Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ

Πάτρα: Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο οι εκπ...

Επίσης δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις εργασίας για το εαρινό εξάμηνο

Με το καίριο ερώτημα, «θα κάνουν Πάσχα οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ ή θα παραμείνουν απλήρωτοι», δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 18/4/2019 στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων στην Πάτρα, συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών-ΣΙΕΛ Αχαΐας, με θέμα την μακρά καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των Εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ.

Όπως τονίστηκε, οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη του σπουδαστικού έτους (και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο 2018) μέχρι και σήμερα, εδώ δηλαδή και πάνω από έξι μήνες. Επιπλέον, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις εργασίας για το εαρινό εξάμηνο, παρά το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ως αποκλειστική απασχόληση την εργασία στα ΔΙΕΚ. Μάλιστα όπως μας είπαν οι εκπαιδευτές που παρέστησαν και μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου, πλέον το 30-40% όσων εργάζονται ως εκπαιδευτές – καθηγητές στα δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν άλλη εργασία και περιμένουν μόνο απ’ αυτή τη δουλειά το μισθό τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους, οπότε είναι ανεπίτρεπτο να μένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Ακόμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε λόγος και για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου παιδείας και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που πλέον αποθαρρύνει πολλούς επιστήμονες καθηγητές από το να κάνουν αίτηση να δουλέψουν ως εκπαιδευτές στα ΔΙΕΚ.

Επισημάνθηκε, επίσης, πως η αντιμετώπιση αυτή των εκπαιδευτικών εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα υποβάθμισης των ΔΙΕΚ, η οποία αντικειμενικά είναι σε βάρος των σπουδαστών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ωστόσο, παρά τις γενικότερες ανεπάρκειες και την υποχρηματοδότηση των ΔΙΕΚ, οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές καλύπτουν με δικό τους κόστους τις ελλείψεις και παλεύουν να κρατήσουν όρθια της Δημόσια Εκπαίδευση και ειδικότερα την κατάρτιση.

Στη συνέντευξη Τύπου τέλος τονίστηκε πως καμιά σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το τι θα γίνει και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα ενώ από το Σωματείο τονίστηκε πως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως δημόσιος φορές οφείλει να έχει προγραμματισμό για τις διαδικασίες του και πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια:

Α) για την ημερομηνία εξόφλησης του χειμερινού εξαμήνου

Β) για την ημερομηνία υπογραφής-παραλαβής των συμβάσεων εαρινού εξαμήνου

Γ) για την ημερομηνία εξόφλησης του εαρινού εξαμήνου

Δ) για την ημερομηνία καταβολής του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των συναδέλφων

Τέλος, επισημάνθηκε πως έχει ξεκινήσει ήδη από το Σωματείο (Σύλλογο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Αχαΐας) η προετοιμασία του κλάδου και των συναδέλφων για αποχή από τις τελικές εξετάσεις ή/και τη μη παράδοση βαθμολογιών.  Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και άλλα Σωματεία και συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ακόμα πως ο Σύλλογος Ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Αχαΐας είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς των ΔΙΕΚ στη Δυτική Ελλάδα σε σύσκεψη που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο 13/4 στο Εργατικό κέντρο της Πάτρας ζητώντας ακριβώς αυτό, την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εκπαιδευτών.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις