Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Περιβαλλοντικά προβλήματα της Αχαΐας και οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς

Περιβαλλοντικά προβλήματα της Αχαΐας και...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού που προέκυψαν τα δύο τελευταία χρόνια και τα οποία ανέδειξε η Δημοκρατική Αριστερά.

Για το μείζον θέμα των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί πολλά χρόνια τους κατοίκους της Πάτρας, η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες: α) Μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, β) Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών, γ)Ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, και κομποστοποίηση των οργανικών. δ) Ανάκτηση ενέργειας με ήπιες μεθόδους και ε) Ασφαλή διάθεση του υπολείμματος.

Η Εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατεδαφίσεων και Κατασκευών, στη Δυτική Ελλάδα είναι ένα άλλο επίσης θέμα που ανέδειξε η ΔΗΜΑΡ. 6,5 εκατομμύρια τόνοι υλικών εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, κάθε χρόνο, σε χωματερές, λατομεία και ρέματα, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες και ορισμένες φορές δυσεύρετες πρώτες ύλες.

Το σοβαρότατο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Αιγιάλεια, έφερε στην επιφάνεια η ΔΗΜΑΡ στις αρχές του 2012, ένα σοβαρότατο πρόβλημα που χρονίζει και πρέπει να επιλυθεί συνολικά.

Για το μεγάλο ζήτημα των ποικίλων καταστροφών που υφίσταται το μοναδικό οικοσύστημα Κοτυχίου – Στροφιλιάς, που «προστατεύεται» από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR, ενδεικτικά αναφέρουμε ζητήματα που ανέδειξε η ΔΗΜΑΡ όπως: Αυθαιρεσίες και καταπατήσεις, εκτάσεων του Δημοσίου στην περιοχή της Καλόγριας. Κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου από τη σοβαρή διάβρωση της λουρονησίδας που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου από τη θάλασσα. Τα σοβαρότατα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς όπου καταγγέλθηκαν περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, κατά των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης και  των  δασοφυλάκων.

Τέλος σοβαρό θέμα που προέκυψε πρόσφατα είναι αυτό της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών που αδυνατούν να βάλουν τέλος στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ρύπανσης του Πείρου ποταμού. Μαζί με τα ανωτέρω τα οποία ενδεικτικά σταχυολογήσαμε έχουμε να προσθέσουμε σειρά παρεμβάσεων και δράσεων για το Έλος της Αγυιάς, το Δασύλλιο κλπ.

Για να μπορέσει να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες που αρμόζουν  σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να υπάρχει μια συνολική δέσμευση, σε επίπεδο κυβερνητικού προγραμματισμού και υλοποίησης. Tο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, έχει συντελεστεί προσαρμογή με τη νομοθεσία της ΕΕ, όμως  παρουσιάζεται υστέρηση στην εφαρμογή. Για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα απαιτείται  μια συνολική περιβαλλοντική στρατηγική, η  οποία να «ακουμπά» σε όλους τους τομείς ευθύνης της κυβερνητικής πολιτικής και να χρησιμοποιεί «σύγχρονες» μεθόδους, όπως εφαρμογή της λογικής της Περιβαλλοντικής Ευθύνης, κίνητρα για καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις μέσω παροχών και από τον ιδιωτικό τομέα, εργαλεία φορολογικής πολιτικής.

 

Η "φτηνή ανάπτυξη", της οποίας τα αποτελέσματα βαραίνουν το παρόν και το μέλλον, έχει εξαντλήσει τα όριά της. Υποστηρίζουμε κάθε αλλαγή προς την κατεύθυνση των οικονομιών «χαμηλού άνθρακα» σε όλους στους τομείς. Υποστηρίζουμε πως από το δόγμα «το περιβάλλον κοστίζει» πρέπει να περάσουμε στην αντίληψη ότι η «προστασία συμφέρει».

Σε καιρούς κρίσης η οικολογική σκέψη προσφέρει πολλά «ισοδύναμα», από αυτά που οι παραδοσιακές σχολές σκέψης αδυνατούν να βρουν:

 

ü  Ισοδύναμα στον τρόπο παραγωγής που είναι πανάκριβος, καθότι -και- ενεργοβόρος και ρυπογόνος.

ü  Ισοδύναμα στον τρόπο κατανάλωσης, καθότι σπάταλος, βρώμικος και "φτηνός".

ü  Ισοδύναμα στον τρόπο διαχείρισης των "αποβλήτων" μας, καθότι ακριβός, επικίνδυνος και αντιαισθητικός!

ü  Προσφέρει ισοδύναμη καθαρή ενέργεια με θέσεις εργασίας και ποιότητα αναπνοής.

ü  Δημιουργεί ισοδύναμα στην παρατημένη γεωργία, στις μεταφορές, στον τουρισμό".

 

 

ΜΕΛΠΩ ΚΟΡΔΙΣΤΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Ε ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις