Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προβλήματα ξηρασίας θα αντιμετωπίσει και η Ελλάδα

Προβλήματα ξηρασίας θα αντιμετωπίσει και η Ελλάδα

Οι επιστήμονες για πολλοστή φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα επεκταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της έλλειψης βροχοπτώσεων, από την κλιματική αλλαγή! Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, η κατάσταση αυτή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι επιστήμονες για πολλοστή φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ήδη, μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας, όπως ανέφερε στον «Α.Τ.» ο διδάκτωρ Περιβαλλοντολογίας Φίλιππος Κυρκίτσος «αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά του Αιγαίου, η ανατολική Κρήτη και η Θεσσαλία, ενώ η Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, επειδή έχουν πολλές βροχοπτώσεις θα καθυστερήσουν να βιώσουν τις συνέπειες της λειψυδρίας».

Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, χωρίς νερό και με έντονο το στοιχείο της ερημοποίησης θα βρεθούν τα νησιά των Κυκλάδων, η Κεντρική Ελλάδα και η Κρήτη, όπου ήδη τα σημάδια της λειψυδρίας είναι πολύ έντονα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τις επόμενες δεκαετίες οι βροχοπτώσεις της Μεσογείου προβλέπεται να ελαττωθούν έως και 20%.

«Στο προσεχές διάστημα απαιτείται η εφαρμογή ενός κεντρικού σχεδιασμού ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξοικονόμηση αποθεμάτων νερού. Είναι γεγονός πως η μεγαλύτερη κατασπατάληση γίνεται στην γεωργία με την «απορρόφηση» του 90% των υδατικών πόρων και ακολουθεί η βιομηχανία με 5%, ενώ για αστική χρήση χρησιμοποιείται το υπόλοιπο 5%» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρκίτσος.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, σημειώνοντας ότι η σπατάλη νερού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών συστημάτων, την σταδιακή αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων ύδρευσης των πόλεων και την άμεση έναρξη χωροθετήσεως των ζωνών περιμετρικής προστασίας, τουλάχιστον των υδρευτικών υδροληψιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική, η κατασπατάληση νερού δημιουργεί ορατό κίνδυνο λειψυδρίας στο άμεσο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως στην καθημερινότητά μας καταναλώνουμε δεκαπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με αυτή που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Από αυτή την ποσότητα, σχεδόν το 40% ξοδεύεται στο καζανάκι, το 25% χρησιμοποιείται στο μπάνιο και στο ντους, το 20% στο πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων, το 10% στο μαγείρεμα και το 5% στο καθάρισμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις