Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

100 χρόνια του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: οι προσδιορισμοί, οι σιωπές ή πώς μας διδάσκει η ιστορία

100 χρόνια του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:...

Του Τάσου Γιακουμή

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας(ΙΣΠ) γιόρτασε τα 100 του χρόνια. 100 χρόνια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας.

Επιλογή της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης ήταν –μεταξύ άλλων– η αναφορά στα πεπραγμένα των οργάνων του (Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο) και η αναφορά στους ιατρούς της πόλης και του νομού που ανεδείχθησαν στον πολιτικό στίβο. Ενδιαφέρουσες ομιλίες, αναφορές, ιστορικά στοιχεία για κάθε γιατρό ή μη που θέλει να γνωρίζει την ιστορία και τη δράση του Συλλόγου μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όμως, κάποια πράγματα φάνηκε να είναι λίγο «διαφορετικά» από αυτά που έχουν καταγραφεί στην κοινωνική μας συνείδηση. Αναφορές σε ιστορικές περιόδους –αλλοίμονο, δεν μπορούσε να αποφευχθεί αυτό– που όμως έβαζαν σε άλλο πλαίσιο ό,τι μέχρι στιγμής γνωρίζαμε:

Πολλάκις, η αναφορά από τα χείλη της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου στην περίοδο της Χούντας ως «διακυβέρνηση Παπαδόπουλου». Ούτε μία, ούτε δύο φορές, η πιο πρόσφατη περίοδος πολιτειακής και πολιτικής ανωμαλίας που οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στις φυλακές και τα ξερονήσια, στη σφαγή του Πολυτεχνείου και τελικά στη διχοτόμηση της Κύπρου, έλαβε εύσημα μιας τυπικής εναλλαγής στην εξουσία. Όχι, δεν ήταν πραξικόπημα, δεν ήταν δικτατορία, ήταν… διακυβέρνηση. Ως εκ τούτου, «αντικειμενικά», μιας και ήταν διακυβέρνηση και όχι χούντα, οι διορισμένοι –από τη χούντα– σύμβουλοι λειτούργησαν «φυσιολογικά» και σε αυτούς χρωστάμε πολλά. Ιδίως την ύπαρξη ιδιόκτητων γραφείων… Παρεμπιπτόντως, χώρεσε και μια μικρή αναφορά στον ευπατρίδη Πατρινό γιατρό, αγωνιστή ενάντια στη χούντα, λόγιο και ευεργέτη του ΙΣΠ Αλέκο Μαρασλή, που οδήγησε –ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΣΠ– το Σώμα σε ελεύθερες εκλογές μετά τη «διακυβέρνηση Παπαδόπουλου» απ’ την οποία είχε παυτεί το 1967.

Ανάλογα ήταν τα στοιχεία που παρατέθηκαν για την κοινωνική προσφορά του ΙΣΠ κατά τη διάρκεια της κατοχής και μετά από αυτήν, πάλι από την κα Πρόεδρο. Δυστυχώς, με μεγάλη μας έκπληξη, τον τόνο έδωσε η μετεμφυλιακή ρητορεία: Ανταρτόπληκτοι συνάδελφοι γιατροί και οικογένειές τους που υπέστησαν ταλαιπωρίες, πείνα, επιστρατεύσεις κλπ. με οπτικό φόντο σελίδα πρακτικών του ΔΣ του ΙΣΠ το 1947 εν μέσω εμφυλίου, για τους πεσόντες ιατρούς και δη τους «εκτελεσθέντες από τους ΕΑΜοκομμουνιστές». Καμιά αναφορά σε όσους –μέλη του ΙΣΠ τότε– όρθωσαν το ανάστημά τους στον κατακτητή, κυνηγήθηκαν και εκτελέστηκαν από αυτόν και τους συνεργάτες του. Καμιά αναφορά στους γιατρούς της Επαρχίας Καλαβρύτων που στήριξαν με τις υπηρεσίες τους τον καταδιωκόμενο πληθυσμό (Γεώργιο Ανδριανόπουλο, Γιώργη Ανδριόπουλο, Ευδοκία Παπασωτηρίου κ.ά.)

Σχεδόν σιωπή και για τον εκλεγμένο –σε εκλογικές διαδικασίες που έλαβαν μέρος 2.000.000 Έλληνες στην Ελεύθερη Ελλάδα το 1944– Εθνοσύμβουλο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης και που εισήλθε στην πόλη με τους ελευθερωτές στις 4/10/1944 ιατρό Θρασύβουλο Κωνσταντίνου. Προσωπικότητα με σοβαρή κοινωνική και ανθρωπιστική δράση στην πόλη μας, τέτοια που εξακολουθεί να μνημονεύεται στη συλλογική μας συνείδηση. Πέθανε πριν ανακηρυχτεί Δήμαρχος Πατρέων μετά τις δημοτικές εκλογές του 1965 (κάτι που διέλαθε της προσοχής του Γραμματέα του ΙΣΠ για τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά). Αναφέρθηκε όμως –για να μη φανούμε άδικοι– στην ομιλία του Προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ότι «ο άνθρωπος ανέβηκε το 1942 στο βουνό με τις ένοπλες ομάδες του ΕΑΜ και επιστρέφοντας παρέμεινε Πρόεδρος του Πειθαρχικού για 17 μόλις μέρες μιας και εκδιώχθηκε το Δεκέμβρη του ’44».

Θα πείτε, τι θες τώρα, κοντά ένα μήνα μετά και αναφέρεσαι σε λεπτομέρειες της παρουσίασης μιας τόσο σοβαρής και δημιουργικής πορείας του τρίτου μεγαλύτερου και πλέον ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου της χώρας;

Περίμενα να μην έχουν γίνει αυτά τα ατοπήματα. Μιας και έγιναν όμως και έξι μέλη της διοίκησης το ανέδειξαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισα να τα παραθέσω δημόσια. Δημόσια ήταν η παράθεσή τους από τα πλέον επίσημα χείλη των εκφραστών της Διοίκησης του ΙΣΠ σε μια τόσο σημαντική επετειακή εκδήλωση, όπως φαίνεται κι από το σχετικό βίντεο που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Συλλόγου.

Περίμενα από αυτά τα χείλη να είναι σεβαστή η δημοκρατική ανάγνωση της ιστορίας και όχι η επιλεκτική απόδοση των αντιλήψεων των εκφραστών των πλέον μελανών περιόδων της πρόσφατης ιστορίας μας (χούντα και εμφύλιος).

Προσδοκώ, στην επόμενη ανάλογη εκδήλωση –ελπίζω όχι μετά από 100 χρόνια– να ξαναειδωθεί η ιστορία του συλλόγου μας χωρίς τα φίλτρα του αποχαρακτηρισμού όσων ασέλγησαν στο σώμα της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της χώρας.

Το χρωστάμε στη δημοκρατική ιστορία του ΙΣΠ και των γιατρών του.

*Τάσος Γιακουμής - Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις