Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λήγει τον Απρίλιο η διορία για το Κτηματολόγιο στην Αχαΐα– Ποιους αφορά, τα δικαιολογητικά, το κόστος και οι περιοχές

Λήγει τον Απρίλιο η διορία για το Κτηματ...

Μέχρι τις 22 Απριλίου η διορία

Με άγχος αλλά και κόστος για τους πολίτες προχωράει η διαδικασία Κτηματογράφησης του Νομού Αχαΐας καθώς αρκετοί συμπολίτες βρίσκονται προ εκπλήξεων όταν θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα (συμβόλαια κ.λ.) με αποτέλεσμα να τρέχουν σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγιο για να τα συγκεντρώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Δυτική Αχαΐα για τα απαιτούμενα έγγραφα το υποθηκοφυλακείο ζητά από 10 έως 15 ημέρες για να τα προσκομίσει.

Το δε κόστος για κάθε δικαίωμα (χωράφια κτλ.) που καταχωρεί ο ιδιοκτήτης αγγίζει τα 35 ευρώ (πάνω όμως από δύο δικαιώματα δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση). Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στους Καλλικρατικούς Δήμους που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Κτηματολόγιο.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι αντίγραφο του συμβολαίου με την όποια μετεγγραφή έχει υπάρξει, το Ε9 του ιδιοκτήτη, φωτοτυπία ταυτότητας, εκκαθαριστικού της εφορίας, άδεια οικοδομής (εάν υπάρχει) και τοπογραφικό.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για την Αχαΐα ξεκίνησε στις 21-1-2019 και λήγει στις 22-4-2019 για τους κατοίκους Ελλάδας και στις 22-7-2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Διαφορετικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις οδηγούν ακόμη και σε απώλεια της ιδιοκτησίας. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

Στους Καλλικρατικούς Δήμους:

A) ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Β) ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Γ) Από τον Δήμο ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΙΓΩΝ, ΑΛΣΟΥΣ, ΑΜΠΕΛΟΥ, ΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ, ΑΡΡΑΒΩΝΙΤΣΗΣ, ΒΑΛΙΜΗΣ, ΒΕΛΑΣ, ΒΕΡΙΝΟΥ, ΒΟΥΤΣΙΜΟΥ, ΓΚΡΑΙΚΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ, ΔΑΜΑΚΙΝΙΟΥ, ΔΑΦΝΩΝ, ΔΟΥΚΑΝΑΙΙΚΩΝ, ΕΞΟΧΗΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ, ΚΑΛΑΜΙΑΣ, ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ, ΚΟΥΜΑΡΗ, ΚΟΥΝΙΝΑΣ, ΚΡΗΝΗΣ (ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ), ΛΑΚΚΑΣ, ΜΑΓΕΙΡΑ, ΜΑΜΟΥΣΙΑΣ, ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΜΥΡΟΒΡΥΣΗΣ, ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΝ, ΝΩΝΑΚΡΙΔΟΣ, ΟΑΣΕΩΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ, ΠΤΕΡΗΣ, ΣΑΛΜΕΝΙΚΟΥ, ΣΕΛΙΑΝΑΣ, ΣΙΝΕΒΡΟΥ, ΤΟΥΜΠΑΣ, ΧΑΤΖΗ και ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΩΝ

Δ) Από τον Δήμο ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΚΡΑΛΗΣ)*, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΩ ΑΧΑΙΑΣ, ΑΝΩ ΣΟΥΔΕΝΑΙΙΚΩΝ, ΑΠΙΔΕΩΝΟΣ, ΑΡΑΞΟΥ, ΑΡΛΑΣ, ΑΧΑΪΚΟΥ, ΒΕΛΙΤΣΩΝ, ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΓΚΑΔΙΟΥ, ΚΑΡΑΙΙΚΩΝ, ΚΡΙΝΟΥ, ΛΑΚΚΟΠΕΤΡΑΣ, ΛΙΜΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΛΟΥΣΙΚΩΝ, ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΙΤΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΙΧΟΙΟΥ, ΜΥΡΤΟΥ, ΝΙΦΟΡΑΙΙΚΩΝ, ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΕΤΑ, ΠΟΡΤΩΝ, ΡΙΟΛΟΥ, ΣΑΓΑΙΙΚΩΝ, ΣΑΝΤΟΜΕΡΙΟΥ, ΦΛΟΚΑ, ΦΡΑΓΚΑΣ, ΦΩΣΤΑΙΝΗΣ, ΧΑΙΚΑΛΙΟΥ και ΧΑΡΑΥΓΗΣ

Ε) Από τον Δήμο ΠΑΤΡΕΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΑΣ, ΘΕΑΣ, ΘΕΡΙΑΝΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΒΡΥΣΗΣ, ΜΟΙΡΑΣ, ΠΙΤΙΤΣΗΣ και ΣΕΛΛΩΝ

Το thebest.gr απευθύνθηκε για περισσότερες πληροφορίες κι ενημέρωση σχετικά με την κτηματογράφηση στον Β’ Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργο Τσίρη ο οποίος μας εξηγεί ότι:

-Στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως σύστημα δημοσιότητας εμπράγματων δικαιωμάτων (ή κατ’ εξαίρεση και κάποιων ενοχικών σχέσεων), καταχωρούνται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της Επικράτειας.

-Ως σύνταξη του κτηματολογίου ("κτηματογράφηση") μιας περιοχής ορίζεται  η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Κατά την καταγραφή ενός εμπράγματου δικαιώματος καταγράφονται επίσης και μια σειρά νομικών πληροφοριών (ληξιαρχικά στοιχεία και στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου, τρόπος απόκτησης του δικαιώματος, στοιχεία της πράξης με την οποία έχει αποκτηθεί το δικαίωμα κ.λπ.).

Συνεπώς, η διαδικασία κτηματογράφησης αποσκοπεί αφενός στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων ανά ακίνητο και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.

-Η διαδικασία Κτηματογράφησης διαμορφώνεται, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, ως εξής:

-Οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων, κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, με την οποία θα δηλώνουν όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους στην υπό Κτηματογράφηση περιοχή.

Για την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία

-          με την συμπλήρωση και προσκόμιση δήλωσης στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς τα στοιχεία του δικαιούχου και τα στοιχεία του ακινήτου.

-          Την υποβολή αντιγράφων των πράξεων βάσει των οποίων συνιστώνται τα δικαιώματα επί των ακινήτων (πχ συμβόλαια)

-          Την πληρωμή τέλους κτηματογράφησης ανάλογα με το ακίνητο και το δικαίωμα που δηλώνεται

-          Την υποβολή λοιπών  δικαιολογητικών

-Η μη υποβολή δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος επιφέρει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση του ακινήτου στο κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν σε τρίτο, δεν μπορούν να συζητήσουν αγωγές που αφορούν τα ακίνητα ενώπιον δικαστηρίων, δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια κτλ.

-Σημαντικότερη συνέπεια όμως της μη υποβολής δήλωσης αποτελεί η εμφάνιση του ακινήτου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», γεγονός που τελικά οδηγεί στην περιέλευση όλων αυτών των ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς μάλιστα το τελευταίο να υποχρεούται στην καταβολή αποζημίωσης. Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες «χάνουν» τα ακίνητά τους, την περιουσία τους.

-Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες οφείλουν και πάλι να ελέγξουν αν τα ακίνητά τους, καθώς και τα επ’ αυτών δικαιώματα, εμφανίζονται ορθά στο Κτηματολογικό Φύλλο.

-Σε περίπτωση διαπίστωσης ανακριβειών ή σφαλμάτων, επιβάλλεται η διόρθωση αυτών, καθώς η μη διόρθωση συνεπάγεται επιβλαβείς καταστάσεις για τους ιδιοκτήτες. Παραδείγματος χάριν η μη ορθή αναγραφή του εμβαδού ενός γεωτεμαχίου ή η μη ορθή απεικόνιση αυτού σε σχέση και με τα όμορα ακίνητα, μπορεί να επηρεάζει τους όρους δόμησης ή αρτιότητας του οικοπέδου. Πολύ περισσότερο δε αν το ακίνητο εμφανίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε το ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και ο ιδιοκτήτης «χάνει» το αγροτεμάχιο, σπίτι ή  κατάστημά του!

-Η προθεσμία διόρθωσης των σφαλμάτων είναι, για τους κατοίκους εξωτερικού, δεκατέσσερα έτη, για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν πριν το 2006, και επτά έτη για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν μετά το 2006.

-Επισημαίνεται ότι απαιτείται  ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στην υποβολή των δηλώσεων αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής εμπραγμάτων δικαιωμάτων με ακρίβεια και δίχως λάθη που θα προκαλέσουν στο μέλλον, δυσάρεστες επιπτώσεις για τις ιδιοκτησίες σας.

-Ιδιαιτέρως τονίζεται ότι επειδή όλο το έργο του Κτηματολογίου έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας των πολιτών, λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών θεμάτων που ανακύπτουν και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας με πλήθος ιδιοκτησιών χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας και δίχως τοπογραφικά διαγράμματα κατά την συνήθεια της «δια λόγου» διαδοχής, κρίνεται απαραίτητο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τη δική τους ασφάλεια και προστασία, να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων αφού πρώτα λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση από τον νομικό τους σύμβουλο καθώς ο δικηγόρος είναι αρμόδιος να ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας, να συμβουλεύσει και να αντιμετωπίσει τις δύσκολες νομικές διαμάχες που μπορεί να προκύψουν και να εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και τα δικαιώματά των ιδιοκτητών πάντα με την συνδρομή βέβαια και μηχανικών ή τοπογράφων για την ορθότερη και πληρέστερη απεικόνιση του ακινήτου.

-Η ορθή και σύμφωνη με τον νόμο αντιμετώπιση των προβλημάτων από το στάδιο της υποβολής των δηλώσεων εξοικονομεί χρόνο, κόπο και χρήματα καθώς η τυχόν λανθασμένη υποβολή των δηλώσεων μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε δικαστικές διαμάχες και έριδες, με μεγάλο κόστος χωρίς λόγο.

INFO

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Πάτρα: Επί της Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών αρ. 83, Τ.Κ. 26442

Τηλέφωνα: 2610 439414

Ωράριο λειτουργίας:

Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00

και Τετάρτη 8:00 με 20:00

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις