Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αδόλφος Χίτλερ: "Μην τον σκοτώσετε"

Αδόλφος Χίτλερ: "Μην τον σκοτώσετε"

Παρενέβη για να σωθεί ένας Εβραίος

Κάποιοι Γερμανοί Εβραίοι σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα φεύγοντας από τη χώρα. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να κρυφτούν κι άλλοι αγωνίστηκαν να επιβιώσουν ώστε να απελευθερωθούν αργότερα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Ωστόσο, ένας άνδρας, ο Eρνστ Χες χρωστά κυριολεκτικά τη ζωή του στην προσωπική παρέμβαση του Χίτλερ. Πώς έγινε αυτό; Ο Φύρερ ο ίδιος, με προσωπική του επιστολή, διέταξε τον ηγέτη των SS να αφήσει ήσυχο τον Εβραίο δικαστή που ζούσε στο Ντίσελντορφ, καθώς στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο άνδρας υπήρξε διοικητής του. Ο Χίτλερ αναπολούσε την εποχή που υπηρετούσε στο Δυτικό Μέτωπο με μεγάλη νοσταλγία αλλά και περηφάνια κι έτσι, ενώ 6 εκατ. Εβραίοι βρήκαν φριχτό θάνατο στο Ολοκαύτωμα, ο Χες ήταν ο μόνος που διεσώθη. 

Η ιστορία έγινε γνωστή όταν η 86χρονη πλέον κόρη του δικαστή Ursula διηγήθηκε την ιστορία καθώς εφημερίδα έφερε στο φως της δημοσιότητας μία επιστολή όπου ο Χίτλερ διέταζε επίμονα τους συνεργάτες του να μην βασανίσουν ούτε να απελάσουν τον Χες. Ένας φάκελος που υπήρχε στην Γκεστάπο του Ντίσελντορφ σχετικά με τον Χες, περιείχε την επιστολή του διοικητή της Γκεστάπο και των Ναζί στην πόλη, του Χάινριχ Χίμλερ, με ημερομηνία 27 Αυγούστου 1940, στην οποία αναφερόταν ότι ο Χες πρέπει να απαλλαχθεί και να προστατευθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του Φύρερ. 

Ο Χίμλερ ενημέρωνε όλες τις αρμόδιες αρχές και τους αξιωματούχους ότι δεν έπρεπε να συμβεί οτιδήποτε άσχημο στον δικαστή. Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Χες εκμυστηρεύτηκε στην κόρη του ότι ούτε αυτός ούτε οι παλιοί συμπολεμιστές τους θυμόνταν τον Χίτλερ όταν συναντήθηκαν σε επανασυνδέσεις στα 1920 και 1930, αν και ο Φύρερ πλέον ήταν ιδιαίτερα γνωστή πολιτική προσωπικότητα. Της είπε ότι ο μελλοντικός δικτάτορας μιλούσε σπάνια και είχε ελάχιστους φίλους ανάμεσα στους στρατιώτες. Οι ιστορικοί τα τελευταία χρόνια περιφρονούν την ιστορία του ηρωικού δεκανέα που μετέφερε μηνύματα από το ένα μέτωπο στο άλλο. Μάλιστα, οι υπόλοιποι στρατιώτες λέγεται πως τον αποκαλούσαν «οπίσθια γουρουνιού» που μετέφερε μηνύματα από το αρχηγείο στο μέτωπο, διανύοντας αποστάσεις λίγων μόνο μιλίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις