Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σήμερα στη Βουλή η λίστα με τα εμβάσματα των πολιτικών - Αλλά το «μυστήριο» θα παραταθεί λόγω … τριημέρου!

Σήμερα στη Βουλή η λίστα με τα εμβάσματα...

Έντονη η φημολογία για το ποιος είναι ο «φαντομάς εκατομμυριούχος» βουλευτής

Στην Βουλή αναμένεται να φτάσει σήμερα η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πολιτικούς και  τα συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία  μετέφεραν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ το 2011, όμως δεν  πρόκειται να επεξεργαστεί έως την  ερχόμενη Τρίτη λόγω τριημέρου Καθαράς Δευτέρας. Υπό αυτά τα δεδομένα η έντονη φημολογία τόσο για το ποιος είναι ο «φαντομάς εκατομμυριούχος» βουλευτής με το έμβασμα του ενός εκατομμυρίου, αλλά και η αόριστη ονοματολογία για το ποιους περιλαμβάνει η «λίστα των εμβασμάτων», θα παραταθεί ακόμα περισσότερο παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας ζητά δημοσίως να γίνουν άμεσα οι αποκαλύψεις.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αν και όλοι ξεκαθαρίζουν ότι  «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι πρέπει να δημοσιευτούν τα ονόματα όσων μετέφεραν στο εξωτερικό χρήματα ακόμα και αν το έκαναν νόμιμα, κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της δημοσίευσης.

Ειδικότερα, το υπουργείο  Οικονομικών αν και έχει την λίστα  προτιμά να την στείλει στον πρόεδρο  της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Από την άλλη, κύκλοι του προέδρου αναφέρουν ότι «με το που θα λάβουμε την λίστα θα την στείλουμε απευθείας στον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου πόθεν έσχες και να αναλάβει εκείνος».

Τέλος, άνθρωποι από το περιβάλλον του κ. Ευάγγελου Αργύρη (πρόεδρος επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες») αναφέρουν ότι «εμείς δεν είμαστε γραφείο ελέγχου ανήθικων πράξεων. Πως θα μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε ονόματα αν οι διαδικασίες που ακολούθησαν ήταν νόμιμες;» γυρνώντας με τον τρόπο αυτό το μπαλάκι προς τα πίσω.

Πάντως, υπό αυτά τα δεδομένα, την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Αργύρης  θα πάρει στα χέρια την λίστα  του υπουργείου Οικονομικών και  θα την στείλει στους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να κάνουν τις  απαραίτητες διασταυρώσεις με τις 560 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που  έχουν καταθέσει νυν και πρώην  βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Να σημειωθεί ότι η  αρμόδια επιτροπή έχει στην διάθεσή  της το «πόθεν έσχες» για το 2010 τα οποία όμως καταγράφουν τις τραπεζικές καταθέσεις και τις κινήσεις λογαριασμών των βουλευτών έως και τον Ιούνιο του 2011.

Στην ουσία, αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν οι ελεγκτές είναι  να διαπιστώσουν:

-          εάν τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα έχουν δηλώσει τα εμβάσματα

-         Εάν οι τραπεζικές τους καταθέσεις δικαιολογούν τα ποσά που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό

Στην περίπτωση που  διαπιστωθούν αντιφάσεις, τότε ο κ. Αργύρης θα καλέσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα για εξηγήσεις και  για κατάθεση τυχόν πρόσθετων  δικαιολογητικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει  αρκετές ημέρες.

Πέραν τούτων όμως, φαίνεται να δυσκολεύει εξαιρετικά και ο εντοπισμός του βουλευτή που έστειλε 1.000.000 ευρώ στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2011. Και αυτό για 2 βασικούς λόγους :

-         ο  προϊστάμενος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος όπως λέει έχει στα χέρια του το έμβασμα που αναγράφει τόσο το όνομα του βουλευτή όσο και το χρηματικό ποσό, κωλύεται να τα αποκαλύψει καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη

-         ο «φαντομάς» βουλευτής μετέφερε τα χρήματα μέσω χρηματιστηριακής εταιρίας, ενέργεια η οποία σύμφωνα με τους γνωρίζοντες «δεν αφήνει ίχνη και είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο αποστολέας»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις