Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ Παίδων- Οι μοιραίες ελλείψεις που ήρθαν στο φως με το θάνατο του μικρού Θωμά  

Πάτρα: Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ Παίδων- Ο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Γαβριήλ Δημητρίου

Προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας έρχονται για άλλη μία φορά, στο φως με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό.  Ο χαμός του μικρού Θωμά  από τα Γρεβενά, φέρνει στο επίκεντρο ελλείψεις αλλά και την απουσία σχεδιασμού στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, « το παιδί πήγε στο νοσοκομείο στα Γρεβενά με ανακοπή, όπου οι γιατροί το ανέταξαν, στη συνέχεια πήγε στο Ιπποκράτειο γιατί η μόνη ΜΕΘ για παιδιά είναι εκεί, αλλά και οι 8 κλίνες που διαθέτει ήταν γεμάτες. Ξεκίνησε για το νοσοκομείο του Ρίου όμως το ασθενοφόρο χάλασε στη διαδρομή. Ζητήσανε ασθενοφόρο από τα Γιάννενα γιατί στην Άρτα δεν είχε». Τελικά το παιδί έφτασε στο Ρίο όπου μετά από τεράστια μάχη, έχασε τη ζωή του.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o Γαβριήλ Δημητρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής-Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής, Μ.Ε.Ν.Ν., Μ.Ε.Θ. Παίδων, Π.Γ.Ν.Πατρών, «στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ σχεδιασμός υγείας. Ασχολούμαι με νεογνά όλη μου τη ζωή, είμαι διευθυντής της παιδιατρικής και της ΜΕΘ Παίδων. Μέχρι το 2016, αγνοούσαν τα νεογνά. Είπα τότε ότι σαφώς χρειάζονται οι ΜΕΘ ενηλίκων όμως πρέπει να μιλήσουμε και για τα νεογνά. Για να γίνεις ενήλικας πρέπει να είσαι πρώτα υγιές νεογνό και υγιές παιδί. Μεγάλο πρόβλημα, κυρίως νοσηλευτικό και σε εξοπλισμό, έχουν οι ΜΕΘ νεογνών. Σχετικά με τις ΜΕΘ Παίδων, αυτή τη στιγμή όλη η Μακεδονία εξυπηρετείται από το Ιπποκράτειο που έχει 8 κρεβάτια. Στην Κρήτη υπάρχει ΜΕΘ Παίδων με 7 κρεβάτια. Η Αθήνα είναι σε καλή μοίρα διαθέτοντας βέβαια και το μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Εκεί υπάρχουν 4 δημόσιες ΜΕΘ  Παίδων αλλά υπάρχουν και ιδιωτικές. Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά περίπου 28 κρεβάτια.

Στην Πάτρα έχουμε 7 κρεβάτια, εκ των οποίων τα δύο είναι covid, και με αυτά καλύπτουμε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Πιο συχνά έρχονται παιδιά από τα Γιάννενα όπου δεν υπάρχει ΜΕΘ Παίδων. Συνήθως η ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο του Ρίου είναι γεμάτη. Σήμερα έχει πέντε παιδιά, είναι κενά τα κρεβάτια covid. Ουσιαστικά υπάρχει πληρότητα. Όταν ένα παιδί μπει στη ΜΕΘ για μία ή δύο μέρες και ξεπεράσει τον κίνδυνο,  πάει στην παιδιατρική που και αυτή είναι γεμάτη. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί εντατικολόγοι Παίδων γιατί ποτέ δεν υπήρχαν κίνητρα. Πάνε λίγοι σε αυτή την ειδικότητα γιατί υπάρχει μόνο σε νοσοκομεία.

Για να γίνει κάτι σωστά θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός υγείας που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Για κάθε 1.000 γεννήσεις χρειάζεσαι 3 κρεβάτια εντατικής. Αυτό αυτή τη σκέψη ξεκινάς για να βρεις τι χρειάζεται να φτιάξεις. Θα πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα διακομιδών που να είναι ασφαλές. Δεν μπορεί να  είναι παντού στην Ελλάδα, σε κάθε περιοχή μία ΜΕΘ ενηλίκων, μία ΜΕΘ Παίδων, μία ΜΕΘ νεογνών. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα σύστημα που είναι ασφαλές και γρήγορο.

Στην περίπτωση του μικρού Θωμά πολλά έπαιξαν ρόλο. Το πρώτο που ρώτησα ήταν πόση ώρα πέρασε μέχρι να γίνει ανάνηψη. Μετά σκέφτεσαι τη μεταφορά. Θα πρέπει οι παιδίατροι που βρίσκονται στα νοσοκομεία να γνωρίζουν ανάνηψη και μετά το ΕΚΑΒ να είναι διαφορετικά διαμορφωμένο. Πρέπει να δοθεί σημασία σε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, τι κρεβάτια χρειάζονται, τι περιοχές καλύπτουν. Χρειάζεται σχεδιασμός και όχι μπαλώματα. Στην Ελλάδα μόνο όταν συμβεί κάτι το συζητάμε. Σχεδιασμός υγείας σημαίνει ότι άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο συζητάνε τι χρειαζόμαστε, πόσο χρειαζόμαστε, τι μπορούμε να βρούμε. Εκτός από έμπειρο προσωπικό χρειάζονται και κονδύλια γιατί ένα κρεβάτι ΜΕΘ κοστίζει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις