Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αιγιάλεια: Επιστολή του Δημάρχου στον Υπ. Εσωτερικών για δάνειο και απορρίμματα

Αιγιάλεια: Επιστολή του Δημάρχου στον Υπ...

Αναλυτικά το τι αναφέρειο Στάθης Θεοδωρακόπουλος στον Τάσο Γιαννίτση

Επιστολή με δύο σοβαρά αιτήματα, έστειλε, σήμερα το μεσημέρι, στον Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr. Το πρώτο αίτημα του Δημάρχου αφορά τη λήψη δανείου ύψους 5.500.000 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως δεν «προχωράει» με το αιτιολογικό ότι το συνολικό χρέος του Δήμου είναι ανώτερο του 60 % των συνολικών εσόδων του Δήμου σύμφωνα με την Υ.Α. 43093/30-7-2010. Τ

ο ποσοστό αυτό συγκεκριμένα ανέρχεται για το Δήμο Αιγιαλείας στο 75,14% αντί του 60%. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος ζητάει από τον κ. Υπουργό να αναπροσαρμοστεί, με υπουργική απόφαση, το ποσοστό του 60%, τουλάχιστον στο 80%, θεωρώντας ότι η Ελληνική Οικονομία δεν επιβαρύνεται με την τροποποίηση της ΥΑ.

Συγκεκριμένα στο 1ο αίτημα, που αφορά τη δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Προ έτους αναλάβαμε τα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό το καθεστώς του νέου Νόμου Καλλικράτη. Πέραν των ατελείωτων προβλημάτων που μας δημιούργησε η εφαρμογή του Νόμου (συνένωση Δήμων, μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση) βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τεράστιο θέμα των χρεών τα οποία οι επιμέρους συνενωθέντες Δήμοι είχαν και οι οποίοι συνενώθηκαν σε έναν.

Εγώ ανέλαβα το Δήμο Αιγιαλείας ο οποίος απαρτίζεται από τον κεντρικό Δήμο Αιγίου και άλλους πέντε πρώην Δήμους. Το σύνολο των συνενωθέντων Δήμων είχε χρέη συνολικού ύψους 24.403.000εκ. των οποίων ληξιπρόθεσμα είναι 13.723.000. Από τις άμεσες αυτές οφειλές ο Δήμος μας ήδη έχει ήδη εξοφλήσει ποσό άνω των 3.500.000.

Από το εναπομένον ποσό των 10.230.000 εμείς πιστεύουμε ότι με περιστολή των δαπανών και οικονομίες θα μπορέσουμε σε βάθος τριετίας να εξοφλήσουμε ποσόν τουλάχιστον 4.500.000. Έτσι, απομένει σήμερα ποσό 5.500.000 το οποίο είναι άμεσα απαιτητό και το οποίο με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας αποφάσισε τη λήψη δανείου ύψους 5.500.000 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πλην όμως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο απευθυνθήκαμε προβάλλει σε εμάς προσκόμματα με το αιτιολογικό ότι το συνολικό χρέος του Δήμου μας είναι ανώτερο του 60% των συνολικών εσόδων του Δήμου σύμφωνα με την Υ.Α. 43093/30-7-2010.

Ας ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται για το Δήμο μας στο 75,14% αντί του 60%. Πιστεύουμε όμως ότι το ποσοστό 60% είναι πολύ μικρό και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί τουλάχιστον στο 80%. Ας ληφθεί δε υπόψη ότι η περιουσία του Δήμου μας υπερβαίνει το ποσό των 300.000.000.

Σε όλους τους οικονομικούς οργανισμούς κ. Υπουργέ ο κυριότερος αριθμοδείκτης που αξιολογεί την εύρυθμη λειτουργία τους  είναι το κεφάλαιο κίνησης. Ο αριθμοδείκτης αυτός είναι η σχέση απαιτήσεων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων καθόσον όταν ικανοποιούνται οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις με τη ρευστοποίηση των απαιτήσεων κάθε οικονομικός οργανισμός έχει ορθολογική λειτουργία χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Στην περίπτωση μας το ποσοστό 60% που διαμορφώνεται στους συνενωμένους δήμους ως κριτήριο για δανειοδότηση αφενός είναι μικρό για τους μεγάλους «άτακτους» δήμους και αφετέρου άδικο για τους μικρούς και «νοικοκυρεμένους» που ενώθηκαν στους μεγαλύτερους.

Το να εντάξουμε σε χρονοβόρα προγράμματα εξυγίανσης σχετικά υγιείς οργανισμούς που με μια μετάθεση βραχυπρόθεσμης υποχρέωσης (προμηθευτές) σε μακροπρόθεσμη (δάνειο) είναι σε θέση να λειτουργήσουν άνετα αυτοδιοικητικά  θεωρούμε ότι είναι άδικο.

Σας γνωρίζουμε ότι οι πιστωτές μας εξάντλησαν ήδη την υπομονή τους αφού οι οφειλές του Δήμου προς αυτές υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις την τριετία. Ήδη δε έχουν προβεί σε έκδοση τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και καθημερινά προβαίνουν σε κατασχέσεις.

Φανταστείτε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες τι μέλλει γενέσθαι όταν αξιόλογα κεντρικά ακίνητα του Δήμου μας κινδυνεύουν να πλειστηριασθούν σε εξευτελιστικές τιμές αφού σήμερα η αξία τους λόγω μη κυκλοφορίας χρήματος έχει υποβαθμιστεί αφάνταστα.

ΖΗΤΑΜΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 60% ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η  Υ.Α. 43093/30-7-2010 ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ 80%, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ.

Θεωρούμε κ. Υπουργέ ότι, ενώ η Ελληνική Οικονομία δεν επιβαρύνεται με την τροποποίηση της ΥΑ, θα προσφέρετε τα μέγιστα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα απεμπλακούν οι Δήμοι από το βραχνά των χρεών, διότι είναι άδικο να μην είμαστε υπερχρεωμένοι αφού τα καθαρά μας έσοδα υπερβαίνουν κατά 25% τουλάχιστον τα χρέη μας. Ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπίσετε σε γρήγορο χρόνο το αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Στο δεύτερο αίτημα του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κάνει λόγο για ένα ακόμη «καυτό» θέμα που αφορά το Δήμο, που είναι η μεταφορά των πακετοποιημένων απορριμμάτων από την Τέμενη Αιγίου. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος, αφού επισημαίνει την τεράστια οικολογική καταστροφή που είναι προ των πυλών να συμβεί, ζητά από τον κ. Γιαννίτση να εγκρίνει τη δαπάνη ποσού τουλάχιστον 600.000 ευρώ, από τα συνολικά 800.000 ευρώ που απαιτούνται για την μεταφορά των πακετοποιημένων απορριμμάτων, ευελπιστώντας σε άμεση επίλυση από τον Υπουργό.

Συγκεκριμένα το 20 αίτημα του, που αφορά την χρηματοδότηση για μεταφορά των πακετοποιημένων απορριμμάτων, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας τονίζει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Μεταξύ των χρεών τα οποία αντιμετωπίζουμε από τον προηγούμενο Δήμο κληρονομήσαμε και 10.000 τόνους απορριμμάτων πακετοποιημένα σε τουλάχιστον 9.000 δέματα του ενός και πλέον τόνου καθένα. Και τούτο διότι η Περιφέρεια του Νομού Αχαΐας δεν διαθέτει εργοστάσιο απορριμμάτων, ο δε Δήμος μας ούτε καν ΧΥΤΑ, τα δε απορρίμματα μεταφέρουμε με εταιρείες μεταφορών εκτός νομού, δαπάνη η οποία κοστίζει σε εμάς περί τα 2.500.000 ετησίως.

Η αιμορραγία αυτή συνεχίζεται επί σειρά 15 και πλέον ετών. Τα περιτυλίγματα των πακετοποιημένων αυτών απορριμμάτων έχουν διάρκεια ζωής 2 ετών. Ήδη δε βρισκόμαστε στον 3ο χρόνο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με έκρηξη ή ανάφλεξη τα δέματα, οπότε στην περιοχή μας θα προκληθεί τεράστια οικολογική καταστροφή αφού θα αναδύεται από αυτά μεθάνιο, αέριο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατασβεστεί.

Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα και εκ του λόγου ότι για τη μεταφορά των πακετοποιημένων απορριμμάτων απαιτείται δαπάνη τουλάχιστον ?800.000 παρακαλούμε όπως μας εγκρίνετε δαπάνη ποσού τουλάχιστον ?600.000, για δε την υπόλοιπη δαπάνη θα φροντίσουμε εμείς. Και αυτό το αίτημά μας είναι άμεσο και ελπίζουμε στην επίλυσή του».

Η παραπάνω επιστολή του Δημάρχου με τα δύο αιτήματα, κοινοποιείται στον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, στον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου  Εσωτερικών Αθανάσιο Ξηρό, στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και στην ΚΕΔΕ.

Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις