Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξέμεινε από εργάτες γης η Δυτική Αχαΐα- Πώς θα γίνει το μάζεμα της ελιάς; «Οι Έλληνες δεν έρχονται ούτε για 50 ευρώ»

Ξέμεινε από εργάτες γης η Δυτική Αχαΐα- ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος Αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης.

 

Σοβαρό πρόβλημα θα προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή η έλλειψη εργατών γης, στη Δυτική Αχαΐα ενόψει και του μαζέματος της ελιάς, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα.

Τα εργατικά χέρια αλλοδαπών έχουν εξαφανιστεί αφού οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γερμανία. Από την άλλη οι Έλληνες δεν επιλέγουν να εργαστούν σε χωράφια παρά το γεγονός ότι λόγω της έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό η αμοιβή που δίνεται φτάνει τα 40-50 ευρώ για λιγότερο από οχτώ ώρες. Το ζήτημα είναι σοβαρό και όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος Αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα που θα φανεί μετά από έξι μήνες  ένα χρόνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Βεσκούκης, «το Νοέμβριο θα ξεκινήσει το μάζεμα των ελιών και δεν υπάρχουν εργάτες γης να δουλέψουν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και με τον τρύγο. Οι αλλοδαποί εργάτες που υπήρχαν έχουν φύγει από τη χώρα ενώ οι Έλληνες δεν παίρνουν την απόφαση να εργαστούν παρόλο που τα μεροκάματα έχουν ανέβει από τα 20 ευρώ στα 40-50 ευρώ.

Φαίνεται πως πολλοί προτιμούν να ζουν από επιδόματα. Από την άλλη οι παραγωγοί αναζητούν λύσεις, κάποιοι στρέφονται και σε άτομα της οικογένειάς τους όμως και αυτό δεν είναι εύκολο μέχρι να αποκτηθεί γνώση και εμπειρία. Επισημαίνουμε από την πλευρά μας ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα υπάρχει έλλειψη σε προϊόντα που θα φανεί μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο. Θεωρώ ότι η έλλειψη σε φράουλες θα είναι η πρώτη που θα φανεί. Προς το παρόν δε φαίνεται να κινδυνεύει να χαθεί κάποια παραγωγή αλλά αν δεν αλλάξει κάτι θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις