Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:Επιχειρησιακές συμβάσεις, πενιχροί μισθοί και μαύρη εργασία - Θλιβερό σκηνικό

Αχαΐα:Επιχειρησιακές συμβάσεις, πενιχροί...

Εκτεταμμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Την ώρα που η Τρόικα ζητά μειώσεις μισθών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αρκετοί εργαζόμενοι στην Πάτρα και την Αχαΐα, βιώνουν ήδη τις περικοπές αυτές. Απλά η συζήτηση γίνεται μάλλον για να επισημπποιηθεί η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που έχει ήδη συντελεστεί.

Οι καταγγελίες για μαύρη εργασία, απολύσεις, μειώσεις μισθών και μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, αναφέρει στο www.thebest.gr o Αντιπρόεδρος κ. Μαρμούτας.

"Η εικόνα που έχουμε για την περιοχή είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν καταλυθεί. Πολλές επιχειρήσεις στην Πάτρα δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, γίνονται συνεχώς μειώσεις μισθών και υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Έχουν καταστρατηγηθεί τα πάντα στην πράξη και απλά τώρα γίνεται συζήτηση για να επιβληθούν όλα αυτά και με το νόμο", αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Μειώσεις μισθών έως 41% για 7.500 εργαζόμενους

Ετσι κι αλλιώς είτε υφίσταται ο ΟΜΕΔ είτε καταργηθεί  οι επιχειρησιακές συμβάσεις  που υπερτερούν των κλαδικών έχουν κερδίσει έδαφος . Στα ενημερωτικά σημειώματα   που πήραν στα χέρια τους  οι τροικανοί   είδαν  ότι έχουν υπογραφεί πλέον 52 επιχειρησιακές- οι περισσότερες μετά από σύσταση ενωσης προσώπων-  που αφορούν 7.530 εργαζόμενους  οι οποίες μειώνουν του μισθούς από 7,5% έως και 41,30 % σε όλους του κλάδους της οικονομίας κυρίως εμπόριο , κατασκευές , μηχανουργεία και κλάδος αυτοκινήτων  μηχανών  και βιομηχανία τροφίμων, αναέρει το www.protothema.gr

Δραματικότερη μείωση  41,30% έχουν υποστεί  οι εργαζόμενοι επιχείρησης  κατασκευής μεταλλικών προιόντων στο Κιλκίς ( πρόκειται για οικογενειακή βιοτεχνία που απασχολεί μόνο 4 άτομα ) ενώ  μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν σε αμοιβές  στη Λάρισα , στα Τρίκαλα και στην Αχαία . Επίσης  το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τις μειώσεις που καταγράφηκαν μέσω  1727 ατομικών συμβάσεων που αφορούν 11.085 εργαζόμενους από τις οποίες οι μισές υπογράφηκαν στην Αττική .

Την ίδια ώρα  υψηλό παραμένει το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων . Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ.Μιχάλη Χάλαρη  , από τους  66.615  εργαζόμενους που ελέχθησαν , βρέθηκαν  19.968 ανασφάλιστοι ( 19.968 έλληνες και  8.147  αλλοδαποί .)  Οξύτερο είναι το πρόβλημα στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία και στις Υπηρεσίες ασφαλείας (Security)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις