Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκφράζονται φόβοι ότι η Σύνοδος Κορυφής θ' αποδειχθεί... φιάσκο

Εκφράζονται φόβοι ότι η Σύνοδος Κορυφής ...

Ακόμα και η Μέρκελ εκφράζει την ανησυχία της

Εντονότατες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής διατηρούν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι εστιάζουν στην κάθετα αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη και κυρίως με τα όσα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος από τις χώρες που ανοιχτά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υπερβολή «δόση» λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής εγκράτειας που πρεσβεύει το Βερολίνο. Είναι ενδεικτική η δήλωση της ίδιας της κυρίας Μέρκελ το πρωί της Δευτέρας, στη γερμανική βουλή, όπου και εξέφρασε την… ανησυχία της ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δοθεί «υπερβολικό βάρος στην αμοιβαία εγγύηση του χρέους».

Η κυρία Μέρκελ έσπευσε να υπογραμμίσει, για πολλοστή φορά, την αντίθεση της σε αυτό, λέγοντας πως «η αμοιβαία εγγύηση του χρέους – η έκδοση ευρωομολόγου δηλαδή – είναι πολιτικά και οικονομικά λανθασμένη».

Στον αντίποδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε πως η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου «δεν θα είναι μια απλή, συνηθισμένη, Σύνοδος» και πως «θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προτείνουν επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις που αναμένονται απ' αυτές»!

Συγκεκριμένα τόνισε «η εβδομάδα που ξεκινά είναι μία πολύ σημαντική εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ‘σπονδυλικής στήλης’ της Ευρωζώνης, στη δημιουργία μιας ρύθμισης, μιας τραπεζικής ένωσης που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη». Και προέβλεψε πως στη Σύνοδο οι πολιτικοί ηγέτες θα καταλήξουν σε αποφάσεις για το πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.

Την ίδια ώρα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση ανάληψη δράσης. Προανήγγειλε δε «νέα μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Εν όψει της συνόδου κορυφής, ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη περαιτέρω οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη.

Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι σαφώς αντικρουόμενες, κάτι που σημειώνουν με απογοήτευση και κορυφαίοι αναλυτές. Όπως ο Τζορτζ Σόρος ο οποίος, με άρθρο του στους Financial Times, προειδοποιεί για «επερχόμενο φιάσκο» στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως γιατί κατά την άποψή του οι Γερμανοί και πάλι δεν δείχνουν κάποια εμφανή πρόθεση για να συνδράμουν στην διάσωση της Ευρωζώνης!

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος δηλώνει πως είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες  χειρίζονται την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, εμφανίζεται εξόχως απαισιόδοξος για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ξεχάστε την Ελλάδα, που λίγο ως πολύ είναι χαμένη υπόθεση. Το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στην Ισπανία» και τέλος προβλέποντας πως αν το ευρώ κατακρημνιστεί η Ευρώπη θα διασπαστεί για μια ακόμα φορά, όπως το 1931, που δεν έσωσε κανείς την Αυστρία … (δείτε εδώ)

Στον αντίποδα, την άποψη πως στην Ελλάδα «δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει» εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Οι αντιδράσεις των αγορών

Με αυτά τα δεδομένα αναμενόμενη φαντάζει και η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ευρώ ομοίως να πιέζεται στα 1,24 δολάρια.

Μετά την ανακοίνωση και της προσφυγής της Ισπανίας σε μηχανισμό βοήθειας, στο ΧΑ σημειώθηκε ένα μίνι κραχ εν μέσω και της ελληνικής αβεβαιότητας για την ευρωπαϊκή σύνοδο. Τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και οι ιδιώτες οδήγησαν την αγορά ξανά στις 566,79 σημειώνοντας βουτιά 6,84%.

Παρόλο που η ανησυχία  ήταν μεγαλύτερη στην Ισπανία με το κόστος δανεισμού να φθάνει το 6,57% - και το Ιταλικό στο 5,96% - η βουτιά έγινε μεγαλύτερη στη Αθήνα καθώς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι, η ευρωπαϊκή σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με την Ελλάδα.  Εξάλλου, το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και της εγγύησης καταθέσεων  είναι αυτό που καίει τους πάντες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πιο πολύ κι από το «ελληνικό πρόβλημα».

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι πρώτες που έσυραν τον «χορό» με βίαιη πτώση, όπως και ορισμένες μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Alpha Bank καθώς έχασε 18,40%. Πτώση 13,61%  για την Εθνική στα 1,27 ευρώ. Βουτιά 16,31% για την Eurobank και 18,5%  για την ΔΕΗ. Βουτιά 14,76% για τον ΟΤΕ και πάνω από 9% για Τράπεζα Κύπρου. Πάνω από 12,55% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η υπόλοιπη Ευρώπη κινήθηκε στο  «κόκκινο» λόγω Ισπανίας και κόστους δανεισμού.

Από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικές και αργότερα εντάθηκαν οι πιέσεις όταν έγινε επισήμως γνωστό ότι, η Ισπανία προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις τράπεζες της. Το ευρώ ξεκίνησε επίσης αρνητικά και το απόγευμα κινούνταν στα 1,2491 δολάρια. Βουτιά  2,24% για το Παρίσι, 1,84% για τον Γερμανικό Δείκτη Dax και 1,03% για το Λονδίνο. Βουτιά 3,18% για την Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις