Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Είδαμε βήμα- βήμα παραδοσιακό τρύγο στο Μίραλι, εκεί όπου η Ελένη φτιάχνει το δικό της κρασί

Είδαμε βήμα- βήμα παραδοσιακό τρύγο στο ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μία μοναδική εμπειρία

Το δικό της «καθαρό» κρασί, χωρίς συντηρητικά και χημικά φτιάχνει στο χωριό Μίραλι η Ελένη Αγγελοπούλου. Αν και μηχανικός στο επάγγελμα, ανακάλυψε πριν κάποια χρόνια ότι απολαμβάνει να ασχολείται με αμπέλια αλλά και να έχει το δικός της, αρωματικό κρασί.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα μαζί με φίλους βρέθηκε στο πατητήρι κατά τη διαδικασία του τρύγου που έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν κλάδεψα ένα αμπέλι και το είδα μετά να αναζωογονείται. Έφτιαξα το δικό μου κρασί, 250 κιλά περίπου, και μου άρεσε πολύ» λέει στο thebest.gr.

Αυτή τη στιγμή στο χωριό Μίραλι καλλιεργεί ένα στρέμμα Μοσχοφίλερο και δύο στρέμματα Μαυροδάδνη. Δεν σταματάει όμως εκεί αφού σε λίγους μήνες θα υπάρχουν  και πέντε στρέμματα Αγιορείτικο.

Πρόκειται για βιολογικό κρασί από αμπέλια που δεν ραντίζονται με χημικές ουσίες. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους παραγωγούς έτσι ώστε να συνεταιριστούν να φτιάξουν ένα μικρό οινοποιείο και να παράγουν όλοι μαζί κρασί προς πώληση.

Με το φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου, το thebest.gr βρέθηκε  και παρακολούθησε βήμα- βήμα όλη τη διαδικασία...

«Φέτος βρεθήκαμε στο πατητήρι, παρέα φίλων και τα κάναμε όλα παραδοσιακά. Την αρχή στο πάτημα την κάνει ο πιο νέος και γερός»

Η διαδικασία που επιλέγεται για τον τρύγου είναι η παραδοσιακή.

Όπως μας εξήγησε η κα Αγγελοπούλου, όλα ξεκινούν από το πρώτο κλάδεμα που γίνεται τον Φεβρουάριο ενώ τον Απρίλιο το αμπέλι ανθοφορεί. Τον Μάιο γίνεται πάλι κλάδεμα που βοηθάει στο να δυναμώσει το σταφύλι.

Στη συνέχεια έρχεται η διαδικασία του τρύγου που ανάλογα με το αμπέλι, μπορεί να γίνει από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού.

Το πότε θα γίνει εξαρτάται από το βαθμό αλκοόλης που παρακολουθείται συνέχεια. Εκτός από τον κατάλληλο βαθμό αλκοόλης απαιτείται να είναι στεγνό από νερό το σταφύλι και γι΄αυτό όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία του τρίγου θα πρέπει να μην έχει βρέξει για πέντε μέρες.

«Φέτος βρεθήκαμε στο πατητήρι, παρέα φίλων και τα κάναμε όλα παραδοσιακά. Την αρχή στο πάτημα την κάνει ο πιο νέος και γερός» λέει χαρούμενη η Αγγελοπούλου.

Μέχρι όμως να φτάσει το κρασί στο ποτήρι μας χρειάζεται χρόνος. Παρακολουθούμε τον βρασμό του μούστου που τοποθετείται σε βαρέλι.  Γίνεται και διαδικασία απολάσπωσης μετά την οποία μένει καθαρό  το κρασί μετά τη διαδικασία του βρασμού, αφού αφαιρούνται όλα τα υπολείμματα»  εξηγεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις