζητούν 5.000 ...

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μόλυνσης πολυμεταγγιζόμενου ασθενή

Την άμεση διενέργεια μοριακού ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου στο αίμα ζητούν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μόλυνσης πολυμεταγγιζόμενου ασθενή, γεγονός που όπως επισημαίνουν, προκαλεί μείζον ζήτημα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μεταγγίσεων. Ειδικότερα, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η οποία εκπροσωπεί τους 5.000 πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, ζητεί να μάθει για ποιο λόγο «δεν έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας μέτρα που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αίματος το οποίο συλλέγεται από τους αιμοδότες συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής».

Επιπλέον, και με δεδομένο ότι «τα άτομα με Θαλασσαιμία είναι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, και η κατάσταση της υγείας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του αίματος που λαμβάνουν» ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την επάρκεια του αίματος.

Σημειώνεται ότι τα δύο προηγούμενα έτη γινόταν ειδικός έλεγχος των μονάδων  αίματος που προέρχονταν από τις πληγείσες περιοχές, όπως εν προκειμένω είναι η Νότια Αττική, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από μετάγγιση αίματος.

Κατά το εφετινό καλοκαίρι, και με δεδομένη την μικρής έκτασης επιδημία που καταγράφεται και μόνο στα νότια προάστια του λεκανοπεδίου (έχουν καταγραφεί συνολικά 28 κρούσματα εκ των οποίων δυο θανατηφόρα) οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην γίνει μοριακός έλεγχος του αίματος. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, ότι πέρυσι είχαν ελεγχθεί με αυτόν τον τρόπο περί τις 110.000 μονάδες αίματος, και είχαν εντοπιστεί μόλις πέντε μολυσμένες με τον ιό του Δυτικού Νείλου μονάδες.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων  (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν δώσει οδηγίες στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας για αυστηρό έλεγχο των αιμοδοτών κι έχουν αποκλείσει την αιμοδοσία στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις