Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε το κ...

Εναντι 544.000 ευρώ

Εναντι 544.000 ευρώ δημοπρατήθηκε σήμερα Τετάρτη, από τον οίκο Christie's το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα. Το κειμήλιο που συνδέεται άμεσα με την Ιστορία της χώρας μας, ανήκει πια στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, «απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ιδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ιδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό».

Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».

Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη. Η εκτίμηση του, σύμφωνα με τον οίκο Christie's κυμαινόταν μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).

Στη δημοπρασία παρουσιάστηκαν ακόμη 170 αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως αυθεντικές αφίσες και πυρσοί.

Για τη δημοπρασία, στο Λονδίνο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμαρουσίου με σκοπό να αποκτήσει το κύπελλο ο δήμος και να παραμείνει στην Ελλάδα.

Οπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού που ο δήμος άνοιξε γι' αυτόν το σκοπό, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ευρώ, ποσό που διέθεσαν κυρίως ο Ομιλος Λάτση, αλλά και άλλες εταιρείες, σύλλογοι και πολίτες.

«Ζητήσαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον οίκο Christie's και τον εγγονό του Σπύρου Λούη να πληρώσουμε το ποσό που συγκεντρώθηκε, καθώς και το σχετικό πρόστιμο, προκειμένου το κύπελλο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ωστόσο η προσπάθειά μας δεν ευοδώθηκε» επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας του να προχωρήσει σε κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την οποία το κύπελλο δεν χαρακτηρίστηκε εθνικό κειμήλιο, ώστε αυτό να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.

Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις