Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΤΟ WEEKEND ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΣΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΤΟ WEEKEND ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΣΕ Α...

Το αδιαχώρητο στην παράσταση "Τρισεύγενη"

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώθηκαν ακριβώς 160 έτη από την ημέρα γεννήσεως του ποιητή μας Κωστή Παλαμά και το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διοργανώθηκε ένα ξεχωριστό διήμερο εκδηλώσεων με ιδιαίτερη ανταπόκριση από το Πατρινό φιλοθεάμον κοινό. Το Σάββατο 12/1 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων η παράσταση της «Τρισεύγενης» του Παλαμά είχε επετειακό χαρακτήρα και η προσέλευση των θεατών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα κάποιοι να μην βρουν εισιτήριο.

Πριν την παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Κώστας Τσιάνος με την Αντιγόνη Κουλουκάκου στο ρόλο της Τρισεύγενης κι έναν εκλεκτό θίασο που περιλαμβάνει τους Φίλιππο Σοφιανό, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Διονύση Βούλτσο, κ.α., μίλησαν για τον Κωστή Παλαμά, ο συμπολίτης ποιητής Γιώργος Κοζίας αναλύοντας εκτενώς την σύνδεση και σχέση του Παλαμά με την πόλη της Πάτρας, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης που αναφέρθηκε στον «θεατρικό Παλαμά». Το όλο κλίμα ήταν γιορτινό ενώ οι θεατές επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα στους συντελεστές της παράστασης  που είναι αλήθεια πως έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού και θα συνεχιστεί, όπως έχουμε γράψει έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019.

Ανάμεσα στο κοινό που ήταν το Σάββατο το βράδυ στον «Απόλλωνα ήσαν ο Πέτρος Βάης, υπεύθυνος του σχήματος Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ, ο Χρήστος Μούλιας και οι Μαριάννα Σταματιάδου – μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, Κώστας Λογαράς, Γιάννης Παππάς, Φώτης Δημητρόπουλος, Σπύρος Βρεττός, κ.α.

Η αμέσως επόμενη εκδήλωση φιλοξενήθηκε την Κυριακή 13/1/2019 το πρωί στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην οδό Κορίνθου, στην οικία όπου είχε γεννηθεί ο ποιητής και που πλέον έχει ανακαινιστεί με υψηλή αισθητική χάρη στη δωρεά του Ελληνοαμερικανού ομογενή, κατοίκου Καλιφόρνια, Αθανασίου Στεφανόπουλου, ο οποίος και ήταν παρών.

Στο χώρο εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο ποιητής γράφει στις εφημερίδες και τα έντυπα της εποχής του» με αρχειακό υλικό από εφημερίδες και περιοδικά όπου αρθρογραφούσε ο Κωστής Παλαμάς. Την έκθεση προλόγισε ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης υπογραμμίζοντας πως ο Παλαμάς για ένα διάστημα μετά από παρότρυνση του εκδότη Γαβριηλίδη είχε εργαστεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης. Ωστόσο όπως είχε παραδεχτεί ο Κωστής Παλαμάς "μου φαίνεται ότι θα απετύγχανον οικτρότατα ως δημοσιογράφος"!

Ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τόσο το Μουσείο Τύπου για την συμβολή του στην έκθεση όσο και τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη που επίσης ήταν παρών.

Από τα ξεχωριστά σημεία της εκδήλωσης στην Στέγη Γραμμάτων ήταν η παρουσίαση της Παλαμικής ανθολογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Πατρινό θεολόγο, ιεροψάλτη και μουσικολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο. Είχε μάλιστα σταλεί επαινετική επιστολή από τον κ.κ. Βαρθολομαίο που διαβάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «η ποίηση αποτελεί πολυτιμότατον και ευεργετικό δώρημα του Θεού προς την ανθρωπότητα.

Ο τεχνοκρατούμενος σύγχρονος κόσμος, η εποχή της μηχανιστικής νοοτροπίας και της κυριαρχίας των οικονομικών και ποσοτικών κριτηρίων, έχουν ανάγκη ποιητών όπως ο Κωστής Παλαμάς, οι οποίοι “γυρεύουν με την καρδιά τους”, εμπνέονται από το κάλλος και εξυμνούν, έχουν ανεπτυγμένο αισθητήριο δια το βάθος των πραγμάτων και δια το μύστήριον που βρίσκεται “εν βυθώ”, θαυμάζουν όπως οι φιλόσοφοι και “εκθαμβούνται” όπως οι θεομέθυστοι μύσται απέναντι εις την θείαν μεγαλοσύνη.

Ο ποιητής είναι το αντίθετον του κυνικού, εις τον οποίον τίποτε αληθινό δεν αποκαλύπτεται».

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο τέλος της επιστολής του συνεχάρη τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και το Μουσείο Τύπου για την όλη πρωτοβουλία οργανώσεως της επετειακής αυτής εκδήλωσης. Επίσης έστειλε την ευλογία του «στο γενικώτερον έργον που επιτελεί η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς εν τη γενέτειρα αυτού και ευρύτερον, ευχόμενοι δε ευλογημένον και σωτήριον τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου και καταστέφοντες πάντας τους συμμετέχοντες εις τα εορτίους εκδηλώσεις δια της Πατριαρχικής ημών ευλογίας, επικαλούμεθα εφ’ υμάς την ζείδωρον χάριν και τον φωτισμόν του Παναγίου πνεύματος της σοφίας και της συνέσεως».

Να προσθέσουμε πως αναμένεται να διοργανωθούν κι άλλες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έτους Παλαμά. Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στην Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προκειμένου να οριστεί το έτος 2019 και πανελλαδικά ως έτος Παλαμά, κάτι που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

*Παρόντες στην Στέγη Γραμμάτων ήσαν και οι Σπύρος Δεμαρτίνος και Νίκος Μπακρώζης που ως γνωστόν έκαναν την μελέτη από πλευράς αρχιτεκτονικής και πολιτικού μηχανικού για το σημαίνον έργο της ριζικής ανακαίνισης του οικήματος της οδού Κορίνθου πριν την Κολκοτρώνη. Ακόμα παρέστησαν οι Τάκης Νικολάου, Αντώνης Σκιαθάς, Μαριάννα Σταματιάδου, Λεωνίδας Μαργαρίτης, κ.α.

Οι κ.κ. Αθανάσιος Στεφανόπουλος και Μιχάλης Βασιλάκης.

Οι κ.κ. Αθανάσιος Στεφανόπουλος και Μιχά...

Οι κ.κ. Αθανάσιος Στεφανόπουλος και Μιχάλης Βασιλάκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture