Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η Χρυσή Κοσμάτου θα μιλήσει για τον ποιητή, στοχαστή και πολεμιστή του Έπους του '40, Γιώργο Σαραντάρη

Η Χρυσή Κοσμάτου θα μιλήσει για τον ποιη...

Σ' ένα αφιέρωμα στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών, την Δευτέρα 21/10/2019 στις 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Το Φιλολογικό βραδινό της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα είναι αφιερωμένο στον ποιητή-στοχαστή και πολεμιστή του Έπους του 1940 Γιώργο Σαραντάρη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης.

Για τον ποιητή Γ. Σαραντάρη & το έργο του θα μιλήσει η δημοσιογράφος Χρυσή Κοσμάτου, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ Πάτρας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ποιήματα του θα διαβάσουν: η ποιήτρια Παναγιώτα Λάμπρη μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών, η φιλόλογος Σούλα Αλεξανδροπούλου-γενική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, ο λυρικός ηθοποιός Βασίλης Καλαντζής και η Χρυσή Κοσμάτου.

Την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης θα συντονίσει η τεχνικός Περσεφόνη Τσαφώνια.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Πάτρας ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Γιώργος Σαραντάρης όπως ανέφερε η Χρυσή Κοσμάτη, είναι ένας εξαιρετικός όσο και αδικημένος ποιητής, κατά τον Νομπελίστα ομότεχνο του, Οδυσσέα Ελύτη καθώς το έργο του καταγόμενου από το Λεωνίδιο Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας ποιητή που είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1908 εκτιμήθηκε λιγότερο από τους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας σε σχέση με τους αντίστοιχους της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Σαραντάρης που απεβίωσε νεότατος στις 25 Φεβρουαρίου του 1941 στα 33 του μόλις χρόνια, εκτός από λογοτέχνης είχε και φιλοσοφικές αναζητήσεις και προσπάθησε να αναδείξει τα κινήματα και τις σκέψεις της Ευρώπης του μεσοπολέμου. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία καθώς και ξένες γλώσσες και έζησε γράφοντας ποίηση σε ελληνικά και Ιταλικά λογοτεχνικά περιοδικά. Στα δοκίμια του είναι ολοφάνερη και η επιρροή του από τους φιλόσοφους Νίτσε και Κίρκεγκορ αλλά και από τον μεγάλο συγγραφέα Ντοστογιέφσκι.

Ο Γιώργος Σαραντάρης πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο εμφορούμενος από αισθήματα φιλοπατρίας και όπως αναφέρει η Χρυσή Κοσμάτου που μελέτησε εις βάθος το βίο του ποιητή και στοχαστή, ο Γιώργος Σαραντάρης πέθανε λόγω των κακουχιών του πολέμου με τους Ιταλούς, το 1941.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture