Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ): «Έξυπνες» λύσεις στο περιβάλλον και την Υγεία»

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτο...

Εκδήλωση στο 22ο Forum ανάπτυξης

Oι «έξυπνες» λύσεις που εφαρμόζονται και μπορούν να εφαρμοστούν  στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο  Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης – money show Πάτρας 2019.

 Ο Βασίλειος Μπουργανός , Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ  παρουσίασε της  δραστηριότητες του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα πεδία της έρευνάς του, που είναι η νανοτεχνολογία – προηγμένα υλικά, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες – βιοτεχνολογία.

Τόνισε πως  το Ινστιτούτο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διεπιστημονικότητα, και τις νέες «περιοχές» ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία του με πολλές επιχειρήσεις . «Πιστεύουμε στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε.

Στις  «έξυπνες λύσεις» για  καθαρότερο αέρα αναφέρθηκε ο καθηγητής  Σπύρος Πανδής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ & Πανεπιστήμιο Πατρών) . Μεταξύ άλλων είπε πως στόχος είναι να έχουν έναν πλήρη χάρτη για το τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όχι μόνο ως προς τη συγκέντρωση ρύπων, αλλά και ως προς τις αιτίες .

Πέρα από τους αισθητήρες παρουσίασε και άλλα «έξυπνα» εργαλεία για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Πάτρα, μεταξύ των οποίων ένα κινητό εργαστήριο το οποίο έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο φασματόμετρο μάζας των σωματιδίων το οποίο αποκαλύπτει το δαχτυλικό αποτύπωμα των πηγών ρύπανσης  καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων οργάνων. Μάλιστα, όπως τόνισε,  όλη αυτή η τεχνογνωσία του ΙΤΕ /ΙΕΧΜΗ εξάγεται σε άλλες χώρες.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Yodiwo Α.Ε και συντονιστής του έργου SmartAQM παρουσίασε την πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνων κτιρίων και πόλεων. Μέσα από αυτή «παρακολουθούνται» σε ένα κτίριο, πρόσωπα και πράγματα  ώστε να αποφεύγονται κλοπές, ατυχήματα κλπ , ενώ συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους συντήρησης,  στη βελτίωση της παραγωγής στη βιομηχανία κ.α.

Στις ποικίλες δυνατότητες που δίνει η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας και Συναισθηματικής Υπολογιστικής , στην υποστήριξη της μακροχρόνιας νοσηλείας ασθενών σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης αναφέρθηκε ο Καθηγητής Ηλίας Μαγκλογιάννης , Διευθυντής Εργαστηρίου Υπολογιστικής  Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Τεχνικός Διευθυντής του Έργου SISEI.

Το θέμα της μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας τεχνολογίας μέχρι το 2021 ανέπτυξε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου Πρόεδρος του ΔΣ MITEF Greece, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2020.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Φούσκας, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις