Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η διαφορά μεταξύ εικονικών στοιχείων και NFTs

Η διαφορά μεταξύ εικονικών στοιχείων και NFTs

Δείτε αναλυτικά

Έχοντας αναγνωριστεί ως «λέξη της χρονιάς» από το Collins English Dictionary, τα περίφημα NFTs (non-fungible tokens, μη εμπορεύσιμες «μάρκες») είχαν μία πραγματικά τρελή χρονιά, καθώς εξελίχθηκαν από έναν άγνωστο Χ στο πλέον περιζήτητο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που υπάρχει.

Πάντως, παρά το διάστημα κατά το οποίο έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, διατηρείται ακόμα ένα γενικό μπέρδεμα για το τι είναι ένα NFT και πώς αυτά διαφοροποιούνται από άλλα εικονικά στοιχεία που συναντάμε στον κόσμο των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Ας το αναλύσουμε διεξοδικά.

Τι είναι ένα εικονικό στοιχείο;

Ένας όρος με εντυπωσιακά μεγάλο εύρος ερμηνειών, τα εικονικά στοιχεία εμπεριέχουν ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών αντικειμένων τα οποία είναι κλειδωμένα στο ψηφιακό σύμπαν. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι το αγαπημένο σας κατοικίδιο από το World of Warcraft, μία από τις κάρτες σας στο FIFA 22’s FIFA Ultimate Team, ή ακόμα και εικονικά χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αν ενδιαφέρεστε για ένα συγκεκριμένο εικονικό στοιχείο, επισκεφτείτε το Eldorado.gg που πιθανότατα θα μπορέσετε να το βρείτε στις αγορές τους, που περιέχουν τα πάντα από Albion Online Silver μέχρι Rocket League boosting.

Οπότε, σε τι διαφέρει αυτό από ένα NFT;

 Τα NFTS είναι ένα πολύ συγκεκριμένο είδος εικονικών στοιχείων.

Ο όρος NFT σημαίνει όπως είπαμε Non-fungible token, μη εμπορεύσιμη «μάρκα». Αυτό σημαίνει πως η κάθε «μάρκα» (μάρκα όπως οι μάρκες στο καζίνο) είναι μοναδική και μη ανταλλάξιμη με αναλογία 1:1 για κάποιο ακριβές αντίγραφο.

Τα NFTs υπάρχουν μόνο σε ψηφιακά καθολικά, τα οποία είναι γνωστά ως blockchains.

Τα να βρίσκεται σε ένα blockchain ένα συγκεκριμένο NFT, σημαίνει πως όλη η ανταλλακτική πληροφορία που σχετίζεται με αυτό, μπορεί να αποθηκευτεί και να βρεθεί ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντας στους χρήστες να γνωρίζουν σε ποιον ανήκει αυτό το NFT σε κάθε χρονική στιγμή. Αυτό οδηγεί στο να θεωρούνται τα NFTs και πιστοποιητικά αυθεντικότητας ή αποδείξεις ιδιοκτησίας ενός ψηφιακού στοιχείου.

Αλλά γιατί αξίζουν τόσο πολύ περισσότερο από τα εικονικά στοιχεία;

Δεν είναι μυστικό πως η τιμή συγκεκριμένων NFTs έχει φτάσει σε ακραία ύψη. Τόσο NFTs οπτικών τεχνών όπως τα έργα του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple, όσο και συλλεκτικά NFTs όπως τα CryptoPunks και το Bored Ape Yacht Club, έχουν πωληθεί έναντι εκατομμυρίων δολαρίων το κάθε ένα. Με δεδομένο ότι αυτά και άλλα NFTs έχουν διαφορετικές χρήσεις και σκοπούς, είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί ακριβώς είναι τόσο πολύτιμα. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ορισμένες από τις αιτίες.

-Σπανιότητα

Όσο πιο σπάνιο είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο πολύτιμο μπορεί να αποδειχθεί. Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά και για τα κανονικά νομίσματα, όπως και για όλες τις νομισματικές αξίες του πραγματικού κόσμου. Είναι ένας κανόνας που μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως συλλογές NFTs που έχουν περιορισμένες εκδόσεις μπορεί να φτάσουν σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Καθώς κάτι γίνεται διάσημο, όλοι το θέλουν. Αλλά έχοντας περιορισμένες δυνατότητες, κάποιος θα θελήσει να «αποδράσει» μόνο αν πληρωθεί ικανοποιητικά.

-Αισθητική

Τα NFTs μπορεί να είναι αληθινά κουλ. Είτε σαν ψηφιακά αβατάρ είτε σαν κάτι που μπορείς να εκθέσεις σε μια οθόνη, η αισθητική παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της αξίας των NFTs.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού, είναι να κοιτάξει κανείς τους πίνακες σπανιότητας των παραχθέντων NFTs. Πολλά NFTs δημιουργούνται από ένα πλέγμα προϋπαρχόντων αξιών, οι οποίες έχουν ενωθεί τυχαία από έναν υπολογιστή, με αποτέλεσμα τυχαία παράγωγα που δεν έχουν προϋπολογισθεί από τη δημιουργική ομάδα. Αυτό σημαίνει πως κάποια χαρακτηριστικά των NFTs θα είναι εξ αποτελέσματος πιο σπάνια από άλλα. Όμως, παρά το ότι συγκρίνοντας την σπανιότητα αυτών των αξιών μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ενδεχόμενης τιμής τους, τίποτα δεν συγκρίνεται με την άμεση αποτίμηση της αισθητικής εντύπωσης που προκαλούν. Με απλά λόγια, αν ένα NFT φαίνεται κουλ, η τιμή του θα είναι μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα αν είναι και μέρος μίας μεγαλύτερης και διάσημης συλλογής.

-Αντιληπτή Αξία

Όλοι ξέρουμε πως τα NFTs είναι ακριβά, σωστά; Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς το γιατί, αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί είναι διατεθιμένοι να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για αυτές τις ψηφιακές συλλογές. Κι αν καταλαβαίνουμε αυτό, καταλαβαίνουμε την αντιληπτή τους αξία. Σε τελική ανάλυση, αν κάποιος είναι διατεθιμένος να πληρώσει τόσο πολύ για κάτι, πρέπει αυτό το κάτι να αξίζει τουλάχιστον τόσο πολύ –σωστά;

Βέβαια, η αντιληπτή αξία δεν είναι και τόσο απλή. Αλλά αν πάρουμε το παράδειγμα κάποιου που αγοράζει ένα NFT έναντι εκατοντάδων χιλιάδων και το πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό όλων εκείνων που έχουν επενδύσει σε υψηλής αξίας NFTs, γρήγορα αντιλαμβανόμαστε πως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού πιστεύει πως η αξία τους είναι μεγάλη.

Και, όπως και η τέχνη, οι αντίκες και άλλες αξίες, τα αντικείμενα είναι πολύτιμα μόνο εάν οι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι πολύτιμα.

Όμως, ενώ μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα εικονικό στοιχείο σε ένα παιχνίδι, τι μπορώ να κάνω με ένα NFT;

Τα περισσότερα εικονικά στοιχεία, όπως όπλα, πανοπλίες και κοσμήματα, έχουν ξεκάθαρη χρήση στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού. Αλλά η χρήση τους σταματά εκεί. Δεν μπορείς να βγάλεις τέτοια στοιχεία από το παιχνίδι ή να τα πουλήσεις σε κάποιον άλλο παίκτη για αληθινά χρήματα. Εδώ ακριβώς είναι που διαφέρουν τα NFTs –ή τουλάχιστον κάποια από αυτά.

Η χρήση των NFΤs διαφοροποιείται ανάλογα με την φύση τους, αλλά πολλά νέα και ανερχόμενα παιχνίδια χρησιμοποιούν τις δυνάμεις των NFTs και των blockchains για να ενδυναμώσουν και να κινητροδοτήσουν τους παίκτες στο να αποκτούν εικονικά στοιχεία. Έτσι, αντί για το αγαπημένο σου «σπαθί φάντασμα» το οποίο είναι μία ακόμα βερσιόν του στοιχείου του παιχνιδιού, το αντίστοιχο NFT θα είναι μοναδικό για εσένα. Επιτρέποντάς σου όχι απλά να χρησιμοποιείς αυτό το «σπαθί φάντασμα» μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά δίνοντάς σου τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις και έξω από το παιχνίδι, ακόμα και να το πουλήσεις έξω από την αγορά του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του blockchain gaming και αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσεται γρήγορα ως η νέα εξέλιξη στην αγορά των παιχνιδιών.

Άλλα NFTs θα έχουν άλλη χρήση, όπως πρόσβαση σε αλεξίπτωτα και αποκλειστικά events, ενώ κάποια άλλα δεν θα έχουν καμία ξεκάθαρη χρήση.

Ε, οπότε ποια είναι τελικά η διαφορά;

Εν συντομία, ένα NFT είναι ένας συγκεκριμένος τύπος εικονικού στοιχείου, αποθηκευμένος σε blockchain ώστε να αποδεικνύεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό του χαρακτηριστικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά