Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες; Τι σημαίνει η στολή που επιλέγουμε για τις απόκριες;

Τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες; Τι σημα...

Γράφει η Χριστίνα Σταματάκη- Κλινική ψυχολόγος:

Μέρες γλεντιού και ξεγνοιασιάς οι αποκριές. Μια ευκαιρία αποσυμπιέσης απο την δύσκολη καθημερινότητα και όχι μόνο.Κατά μία εκδοχή το καρναβάλι έχει τη ρίζα του στην Θράκη. Ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης αλλά και της ψυχής. Το προσωπείο σαν μέσο έκφρασης χρησιμοποιείται απο τότε.

Η λέξη αποκριά εμφανίζεται στους Βυζαντινούς χρόνους και καθιερώνεται ως τις μέρες μας. Σημαίνει την αποχή απο το κρέας. Το ίδιο και η Λατινική λέξη ‘καρναβάλε’.

Ποια ανάγκη οδηγεί όμως τον άνθρωπο, αιώνες τώρα, στη μεταμφίεση;

Το καρναβάλι, δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα, έστω και για λίγο, να κάνει την υπέρβασή του, να ξεφύγει απο τους κοινωνικούς του περιορισμούς και να βιώσει κάποιο ρόλο που σε κανονικές συνθήκες είναι απαγορευτικός ή ανέφικτος, δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας και είναι αγχολυτικό. Μας ανανεώνει και συχνά περιλαμβάνει την διάθεσή μας να σατιρίσουμε πρόσωπα και καταστάσεις που ενοχλούν την καθημερινότητά μας. Επίσης αποτελεί μέσο εκτόνωσης της συσσωρευμένης οργής των ανθρώπων ενάντια στην εξουσία.

Όταν διαλέγουμε τι θα φορέσουμε τις απόκριες, αποκαλύπτουμε συνήθως περισσότερα απο όσα θέλουμε να κρύψουμε. Επιλέγοντας ένα κοστούμι, ουσιαστικά ενσαρκώνουμε μια φαντασίωση. Η μάσκα μας χαρίζει την ανωνυμία και μας επιτρέπει την απελευθέρωση απο τις φυσικές μας αναστολές. Το κοστούμι με άλλα λόγια, αντανακλά την ταυτότητα που μπορεί κανείς να εκφράσει όταν υποσυνείδητα αισθάνεται ασφαλής.

Για παράδειγμα, μια σέξι στολή μπορεί να επισημαίνει την ανάγκη μας να κατέχουμε το κέντρο της προσοχής των άλλων.  Μια τρομακτική εμφάνιση, ενός δράκουλα ας πούμε, μπορεί να κρύβει πίσω της την ανάγκη μας να ελέγξουμε τους προσωπικούς μας φόβους. Μιμούμαστε πρόσωπα που ίσως θα θέλαμε να είμαστε και μέσα απο αυτό, όπως απο πολύ νωρίς διαπίστωσε ο Αριστοτέλης, αποκτούμε την ικανότητα να μαθαίνουμε, είτε τον εαυτό μας είτε τους άλλους.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν επιθυμούν ή αρνούνται να μεταμφιεστούν; Θα έχετε πολλές φορές ακούσει ανθρώπους να λένε ότι κάτι τέτοιο θα τους κάνει ρεζίλι ή ότι αυτά είναι για παιδιά και όχι για αυτούς.

Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν συνειδητά να μην εκφράσουν τις ανάγκες τους με αυτό τον τρόπο. Υπάρχει μέσα τους ο φόβος να μην ξεγυμνωθούν και αποκαλύψουν τις εσωτερικές τους επιθυμίες, κυρίως μπροστά σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά. Η μεταμφίεση σε αυτή την περίπτωση είναι απειλητική για το Εγώ και την αυτό-πεποίθησή τους. Νιώθουν ότι μέσα απο την διαδικασία του μασκαρέματος, χάνουν τον έλεγχο, πράγμα πολύ σημαντικό για αυτούς.

Εκφραστείτε, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, χρησιμοποιείστε φτηνά υλικά, παλιά ρούχα, αστεία παπούτσια, κάντε τα άχρηστα χρήσιμα, δουλέψτε δημιουργικά με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας και διασκεδάστε. Η μεταμφίεση έχει και αυτή την πολύ σημαντική πλευρά, της ευρηματικότητας και της δημιουργικότητας.

Καλές απόκριες!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις