Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αεροψεκασμοί για την ελονοσία στη Λακωνία

Αεροψεκασμοί για την ελονοσία στη Λακωνία

Για να αποφευχθεί εξάπλωση των κρουσμάτων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να θωρακίσουν τους κατοίκους του δήμου Ευρώτα στη Λακωνία απέναντι στην απειλή της ελονοσίας. Ηδη ξεκίνησαν οι επίγειοι ψεκασμοί και οι χαρτογραφήσεις των περιοχών που αποτελούν εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών, ενώ τις επόμενες ημέρες στην καταπολέμηση της νόσου που ενδημεί στην περιοχή θα ριχτούν και τα εναέρια μέσα. Διαστάσεις επιδημίας τείνουν να παίρνουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ελονοσίας στην περιφέρεια Λακωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην ευρύτερη περιοχή το 2011 εντοπίστηκαν πενήντα επτά κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα είκοσι επτά αφορούσαν Ελληνες χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές της ελονοσίας χώρες, τα επτά αλλοδαπούς ασθενείς από μη ενδημικές χώρες, ενώ είκοσι τρεις είχαν δηλωθεί σε αλλοδαπούς ασθενείς από ενδημικές χώρες.

Για να αποφευχθεί εξάπλωση των κρουσμάτων ελονοσίας ο δήμος Ευρώτα, όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ξεκίνησε ήδη νέους, επίγειους ψεκασμούς στην περιοχή, ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν αεροψεκασμοί στους κάμπους του Τριννάσου και του Ελους με ελικόπτερα ή αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης.

«Ηδη στην περιοχή εκτελούνται επίγειοι ψεκασμοί, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και αεροψεκασμοί με εγκεκριμένα φάρμακα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» βεβαίωσε στην «Espresso» ο δήμαρχος Ευρώτα, Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των 2.000 μεταναστών που διαβιούν στην περιοχή.

«Από τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα ελονοσίας και ισάριθμα κρούσματα φυματίωσης σε αλλοδαπούς. Οι άνθρωποι αυτοί διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες» σημείωσε ο κ. Γρυπιώτης καταλήγοντας ότι οι κάτοικοι δεν νιώθουν ασφαλείς, παρά τη σταθερή παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που διενεργεί καθημερινά ελέγχους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη γιατρό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγορίτσα Μπάκα, η περιφέρεια Λακωνίας συγκεντρώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου.

«Το κλίμα και η γεωμορφολογία της περιοχής ευνοούν την παρουσία κουνουπιών» τονίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που εργάζονται εκεί σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς προέρχονται από περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία και συγκεκριμένα το πλασμώδιο που λέγεται πλασμώδιο Vivax (P. Vivax).

«Πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει στη χώρα τους είτε δεν έχουν θεραπευτεί σωστά» καταλήγει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις