Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Βασίλης Κεκάτος: Αγαπώ τον ρομαντισμό & τον κυνισμό των Κεφαλονιτών

Βασίλης Κεκάτος: Αγαπώ τον ρομαντισμό &a...

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για φιλμ μικρού μήκους, έχει τους ίδιους φίλους απ' όταν ήταν παιδάκι 5 ετών

Πρόσωπο των ημερών χάρη στην ιδιαίτερα σημαντική βράβευση του με τον Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους, με το φιλμ «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών είναι ο Κεφαλονίτης Βασίλης Κεκάτος, ένας νέος, ταλαντούχος δημιουργός που απέδειξε ότι όταν έχεις ταλέντο, πάθος και επιμονή μπορείς να επιτύχεις τα πάντα.

Ντυμένος με επίσημο σκούρο σμόκιν και παπιγιόν ο Έλληνας κινηματογραφικός δημιουργός που πάντα παρακολουθούσε σε live streaming από το laptop του τις τελετές απονομής των βραβείων των λαμπερών Καννών, αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Σε ένα ωραίο 4σέλιδο αφιέρωμα – συνέντευξη στο περιοδικό Gala που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Λεμονιά, ο Βασίλης Κεκάτος εκμυστηρεύθηκε ότι η έκπληξη και αγωνία του ξεκίνησε 2 μέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δέχθηκε, όπως είπε ένα τηλεφώνημα που του γνωστοποιούσαν την υποψηφιότητα του. Βρισκόταν ήδη στις Κάννες με τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Γιώργο Βαλσαμή και παρόλο που ο ίδιος δεν πίνει, ένιωσε να του έχουν ανέβει οι παλμοί και χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα τσίπουρο για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η ίδια αγωνία κατέλαβε τον Βασίλη Κεκάτο και την στιγμή της απονομής στο Palais des Festival των Καννών το Σάββατο 25/5/2019. «Ήταν περίεργο γιατί αυτή τη φορά δίναμε το παρών εκεί και διαγωνιζόμασταν. Είχαμε την τύχη και την ευλογία να βρισκόμαστε εκεί που πάντα θέλαμε και μάλιστα να ακούμε τα ονόματα μας να ανέβουμε στη σκηνή», είπε ο Βασίλης Κεκάτος στο Gala (τεύχος 2 Ιουνίου 2019). Το πρώτο άτομο που σκέφτηκε παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα ήταν ο θείος του, ο Σπύρος, αδελφός του πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή. Ήταν ομοφυλόφιλος, μία ατόφια ροκ εν ρολ προσωπικότητα που είχε κάνει come out στα 16 του χρόνια σε δύσκολες εποχές και σε μία φτωχή και συντηρητική οικογένεια. Έφυγε στα 17 του για την Αυστραλία όπου και έζησε μόνος του ενώ όπως ανέφερε ο Βασίλης Κεκάτος, ο θείος του που ήταν και η έμπνευση για την ταινία, έπαιρνε μοναδική αγάπη από την οικογένεια του χωρίς να τεθεί ποτέ το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας και προτίμησης. Στην ταινία που πλέον τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, η υπόθεση αφορά 2 άγνωστους νεαρούς άνδρες που συναντιούνται αργά τη νύχτα σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς εθνικής οδού. Ο ένας έχει σταματήσει να βάλει βενζίνη και ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί και για να γυρίσει στην Αθήνα χρειάζεται 22,50 ευρώ.

Ο Βασίλης Κεκάτος αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στο Λονδίνο επειδή το ήθελαν οι γονείς του αλλά στο 2ο έτος ο νεαρός Βασίλης τους ανακοίνωσε πως ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Ως κλασικοί γονείς του επέβαλλαν έναν όρο, να πάρει τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό χαρτί και ο Βασίλης Κεκάτος τήρησε τη δέσμευση του και σπούδασε και πήρε το πτυχίο της σκηνοθεσίας από το Πανεπιστήμιο Βrunel του Λονδίνου. Το ξεκίνημα της κινηματογραφικής του πορείας ήταν «Ο Ανάδρομος» που είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Δράμας και συνέχισε με το «Zero Star Hotel» που αποκόμισε διθυραμβικές κριτικές και έφτασε να διαγωνιστεί και στο Sundance Ignite στη Γιούτα.

Το όνομα του άρχισε πλέον να καθιερώνεται στους μικρομηκάδες με το φιλμ «Η Σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» και πλέον μετά το θρίαμβο των Καννών όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα του, δηλαδή την 1η μεγάλου μήκους ταινία του. Ο Βασίλης Κεκάτος ζει στην Κυψέλη στην Αθήνα και όπως είπε στο Gala, τα τελευταία σχεόν 5 χρόνια έχει την πολυτέλεια να βιοπορίζεται από τη δουλειά του, οπότε όλο του το 24ωρο είναι σινεμά.

«Ζω κανονικά χωρίς καμία υπερβολή και η μόνη μου πολυτέλεια είναι ότι έχω την δυνατότητα να πίνω τον καφέ μου στην Φωκίωνος Νέγρη», ανέφερε. Η ευτυχία για τον ίδιο είναι το να κολυμπά στην παραλία Άβυθος που βρίσκεται δίπλα στο πατρικό του σπίτι στην Κεφαλονιά. «Θέλω να κολυμπώ και να ξέρω ότι όλα είναι στη θέση τους, μέσα μου, στη ζωή μου αλλά και στην πραγματικότητα», λέει με νόημα.

Αγαπά τέλος το δίπολο ρομαντισμού και κυνισμού που διακρίνει τους Κεφλονίτες και παραδέχεται πως ενώ δεν είναι αντικοινωνικό άτομο, διατηρεί τις ίδιες παρέες από τότε που ήταν ο ίδιος παιδάκι 5 ετών. Οι φίλοι του λοιπόν ήταν μαζί του και στο θρίαμβο του στις Κάννες. Επίσης αν πάτε στην Κεφαλονιά ψάξτε να τον βρείτε στο καφέ μπαρ Libretto που ανήκει σ’ ένα μέλος της παρέας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight